Πέμπτη, Απριλίου 23

Εάν το κράτος χρειαστεί να αποφασίσει ποια εταιρία θα ζήσει και ποια όχι

H διασωση της ΔΕΗ, οι ΑΠΕ και το χαρατσι του ΕΤΜΕΑΠ

Η σημασία του προπατορικού ερωτήματος εάν το ΕΤΜΕΑΠ είναι φόρος και όχι Τέλος εν μέσω πανδημίας

Το προπατορικό ζήτημα είχε θέσει προ ετών με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εταιρία Motor Oil και αφορούσε το περίφημο ΕΤΜΕΑΡ  (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων).
Από τον Αριστοτέλη Ανδρεάδη
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το τέλος αυτό προοδιορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ).

Το Ειδικό Τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) έχει επιβληθεί από τον Ν.2773/99 (άρθρο 40) και το ύψος του προσδιορίζεται με Υπουργική Απόφαση μετά από πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) και καταβάλλεται από όλους τους πελάτες κατ’ αναλογία της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, το τέλος αυτό αποδίδεται εξολοκλήρου από τη ΔΕΗ στο Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) σε ειδικό λογαριασμό που τηρεί ο τελευταίος, και καλύπτει μέρος των απαιτούμενων ποσών για να πληρωθεί η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τους Παραγωγούς Α.Π.Ε.
Το υπόλοιπο ποσό, σύμφωνα με το νόμο καταβάλλεται από τους παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στην πράξη αποκλειστικά από τη ΔΕΗ.
Αποτελεί τη συνεισφορά “όλων μας” στη μείωση εκπομπών αερίων.
Αυτό το  “όλων μας”, από μία άλλη σκοπιά, αποκτά “δικαίωμα” ζωής και θανάτου ολόκληρων βιομηχανιών στην εποχή της πανδημίας και καθώς ο Coronavirus καταπίνει στο πέρασμά του με βουλιμία Pac-Man επιχειρηματικούς κολοσσούς.
Επίσης αυτό το “όλων μας” εμπεριέχει ψήγματα Κιμ Γιονγκ Ουν και Χίτλερ και ίσως αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο για την ίδια την λειτουργία της δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την προ ετών προσφυγή της  Motor Oil το ΕΤΜΕΑΡ είναι φόρος και όχι Τέλος, συνεπώς θα πρέπει να αποφασίζεται και να επιβάλλεται με νόμο και όχι με απόφαση της ΡΑΕ.
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΠΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ!
Ήδη-όπως διαβάζουμε στο energypress.gr- o βιομηχανικός κλάδος στη Γερμανία προτείνει την τροποποίηση του κανονισμού για τις ΑΠΕ (Renewable Energy Act/ EEG), προκειμένου να αποφύγουν πιθανές αγωγές σε βάρος τους λόγω της μη καταβολής από πλευράς τους, του “γερμανικού” ΕΤΜΕΑΡ, σύμφωνα με όσα γράφει ο Frank Dohmen στο περιοδικό Der Spiegel και μεταδίδει το Clean Energy Wire.
Ειδικότερα, από το 2000, βιομηχανίες που καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια με δικά τους εργοστάσια παραγωγής εξαιρούνται από την πληρωμή του ΕΤΜΕΑΡ υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Το Der Spiegel αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που κάνουν χρήση αυτής της ρύθμισης ανέρχεται στις 300.
Ωστόσο, οι διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων (BnetzA) έχει απευθυνθεί σε νομική εταιρεία για να εξετάσει αν ο εν λόγω κονονισμός εφαρμόζεται ορθά, καθώς για περίπου 50 περιπτώσεις υπάρχουν αμφιβολίες.
Σε πρόταση που εκπονήθηκε από νομικούς συμβούλους της βιομηχανίας και αφορά την τροποποίηση του EEG αποσκοπεί να αποτρέψει την νομική εξέταση υποθέσεων προ του 2018 και να προστατεύσει τις εταιρείες να καταβάλουν πληρωμές αναδρομικά και οι οποίες ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι το τέλος ΑΠΕ που προστίθεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών (βιομηχανίας και νοικοκυριών) παρέχει τα χρηματοδοτικά μέσα για την ανάπτυξη όλων των μορφών ανανεώσιμης ενέργειας. Προκειμένου να αποφευχθεί πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των γερμανικών βιομηχανιών στο διεθνή στίβο, οι γερμανικές αρχές έχουν θερμοθετήσει την απαλλαγή εν μέρει ή πλήρως ορισμένων επιχειρήσεων από την καταβολή του τέλους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Μάλιστα χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση στελέχους της βιομηχανίας σε συνέντευξή του, μιλώντας για την “μετά-κορωνοϊού” εποχή, υπογραμμίζει ότι μια σειρά θέματα της βιομηχανίας “ενδέχεται να επανέλθουν στην ημερήσια διάταξη τους επόμενους μήνες, διότι η αποφυγή των βαρών δεν είναι αρκετή – απαιτείται επίσης πραγματική ανακούφιση”.
Συμπληρώνει δε πως “αυτό είτε γίνει με την διαγραφή της προσαύξησης του EEG (ΕΤΜΕΑΡ) είτε όχι, είναι σίγουρα ένα εντατικό ζήτημα και συζητείται με μεγάλη ευθύνη από όλες τις πλευρές”.
Στην Ελλάδα τώρα τον υπολογισμό του ποσού που αντιστοιχεί στην εφαρμογή του νέου καθεστώτος μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για τις πολύ ενεργοβόρες βιομηχανίες, το οποίο όμως ταυτόχρονα εισάγει αυξημένο ΕΤΜΕΑΡ για τη Μέση Τάση, περιλαμβάνει για πρώτη φορά το Δελτίο που εξέδωσε ο ΔΑΠΕΕΠ για τα οικονομικά του ΕΛΑΠΕ.
Συγκεκριμένα στο Δελτίο υπολογίζεται ότι ο ΕΛΑΠΕ θα έχει παραπάνω έσοδα από την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος 80 εκατ. ευρώ αναδρομικά για το 2019 και άλλα 80 εκατ. ευρώ για το 2020.
Μέχρι σήμερα και μέχρι την ενεργοποίηση από τον ΔΑΠΕΕΠ της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα κριθεί ποιές βιομηχανίες πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στη μειωμένη καταβολή του τέλους (15% του μεσοσταθμικού ΕΤΜΕΑΡ που έχει καθοριστεί στα 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), οι ενεργοβόρες βιομηχανίες πληρώνουν με το παλιό καθεστώς, γιαυτό άλλωστε ζητούν την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού.
Αντίστοιχα όμως, με το παλιό καθεστώς, πληρώνει και όλη η Μέση Τάση, με αποτέλεσμα να πληρώνει 9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Με την εφαρμογή του νέου καθεστώτος θα πληρώνει 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2019.
Σε αυτή την κατηγορία καταλέγονται ξενοδοχεία, αλυσίδες λιανικής, τράπεζες, αλλά και βιομηχανίες που δεν είναι εντάσεως ενέργειας, ή δεν περιλαμβάνονται στους επιλέξιμους κλάδους, όπως ορίζονται από τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε.
Για όλους αυτούς, τα επιπλέον ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν για ΕΤΜΕΑΡ των ετών 2019 και 2020 είναι περισσότερα από 160 εκατ. ευρώ μιας και σε αυτό το νούμερο, το οποίο όπως προαναφέρθηκε υπολογίζει το Δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, πρέπει να προστεθούν και τα ποσά που θα κερδίσει από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος η πολλή ενεργοβόρος βιομηχανία.
Πάμε να δούμε τώρα τα “χαράτσια” που διπλασιάζουν τον λογαριασμό ρεύματος (σ΄αυτόν το λογαριασμό εάν το καλοσκεφθείς έχει τρυπώσει ολόκληρη η ελληνική βιομηχανία) και αποτελούν ένα από τους βασικούς λόγους που 1,83 εκατομμύρια καταναλωτές δεν πληρώνουν εγκαίρως το λογαριασμό τους.
Αφορά στις χρεώσεις που επιβαρύνονται όλοι οι καταναλωτές που κάνουν χρήση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (δηλαδή τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ρεύματος, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και το ειδικό τέλος Μείωσης Εκπομπών Ρύπων).
Οι χρεώσεις αυτές είναι ίδιες για όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχουν επιλέξει.
Αυτές είναι:
1. Χρέωση προμήθειας που αντιπροσωπεύει περίπου το 35%-40% του συνολικού λογαριασμού.
2. Χρέωση συστήματος μεταφοράς που αφορά την κάλυψη δαπανών συντήρησης, λειτουργίας και ανάπτυξης του συστήματος του ΑΔΜΗΕ, το οποίο μεταφέρει την ενέργεια από τις μονάδες παραγωγής στους υποσταθμούς της ΔΕΗ και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
3. Χρέωση συστήματος διανομής που αφορά την κάλυψη παρόμοιων δαπανών, αλλά για το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο μεταφέρει την ενέργεια από τους υποσταθμούς στους τελικούς καταναλωτές. Τόσο αυτή, όσο και η προηγούμενη χρέωση αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του συνολικού λογαριασμού.
4. Χρέωση Υπηρεσίας Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), μέσω της οποίας η πολιτεία έχει μεταφέρει στους καταναλωτές ένα διπλό κόστος. Αφενός το 1 δισ. ευρώ που αφορά την ηλεκτροδότηση των νησιών και της Κρήτης οι οποίες δουλεύουν με ακριβές πετρελαϊκές μονάδες επειδή απουσιάζουν οι διασυνδέσεις (έπειτα από χρόνια συζητήσεων), και αφετέρου το κόστος κάλυψης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του ειδικού τιμολογίου των πολυτέκνων.
5. Χρέωση για Ειδικό Τιμολόγιο Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που αφορά την κάλυψη της εγγυημένης τιμής που, βάσει νόμου, παρέχει η πολιτεία στους παραγωγούς των ΑΠΕ.
6. Λοιπές Χρεώσεις, που αφορούν χρεώσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς όπως τα ετήσια ανταποδοτικά τέλη υπέρ ΡΑΕ.
7. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης
8. Ειδικό Τέλος 5 επί τοις χιλίοις υπέρ των τελωνειακών υπαλλήλων.
9. Δημοτικά τέλη, τέλη φωτισμού.
10. Τέλος ακίνητης περιουσίας.
11. Χρέωση υπέρ ΕΡΤ.
Υποχώρηση κατά 1,74% είχε το ποσοστό της ΔΕΗ στην προμήθεια ρεύματος τον Μάρτιο του 2020 σε σύγκριση με ένα μήνα πριν, σύμφωνα με τελευταίο δελτίο του Χρηματιστηρίου ενέργειας. Ειδικότερα, το ποσοστό της ΔΕΗ τον Μάρτιο ανέρχεται στο 67,91% από 69,65% τον Φεβρουάριο και 71,48% τον Ιανουάριο. 
Να σημειώσουμε ότι το ποσοστό της ΔΕΗ τον Μάρτιο συνιστά το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, με το αμέσως προηγούμενο να είναι τον Νοέμβριο του 2019, στο 69,70%, όπου στη συνέχεια (Δεκέμβριος 2019) αυξήθηκε στο 71,67%.
Παράλληλα, αυξήσεις κατέγραψαν οι βασικότεροι εκ των εναλλακτικών παρόχων στην προμήθεια ρεύματος, χωρίς ωστόσο, να έχουμε κάποια ανατροπή στην κατάταξή τους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Να θυμίσουμε ότι μόλις στο προηγούμενο δελτίο για τον Φεβρουάριο του 2020, για πρώτη φορά εναλλακτικός πάροχος (Protergia) κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 6%, κλείνοντας τον μήνα με ποσοστό 6,08% και καταγράφοντας σημαντική αύξηση τον Μάρτιο, φτάνοντας στο 6,46%.
Αναλυτικά, η εικόνα στο σύνολο των εναλλακτικών παρόχων διαμορφώνεται ως εξής:
  • Μυτιληναίος (Protergia): 6,46 (6,08) με 2,98% στη ΧΤ, 3,46% στη ΜΤ και 0,02% στην ΥΤ.
  • Ήρων: 5,66 (5,51) με 3,22% στη ΧΤ και 2,44% στη ΜΤ.
  • Elpedison: 4,97 (4,83) με 2,98%, 1,74%  και 0,25%.
  • NRG: 2,83 (2,56) με 1,26% και 1,57%.
  • Watt & Volt: 2,79 (2,70) με 2,26 στη ΧΤ και 0,53% στη ΜΤ.
  • Volterra: 1,92 (1,77) με 0,90% και 1,02%.
  • Αέριο Αττικής (Φυσικό Αέριο): 1,34 (1,32) με 0,74% και 0,60%.
  • ZeniΘ: 1,06 (1,01) με 0,83% και 0,22%.
  • Volton: 1,03 (1,01) με 0,99% και 0,04%.
  • ΕΛΤΑ: 1,01 (0,91) με 0,49% και 0,52%.
  • ΚΕΝ: 0,77 (0,79) με 0,69% και 0,09%.
  • ΟΤΕ: 0,39 (0,37) με 0,39% και 0,00%.
  • Viener: 0,23 (0,21) με 0,01% και 0,22%.
  • Green: 0,07 (0,08) με 0,07% και 0,00%.
  • Interbetton: 0,06 (0,05) με 0,00% και 0,05%.
  • Growth: 0,04 (0,04) με 0,02% και 0,02%.
…ΑΛΛΑ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανακοίνωσε ότι εννέα ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 65% του κεφαλαίου της «ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.», με δυνατότητα απόκτησης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας δυνάμει Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των μετόχων της ΔΕΠΑ Α.Ε., του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» (ΕΛΠΕ). Ανάμεσα σ΄αυτά και η Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ Α.Ε.

 kourdistoportocali.com