Πέμπτη, Απριλίου 9

Ενισχύστε την αντιοξειδωτική σας θωράκιση μέσα από τη διατροφή σας

ανοσοποιητικο συστημα

Γράφει ο Χάρης Γεωργακάκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Η διατήρηση ενός υγιούς και ανθεκτικού ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα για τη θωράκιση της υγείας μας. Μια πολύ σημαντική κατηγορία συστατικών που μπορεί να συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση αυτή είναι τα αντιοξειδωτικά.
Η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα πρόληψης πολλών νοσημάτων φθοράς και φυσικής γήρανσης.
Πέρα από τα ενδογενή αντιοξειδωτικά συστήματα που το ίδιο το σώμα μας διαθέτει, είναι σημαντικό να φροντίζουμε καθημερινά να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικά συστατικά μέσα από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνουμε.
Κυριότερες πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Παράλληλα, αντιοξειδωτικά θα βρούμε στους ξηρούς καρπούς (με μεγάλη ποσότητα αυτών στη φλούδα τους), στα όσπρια και στο ελαιόλαδο. Ακόμη σημαντικά ποσά μπορούμε να προσλάβουμε μέσα από τα ροφήματα που καθημερινά καταναλώνουμε.
Όσον αφορά τα ροφήματα, πέρα από τους χυμούς και τα φυσικά αφεψήματα, μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών αποτελούν είδη καφέ όπως ο στιγμιαίος καφές. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα χλωρογενικά οξέα,  που ανήκουν στην «οικογένεια» των πολυφαινολών και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου. Ακόμη, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ πιθανόν να συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Parkinson και Alzheimer.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ο καφές όχι μόνο περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, αλλά υπερτερεί και έναντι ροφημάτων όπως το τσάι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα ποτήρι κρύου στιγμιαίου καφέ (frappé) (300 ml με 4 γραμμάρια καφέ) περιέχει 860 mg αντιοξειδωτικών, μια κούπα ζεστού στιγμιαίου (200 ml με 3 γραμμάρια καφέ) περιέχει 645 mg αντιοξειδωτικών, ενώ ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι (150 ml) περιέχει 172 mg αντιοξειδωτικών και ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι 144 mg αντιοξειδωτικών.
kourdistoportocali.com