Κυριακή, Απριλίου 19

Η μόλυνση από τον Covid-19 μπορεί να αφήσει στους ασθενείς σοβαρές εκφυλιστικές παθήσεις

Αρκετό καιρό μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την υποχώρηση της πανδημίας τα εθνικά συστήματα υγείας των χωρών μπορεί να εξακολουθούν να φροντίζουν τα μακροχρόνια θύματα της νόσου Covid-19, αφού ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό μπορεί να αφήσει στους ασθενείς σοβαρές εκφυλιστικές παθήσεις, όπως είναι απώλεια αισθήσεων και βλάβες στους πνεύμονες και στην καρδιά.

Οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού μπορεί να πυροδοτήσει μετα-ιικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από επίμονη αδυναμία και εξάντληση. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης πονοκεφάλους, πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις, πρησμένους αδένες και προβλήματα συγκέντρωσης, που ενδέχεται να διαρκέσουν μήνες. Στην περίπτωση του Covid-19, έξι στους 10 ασθενείς κάνουν λόγο για απώλεια γεύσης και όσφρησης. Η απώλεια μπορεί να είναι προσωρινή, όμως βρετανική έρευνα έδειξε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να είναι και μόνιμη, πάθηση που ονομάζεται μετα-ιική απώλεια όσφρησης. Μακράν πιο ανησυχητικές όμως είναι οι αναφορές ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει πνευμονική ίνωση, που επηρεάζει την αναπνοή.

Ουλές στους πνεύμονες

  •  
Τον περασμένο μήνα ερευνητές από το George Washington University Hospital μοιράστηκαν ακτινογραφία των πνευμόνων ενός 59χρονου ασθενούς, που έδειχνε την ύπαρξη ουλών στους πνεύμονές του, κάτι που είναι πιθανό μελλοντικά να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Αντίστοιχα, καρδιολόγοι ανησυχούν ότι η μόλυνση από κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στην καρδιά, ακόμα και σε ασθενείς χωρίς προηγούμενη υποκείμενη καρδιακή νόσο. Συγκεκριμένα, μπορεί να οδηγήσει σε μυοκαρδίτιδα, πάθηση κατά την οποία η φλεγμονή εξασθενεί το όργανο και δημιουργεί ουλώδη ιστό, αναγκάζοντάς το να δουλεύει πιο σκληρά για να εξασφαλίζει την κυκλοφορία αίματος και οξυγόνου στο σώμα, καθώς επίσης και σε αρρυθμίες.
 https://www.newsbreak.gr/ygeia/93480/i-molynsi-apo-ton-covid-19-mporei-na-afisei-stoys-astheneis-sovares-ekfylistikes-pathiseis/