Δευτέρα, Απριλίου 13

Ασθενείς με σοβαρή εξέλιξη της νόσου Covid-19 έχουν και νευρολογικά συμπτώματα

Ασθενείς με σοβαρή εξέλιξη της νόσου Covid-19 έχουν και νευρολογικά συμπτώματα
Περισσότεροι από ένας στους τρεις ασθενείς με Covid-19 (το 36,4%) και σχεδόν οι μισοί με σοβαρή λοίμωξη (το 45,5%) έχουν επίσης νευρολογικά συμπτώματα, όπως οξύ εγκεφαλοαγγειακό επεισόδιο, διαταραχή συνείδησης, δυσκολία ομιλίας, σύγχυση, αστάθεια και μυϊκούς πόνους, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι τα συμπτώματα
αυτού του είδους είναι συχνά.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας "JAMA Neurology", ανέλυσαν στοιχεία για 214 ασθενείς τριών κλινικών ειδικά για Covid-19 στη Γουχάν, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 53 ετών. Από αυτούς, οι 126 (59%) είχαν ήπια έως μέτρια αναπνευστικά και άλλα συμπτώματα, ενώ οι 88 (41%) σοβαρά.
Μεταξύ των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα, σχεδόν το 6% είχε εγκεφαλικό ή άλλο οξύ αγγειακό πρόβλημα, το 15% συμπτώματα τύπου άνοιας και το 20% δυνατούς μυϊκούς πόνους. Επιπλέον, το 5% έως 6% είχαν απώλεια όσφρησης ή γεύσης.
«Κάποιος που έχει Covid-19 και βρίσκεται στο σπίτι του και ο οποίος εμφανίζει δυσκολία να σκεφτεί ή έχει σύγχυση ή οτιδήποτε μοιάζει με πιθανό εγκεφαλικό, αποτελεί σημάδι πως πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για επιπρόσθετη φροντίδα», δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Τζόνσον του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.
Παραμένει έως τώρα ασαφές με ποιο τρόπο ο ιός SARS-CoV-2 προκαλεί τις νευρολογικές επιπλοκές.