Παρασκευή, Απριλίου 24

Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα οι δύο ιδιωτικές κλινικές

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν θέσει το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στις δύο κλινικές «Ταξιάρχαι» και «Κασταλία», με αποτέλεσμα την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Βαγγέλη Ιωαννίδη, ο οποίος και διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κινήθηκε μετά την επιβεβαίωση για την ύπαρξη κρουσμάτων με βάση τη νομοθεσία (άρθρο 285) που προβλέπει βαριές ποινές για τις παραβάσεις της και η έρευνα γίνεται από τις εισαγγελικές αρχές για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος τα οποία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, επισύρουν ποινές που φθάνουν ακόμα και τα ισόβια.
Στην κλινική «Κασταλία», που βρίσκεται στο Ελληνικό, αναφέρθηκε χθες σε έντονο ύφος και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς λέγοντας: «Εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανένα», υπονοώντας ότι στη συγκεκριμένη κλινική, όπως και στο Περιστέρι, όπου βρίσκεται η άλλη κλινική, δεν τηρήθηκαν βασικοί κανόνες ασφαλείας με αποτέλεσμα να νοσήσει ένας τρόφιμος, ενώ ελήφθησαν δείγματα από τους 299 υπόλοιπους τρόφιμους, καθώς και από τους 170 υπαλλήλους της κλινικής.
Αναφορικά με την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, έχουν επιβεβαιωθεί ήδη 28 κρούσματα, εκ των οποίων τα 17 αφορούν ασθενείς και τα υπόλοιπα 11 εργαζόμενους.
Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κλινική συνέχιζε να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις, παρά το γεγονός ότι ήδη από την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ είχε αρχίσει να λαμβάνει δείγματα, όταν και διαπιστώθηκε πως τέσσερις ασθενείς της κλινικής (νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση οι περισσότεροι) είχαν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα.

Τρεις νεκροί στην κλινική «Ταξιάρχαι»
Τρία από τα θύματα που ανακοινώθηκαν χθες από το Υπουργείο Υγείας προέρχονταν από την κλινική «Ταξιάρχαι».
Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες πως ένας ακόμα νεκρός σχετιζόταν με την κλινική «Κασταλία». Ωστόσο νέα δεδομένα από την επίσημη ενημέρωση θέλουν και τα τρία θύματα να προέρχονται από την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι.
Ο διευθυντής της ιδιωτικής Κλινικής «Ταξιάρχαι», μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως όλα τα κρούσματα έγιναν στο τμήμα όπου γίνονται αιμοκαθάρσεις, θεωρώντας πως έτσι μεταδόθηκε ο κορωνοϊός. «Όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό είναι προφανώς γιατί κάνανε μαζί αιμοκάθαρση» είπε ο κ. Κοκκινάκης.
Όσον αφορά τη δεύτερη κλινική, την «Κασταλία» στο Ελληνικό, αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε γνωστό πως βρέθηκε κρούσμα στη συγκεκριμένη δομή, ενώ εξετάστηκαν 92 δείγματα από τους 170 εργαζόμενους, τα οποία όλα ήταν αρνητικά.
Δείτε εικόνες από την κλινική «Κασταλία» με τον φακό του zougla.gr: