Σάββατο, Απριλίου 18

ΣΟΚ>Οι Ελληνες σπάνε (το κεφάλι τους) την καραντίνα και δοκιμάζουν την ανοσία της αγέλης!

Έγινε της Σουηδιας

Η εικόνα της Μεγάλης Παρασκευής ήταν σοκαριστική σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα

H κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε. Μόνο που δεν είναι δυνατόν να διαθέσει έναν αστυνομικό για κάθε πολίτη.
Η εικόνα της Μεγάλης Παρασκευής ήταν σοκαριστική σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι Ελληνες έσπασαν την καταντίνα και αποφάσισαν να δοκιμάσουν από μόνοι τους την ανοσία της αγέλης.
Τις επόμενες μέρες θα φανεί ο αντίκτυπος της Μεγάλης Παρασκευής.

Συναγερμός στο κυβερνητικό επιτελείο για τον κίνδυνο να δυναμιτισθεί η προσπάθεια που έχει γίνει έως τώρα από τον συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές, αλλά και από τις επισκέψεις σε συγγενείς και γείτονες με καταστρατήγηση των κωδικών μετακίνησης
Έντονο προβληματισμό-σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr- έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση οι εικόνες από τις ατελείωτες ουρές στα σούπερ μάρκετ, τις λαϊκές και τις κεντρικές αγορές σε όλη τη χώρα, τα «παρατράγουδα» σε πολλές εκκλησίες, αλλά και τα καλέσματα σε βεράντες και αυλές που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν την Κυριακή του Πάσχα, το οποίο θα γιορτασθεί μεν διαφορετικά, αλλά με πολύ καλό καιρό- παράγοντα που ευνοεί τη διάθεση για «έξω».
Οι πολίτες σπεύδοντας την τελευταία στιγμή να κάνουν τις προμήθειές τους για το τραπέζι του Πάσχα αφενός βρέθηκαν να συνωστίζονται σε ουρές, αφετέρου να ταλαιπωρούνται, κυρίως, όμως, να δυναμιτίζουν όλη την προσπάθεια που έχει γίνει τις προηγούμενες εβδομάδες και έχει ως αποτέλεσμα η καμπύλη της πανδημίας να τείνει προς την «επιπέδωση».
Η αντίδραση ήταν άμεση, και παρατάθηκε το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ για μιάμιση ώρα σήμερα- με τα καταστήματα να κλείνουν στις 8.30, αντί για τις 7 που είχε αρχικά προγραμματισθεί.
Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για τον κίνδυνο εικόνες σαν τις σημερινές να επαναληφθούν και αύριο, αλλά κυρίως οι φόβοι εστιάζονται στο τι θα γίνει την Κυριακή στις γειτονιές: Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι περισσότεροι έχουν μπει ήδη στον πειρασμό να καλέσουν γείτονες ή συγγενείς ακόμη και για μικρής διάρκειας επισκέψεις, με καταστρατήγηση των κωδικών μετακίνησης, είτε του κωδικού για «παροχή βοήθειας» είτε εκείνου για τη «σωματική άσκηση» και «βόλτα κατοικιδίου».
Ακριβώς γι’ αυτό από τις 9 το βράδυ του Μ. Σαββάτου έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα τα πρόστιμα για τις άσκοπες μετακινήσεις θα είναι διπλάσια και οι έλεγχοι εντατικοί και ενονυχιστικοί από τους 5.000 αστυνομικούς που θα βρίσκονται επί ποδός.
Η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας που έχει αποσπάσει διεθνείς επαίνους και εκφράζεται με φθίνοντα αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ειδικά την τελευταία εβδομάδα, δημιουργεί συνθήκες εφησυχασμού.
Αυτό, σε συνδυασμό με την κόπωση από τους περιορισμούς μπορεί να «βάλει φωτιά» στην προσπάθεια που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ακριβώς αυτό: ότι αυτό που έχει επιτευχθεί έως τώρα με τη συμμόρφωση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών είναι εύθραυστο και η λάθος συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει εντελώς την κατάσταση. Και όπως έχει επισημάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ακόμη και οι λίγοι «είναι ικανοί να καταστρέψουν αυτό που έχουμε χτίσει με τόση προσπάθεια».
Μάλιστα, έχει ήδη τονίσει -μπροστά στον κίνδυνο του συγχρωτισμού μέσω των καλεσμάτων- ότι και το Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ σε αυστηρό τόνο επανέλαβε ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται για πολύ συγκεκριμένους λόγους «στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων».



Και για την ανάγκη των πιστών για προσευχή όμως, που έχει προκαλέσει «παρατράγουδα» σε πολλές ενορίες σε όλη τη χώρα, έχει απαντήσει η ίδια η Εκκλησία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να τονίζει στην επικοινωνία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Εκκλησία εμπιστεύεται την κυβέρνηση και ακολουθεί τις υποδείξεις των αρχών, έχει απαντήσει με τον δικό του τρόπο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας: «Η πίστη των ανθρώπων είναι εσωτερικό βίωμα, είναι στάση ζωής.
Θεωρώ πως πρέπει να ευχαριστήσουμε από αυτή τη θέση την Εκκλησία και τους πιστούς αλλά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο, που αδελφωμένοι ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών, ώστε να προστατευτεί η υγεία όλων των συμπολιτών μας».

kourdistoportocali.com