Αισιόδοξος για την πορεία διασποράς του κορoναϊού εμφανίστηκε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, αν και τόνισε πως «δεν είναι ώρα για άρση περιορισμών», κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα στο μέλλον.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας, τόνισε ότι αναμένεται μείωση της αύξησης των κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι δεν μιλάμε για κορύφωση της καμπύλης διασποράς του ιού, αλλά για «επιπέδωση». Στο πλαίσιο αυτό σχολίασε ότι «είναι δύσκολη η ανάκαμψη» από τα μέτρα
που έχουν παρθεί, τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνει προσεκτικά».

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσιόδρας επέστησε την προσοχή, κάνοντας λόγο για «πιθανότητα δεύτερου κύματος στο μέλλον ανάλογα με την κυκλοφορία του ιού».
Όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι σαφές ότι υπάρχει «φρένο» στους αριθμούς των κρουσμάτων κοροναϊού. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως είναι δύσκολη η ανάκαμψη από μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Μιλάμε για την ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης».
«Μιλάμε για ένα πρώτο κύμα που έχουμε πολύ σοβαρές πιθανότητες να το μετριάσουμε έτσι όπως πάμε. Ωστόσο, μιλάμε για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα στο μέλλον ανάλογα με την κυκλοφορία του ιού, με την ανοσία που θα έχει ο πληθυσμός, καθώς και τις εξελίξεις που θα υπάρχουν στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα» πρόσθεσε.
«Δεν είναι ώρα όμως για άρση των περιορισμών» επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, κάνοντας λόγο για ανάλογη εμπειρία που δεν υπάρχει κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με τον ίδιο «κάποιες χώρες που έζησαν ένα δεύτερο κύμα ετοιμάζονται και για τρίτο».
Video Player

Μικρή θνησιμότητα

Αναφερόμενος στα στατιστικά και τους αριθμούς ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι παρατηρείται πως τα νούμερα θνησιμότητας και αύξηση αυτής είναι ευνοϊκά στη χώρα μας σε σύγκριση πάντα με άλλες χώρες. Αυτό δεν είναι στοιχείο ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, που πρέπει να μας κάνει να εφησυχαζόμαστε.
«Η εικόνα αυτή εύκολα μπορεί να ανατραπεί. Μπορούμε όλοι μαζί να βγούμε πιο σοφοί από αυτή την περιπέτεια και στην αντιμετώπιση του ιού στο άμεσο μέλλον».

Τα κρούσματα στην Ελλάδα

Το μεσημέρι της Δευτέρας μάλιστα, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα δύο γραφήματα, τα οποία απεικονίζουν την καμπύλη αύξησης κρουσμάτων και νεκρών στην Ελλάδα, σε σχέση με την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία – δηλαδή τρεις χώρες με πληθυσμό παρόμοιο της Ελλάδας.
Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα 26 Φεβρουαρίου έως 5 Απριλίου και αντανακλούν την πλεονεκτική θέση που βρίσκεται η χώρα μας.