Πέμπτη, Απριλίου 23

Ρεμντεσιβίρη: Ποιες οι ιδιότητες του φαρμάκου που «Σκοτώνει» τους κορονοϊούς


Kορονοϊος: Ποιες είναι οι ιδιότητες της ρεμντεσιβίρης - Γιατί ενδέχεται να μας βοηθήσει στην καταπολέμηση του covid -19 - Πότε και σε ποιες περιπτώσεις έχει δοκιμαστεί και “δουλεύει”.

«Σκοτώνει» τους κορονοϊούς

Το remdesivir (ρεμντεσιβίρη) είναι ένα ενδοφλέβιο πειραματικό φάρμακο, που επιβραδύνει τη μόλυνση των υγιών κυττάρων, μπλοκάροντας τη δυνατότητα αναπαραγωγής του ιού. Η έρευνα για την ανάπτυξη του ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια περίπου από την εταιρεία Gilead για την αντιμετώπιση επιδημιών από νέους ιούς.


Αρχικά, είχε δοκιμαστεί στη μάχη κατά του Έμπολα, αλλά αποσύρθηκε κατά την κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ. Το φάρμακο, όμως, είχε δείξει πως δρα κατά των κορονοϊών, ήδη από τις εργαστηριακές μελέτες (in vitro).


Το ερευνητικό αυτό φάρμακο δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από καμία κανονιστική αρχή στον κόσμο και για καμία ένδειξη. Οι θεραπευτικές του δυνατότητες όμως έδειξαν ότι αποτελεί πιθανή θεραπεία και κατά του SARS-CoV-2.

Έτσι, η εταιρεία έσπευσε να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του remdesivir ως δυνητικής θεραπείας. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ σε χώρες με σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση, ενώ υποστηρίζει και τις κλινικές μελέτες επιστημονικών φορέων, μεταξύ αυτών ο NIAID, η μελέτη στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, ο ΠΟΥ, WHO κλπ.

Έχει χορηγηθεί δωρεάν σε πάνω από 1.700 ασθενείς

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδος – Κύπρου Gilead Sciences, Σάββας Χαραλαμπίδης εκτός από τις κλινικές μελέτες, στις οποίες διατίθεται δωρεάν το φάρμακο, το remdesivir έχει ήδη χορηγηθεί δωρεάν για τη θεραπεία περισσότερων από 1.700 ασθενών, στο πλαίσιο προγράμματος εξατομικευμένων αιτημάτων παρηγορητικής φροντίδας.

Το φάρμακο, θυμίζουμε, έχει δοθεί και σε συγκεκριμένους ασθενείς στη χώρα μας, μέσω αιτημάτων για ατομική παρηγορητική χρήση. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης, ήδη ξεκινά σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, πρόγραμμα δωρεάν διευρυμένης πρόσβασης, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να φτάσει το φάρμακο στους ασθενείς που δυνητικά μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία.
Οι ιδιότητες της ρεμντεσιβίρης

Σύμφωνα με τον οδηγό φαρμάκων galinos.gr, η ρεμντεσιβίρη (remdesivir) αναστέλλει τις ιογενείς RNA πολυμεράσες και έχει ευρεία ενεργότητα έναντι ευρέως φάσματος των μελών των φιλοϊών (EBOV, MARV), των κορωνοϊών (SARS-CoV, MERS-CoV) και των παραμυξοϊών (RSV, NiV, Hendra).

Η δραστική ουσία Ρεμντεσιβίρη ενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Λοίμωξη από κορονοϊό COVID-19, για παρηγορική χρήση (marketing authorization pending).

Χωρίς διάκριση φύλου, μόνο παιδιά (1 έτους - 12 ετών) , έφηβοι (12 ετών - 18 ετών) ενήλικες (18 ετών και άνω).

Για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιατρικών ασθενών ηλικίας > 12 ετών που ζυγίζουν τουλάχιστον 40 kg, για τους οποίους απαιτείται υποστήριξη με επεμβατικό μηχανικό αερισμό, λόγω λοίμωξης από τον ιό COVID-19, η οποία επιβεβαιώνεται από αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) ή ασθενών που έχουν γνωστή επαφή με μια επιβεβαιωμένη περίπτωση λοίμωξης από COVID-19 και εκκρεμεί το αποτέλεσμα της PCR.

Αντενδείξεις

Η δραστική ουσία Ρεμντεσιβίρη αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:
Νεφρική ανεπάρκεια (eGRF 30 mL/min), αιμοκάθαρση

Χωρίς διάκριση φύλου ή ηλικίας

τουλάχιστον ένα από:

Νεφρική ανεπάρκεια σταδίου 4 (GFR:15-29 mL/min/1.73 m2)

Νεφρική ανεπάρκεια σταδίου 5 (GFR 15 mL/min/1.73 m2 or dialysis)

Αιμοκάθαρση
Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια

Χωρίς διάκριση φύλου ή ηλικίας

ALT >5 x του ανώτερου φυσιολογικού ορίου (ULN).

Ηπατική ανεπάρκεια σταδίου IV
Πολυοργανική ανεπάρκεια

Χωρίς διάκριση φύλου ή ηλικίας

Ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 
το διαβάσαμε ΕΔΩ