Ο Τραμπ απαγόρευσε τη μετανάστευση με πρόσχημα την πανδημία, και καλά έπραξε

Ο Τραμπ απαγόρευσε τη μετανάστευση με πρόσχημα την πανδημία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε μέσω Twitter το βράδυ της Δευτέρας ότι θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα «ανασταλεί προσωρινά» η μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, για να «προστατευθούν οι θέσεις εργασίας» στη χώρα του, μπροστά στην οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Εξαιτίας «της επίθεσης του αόρατου εχθρού και της ανάγκης να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας των σπουδαίων Αμερικανών πολιτών μας, θα υπογράψω εκτελεστικό διάταγμα για την προσωρινή αναστολή της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ» ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που προτιμά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, πληκτρολογώντας τη λέξη «σπουδαίων» με κεφαλαία γράμματα για έμφαση, όπως συνηθίζει.

In light of the attack from the Invisible Enemy, as well as the need to protect the jobs of our GREAT American Citizens, I will be signing an Executive Order to temporarily suspend immigration into the United States!
Ο κορωνοϊός, ο «αόρατος εχθρός», όπως τον περιέγραψε ο Τραμπ, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 42.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 766.660 κρούσματα μόλυνσης. Περίπου 22 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας στην οικονομία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το πώς εννοεί να εφαρμόσει το μέτρο ή για πόσο.
Έχει ήδη από τον Ιανουάριο επιβάλει περιορισμούς στην είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών από την Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο, προτού απαγορεύσει τα ταξίδια από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Μαρτίου, όταν η Γηραιά Ήπειρος είχε πλέον μετατραπεί στη βασική εστία της πανδημίας.
Ο Τραμπ μοιάζει εξάλλου να ανυπομονεί να τελειώσουν τα περιοριστικά μέτρα που χρησιμοποιούνται για να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19.
Ενθάρρυνε τις διαδηλώσεις αγανακτισμένων πολιτών εναντίον των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στις περισσότερες πολιτείες και κατέστησε σαφές πως θα ενέκρινε την άρση των περιορισμών, τουλάχιστον σε κάποιες πολιτείες.
Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του φέτος, θέτει στο επίκεντρο της τρέχουσας προεκλογικής του εκστρατείας, όπως και της προηγούμενης, το ζήτημα του περιορισμού της μετανάστευσης.
«Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο»
Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι πρόκειται να κάνει δεκτό στον Λευκό Οίκο τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε μια από τις σημαντικότερες μορφές του αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.
«Νομίζω ότι θα έρθει στο Οβάλ Γραφείο αύριο (σήμερα Τρίτη) το απόγευμα», μαζί με «κάποιους από τους συνεργάτες του» είπε ο Τραμπ, ο οποίος εκφράζει τις τελευταίες λίγες μέρες την ικανοποίησή του για τον συντονισμό της κυβέρνησής του με τον κυβερνήτη Κουόμο, αν και μέχρι πρότινος τον επέκρινε με οξύτητα, κρίνοντας πως μιλάει πολύ και δεν δρα αρκετά.
«Πολλά καλά πράγματα γίνονται στη Νέα Υόρκη» σχολίασε ο Τραμπ, σημειώνοντας πως οι Αρχές της πολιτείας αρχίζουν να ελέγχουν την κατάσταση.
Η πολιτεία της Νέας Υόρκης αποτελεί επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, ωστόσο πληθαίνουν οι ενδείξεις πως ξεπέρασε την κορύφωσή της.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη, όπως άλλωστε και ο Τραμπ, ο Άντριου Κουόμο, 62 ετών, είδε τη δημοτικότητά του να απογειώνεται χάρη στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία του κορωνοϊού, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ψύχραιμος και αποφασιστικός.
Οι δύο άνδρες φαίνεται πως επιλέγουν να αποφεύγουν τις μετωπικές συγκρούσεις τις τελευταίες εβδομάδες, μολονότι συνεχίζουν να ανταλλάσσουν αιχμές.
Την Παρασκευή, για παράδειγμα, ο Κουόμο έκρινε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κάνει «τίποτα» απολύτως για να βοηθήσει τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού.
Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του συμβούλευε πρόσφατα τον Άντριου Κουόμο μέσω Twitter να «περνάει περισσότερο χρόνο δρώντας και λιγότερο γκρινιάζοντας».
zougla.gr