Δευτέρα, Απριλίου 6

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για τις μάσκες;

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για τις μάσκες;
Ζήσης Ψάλλας
Στις ΗΠΑ, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι υγιείς άνθρωποι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά τώρα φαίνεται να υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι αρκετοί άνθρωποι πρέπει να καλύπτουν τα πρόσωπά τους.

Για παράδειγμα, η τελευταία συμβουλή από τους υπαλλήλους της υγειονομικής περίθαλψης της κομητείας Ριβερσάιντ, στην Καλιφόρνια, είναι να καλύπτονται η μύτη και το στόμα. Οι υφασμάτινες μάσκες είναι αποδεκτές και μπορούν να πλυθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν. Οι υπάλληλοι δήλωσαν ότι η σύσταση βασίζεται σε νέες γνώσεις σχετικά με τον κορωνοϊό.
Στις ΗΠΑ οι συμβουλές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είναι σαφείς: οι υγιείς άνθρωποι που δεν εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και δεν φροντίζουν κάποιο μολυσμένο άτομο στο σπίτι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες.
Αλλά τις τελευταίες ημέρες, το CDC σταθμίζει το αν θα τροποποιήσει τις συστάσεις του και θα υποστηρίξει τη χρήση χειροποίητων μασκών. «Μπορώ να σας πω ότι τα δεδομένα και αυτό το ζήτημα του κατά πόσο πρόκειται να συμβάλει (στην πρόληψη) αναθεωρούνται επιθετικά καθώς μιλάμε» δήλωσε ο δρ Robert Redfield, διευθυντής του CDC.
Ο Chunhuei Chi, διευθυντής του Κέντρου για την Παγκόσμια Υγεία του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, σημείωσε ότι στην Ταϊβάν οι άνθρωποι πρέπει να φορούν χειρουργικές μάσκες σε χώρους όπως σχολεία και εστιατόρια ή όταν βρίσκονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αν και οι χειρουργικές ή οι σπιτικές μάσκες δεν φιλτράρουν τα σωματίδια τόσο αποτελεσματικά όσο οι μάσκες N95, ο Chi δήλωσε ότι μπορούν να έχουν χρησιμότητα. Ο ίδιος συνιστά μια μάσκα εάν πρέπει να είστε σε στενή επαφή με ανθρώπους, όπως όταν βρίσκεστε σε ένα γεμάτο λεωφορείο. «Αν βγαίνετε για περίπατο και υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι γύρω σας, δεν χρειάζεστε μάσκα» διευκρίνισε.
Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σπιτικές μάσκες; Οι σπιτικές μάσκες δεν μπλοκάρουν τα σωματίδια του ιού αν περνάτε πολύ χρόνο κοντά σε κάποιον που είναι άρρωστος, αλλά θα σας προστατεύσουν από τα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό. Είναι κατάλληλη για τα άτομα που δεν έχουν στενή επαφή με τους μολυσμένους, δήλωσε ο Chi. Το ύφασμα από πολυπροπυλένιο είναι καλύτερο, είναι το υλικό που χρησιμοποιείται στις χειρουργικές μάσκες, αποσαφήνισε..zougla.gr