Τετάρτη, Απριλίου 8

Απίστευτο ρουσφέτι Βρούτση εν μέσω πανδημίας

Απίστευτο ρουσφέτι Βρούτση εν μέσω πανδημίας
Την πιο ακατάλληλη στιγμή και τον πιο άκομψο τρόπο βρήκε ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης για να ασχοληθεί δήθεν με τα θέματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Την ώρα που οι εταιρείες κλείνουν η μία μετά την άλλη ή υπολειτουργούν λόγω των απαγορεύσεων, αυτή την ώρα διαπίστωσε ο υπουργός ότι υπάρχει έλλειψη σε ιατρούς εργασίας
για τις εταιρείες αυτές (!) και αποφάσισε να απονείμει αυτό τον τίτλο σε μεγάλη ομάδα ιατρών που τον διεκδικούσαν χωρίς όμως να έχουν κάποια στοιχειώδη εκπαίδευση. Ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα ιατρών άλλων ειδικοτήτων (γιατί η ιατρική εργασίας είναι ειδικότητα και όχι τίτλος χωρίς περιεχόμενο) αλλά και εταιρειών που μεσολαβούν για την εύρεση ιατρού εργασίας και προφανώς θέλουν στην αγορά πολλά και φθηνά (ανειδίκευτα) ιατρικά χέρια. Για να μπορούν να αυξήσουν το περιθώριο κέρδος τους, εις βάρος φυσικά της ποιότητας και της εξειδίκευσης που μπορεί να προσφέρει ένα ειδικός ιατρός σε σχέση με κάποιον ανεκπαίδευτο, εις βάρος τελικά της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων…
Ενώ λοιπόν όλοι ασχολούμαστε με την πανδημία, κάποιοι εγκέφαλοι έβαλαν μπροστά τα σχέδια τους, τα οποία φυσικά δεν θα μπορούσαν να τα περάσουν με διάλογο και επιχειρήματα και πάνε να τα περάσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Στην ΠΝΠ της 20/3/2020 με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19»  περιλαμβάνεται και το ….κατεπείγον άρθρο 13, άρθρο για την εξαφάνιση μιας ολόκληρης ειδικότητας ιατρών και το δικαίωμα άσκησής της ισότιμα, χωρίς προτεραιότητα των ειδικών και χωρίς άλλες προϋποθέσεις, σχεδόν από οποιονδήποτε έχει πτυχίο ιατρικής. Κόντρα σε οποιαδήποτε δεοντολογία, κόντρα στην κοινή λογική αλλά κυρίως  κόντρα στον ίδιο το νόμο που ορίζει ότι ο ιατρός ασκεί μια και μόνη ειδικότητα. Μια ειδικότητα που πρέπει να ασκείται κατά αποκλειστικότητα (και ούτε καν κατά προτεραιότητα) από ιατρούς που κατέχουν τον τίτλο σπουδών της, εν προκειμένω της Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος όπως μετονομάστηκε προ διετίας. Οι ειδικοί ιατροί εργασίας έχουν εκπαιδευτεί επί τετραετία πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο και έχουν περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις για λήψη του απαιτούμενου τίτλου σπουδών. Στις σπουδές τους δε αυτές, εκτός από το κλινικό κομμάτι, έχουν κάνει πρακτική άσκηση στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και σε επιχειρήσεις με οργανωμένα ιατρεία εργασίας καθώς και έναν ολόκληρο χρόνο για εκπαίδευση στη σχετική νομοθεσία, στην επιδημιολογία των επαγγελματικών νοσημάτων, στην τοξικολογία των επικίνδυνων ουσιών, στην εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου και σε μια πληθώρα άλλων εξειδικευμένων γνώσεων που ούτε καν …την ύπαρξη τους (πόσο μάλλον το περιεχόμενο τους) γνωρίζει ο χειρουργός, ο καρδιολόγος ή ο γυναικολόγος που με βάση το νόμο Βούρτση θα κληθεί να τους αντικαταστήσει.
Αν υπήρχε ένα επιχείρημα που μπορούσε να σταθεί, ότι ο αριθμός των ειδικών ιατρών εργασίας είναι μικρός και δεν καλύπτουν το σύνολο της αγοράς, έπαψε από μόνο του να ισχύει τη δεδομένη χρονική περίοδο με τις εταιρείες κλειστές (και ουδείς ξέρει πόσες από αυτές θα ξανανοίξουν και πότε). Οι ειδικοί ιατροί εργασίας μάλιστα, με επίσημο έγγραφο τους είχαν θέσει τις υπηρεσίες τους στη διάθεση του υπουργείου, μιας και οι περισσότεροι υποαπασχολούνται ή δεν εργάζονται καθόλου. Αυτό ακόμα περισσότερο αποκαλύπτει τη σκοπιμότητα. Αλλά και δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο και το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης, ότι δηλαδή επιλέχθηκε αυτή η χρονική συγκυρία και η επίκληση αυτού του ακραίου τρόπου νομοθέτησης, για να «βαφτιστούν» ιατροί με τίτλο που δεν κατέχουν εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα.
Τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όσο και η επιστημονική εταιρεία των ιατρών εργασίας (στην οποία σημειωτέων έχει πολλάκις αναφερθεί ο καθηγητής κ. Τσιόδρας στην καθημερινή ενημέρωση, αναγνωρίζοντας την συμβολή της στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των λοιμώξεων από Covid-19 στους εργασιακούς χώρους) απέστειλαν επιστολή και ζητάνε την άμεση απόσυρση και φυσικά τη μη εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου.  Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος «Η Ιατρική της Εργασίας είναι μια ειδικότητα που, εν μέσω πανδημίας ακόμα περισσότερο, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και προστασία της υγείας των εργαζόμενων, ευπαθών ομάδων ακόμα και των άλλων συναδέλφων υγειονομικών και γιατρών με την μεθοδολογία εκτίμησης, πρόληψης και αντιμετώπισης βιολογικών παραγόντων επαγγελματικού κινδύνου. Η απευθείας ανάθεση καθηκόντων ιατρού εργασίας σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, αποτελεί επικίνδυνη απόφαση για την υγεία των εργαζομένων. …. το άρθρο 13 της παραπάνω ΠΝΠ και η εγκύκλιος που εξεδόθη σήμερα, πρέπει να καταργηθούν άμεσα …..Αναμένουμε την άμεση αποδοχή του αιτήματός μας. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι εν μέσω κορωνοϊού, συγκεκριμένα συμφέροντα προσπαθούν να περάσουν λάθρα διατάξεις εις βάρος κάθε έννοιας δικαίου, ηθικής και δεοντολογίας.»
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια…  αναμένουμε αν θα επικρατήσει η κοινή λογική. Ο υπουργός είναι εντελώς έκθετος..zougla.gr