Πέμπτη, Απριλίου 23

Κορωνοϊός: Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια εγκεφαλικά σε νέους ανθρώπους

Αιφνίδια εγκεφαλικά επεισόδια σε άτομα ηλικίας 30 και 40 ετών, που δεν πάσχουν από άλλα βαριά νοσήματα, φαίνεται ότι μπορεί ναπροκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ.
Πέρα από τις γνωστές επιπλοκές που προκαλεί στον οργανισμό ο νέος κορωνοϊός, ο δρ Τόμας Όξλεϊ, επικεφαλής της νευρολογικής ΜΕΘ του νοσοκομείου Mount Sinai της Νέας Υόρκης τόνισε ότι ένας μικρός αριθμός ασθενών αντιμετώπισαν «εγκεφαλικές επιπλοκές» από την Covid-19.


«Βλέπουμε μια αύξηση του αριθμού των εγκεφαλικών επεισοδίων στους ασθενείς που έρχονται στο νοσοκομείο μας. Αυτό που βλέπουμε είναι μια ασθένεια, που αυξάνει το σχηματισμό των θρόμβων αίματος στο σώμα και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων».
Αύξηση εγκεφαλικών σε νέους ασθενείς

Όπως δήλωσε ο Αυστραλός γιατρός, ενώ και μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς της Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, έπαθαν εγκεφαλικά επεισόδια, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε αύξησή τους και σε νέους ασθενείς. Στη μελέτη που θα δημοσιευθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, ο δρ Όξλεϊ και οι συνάδελφοί του αναφέρουν ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατέγραψαν στο νοσοκομείο τους πέντε τέτοιες περιπτώσεις σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 50. Ένας εξ’ αυτών είχε υποστεί στο παρελθόν εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, τους τελευταίους 12 μήνες στη μονάδα μας αντιμετωπίσαμε ανά δεκαπενθήμερο κατά μέσο όρο 0,73 ασθενείς κάτω των 50 με εγκεφαλικά επεισόδια«, αναφέρουν, σημειώνοντας ότι «απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης μεταξύ μεγάλων εγκεφαλικών επεισοδίων και της Covid-19 σε νέους ασθενείς.»
Τι δείχνει έρευνα στην Ουχάν

«Σίγουρα είναι μικρό το δείγμα και μαθαίνουμε περισσότερα συν τω χρόνω, αλλά πληροφορούμαστε κι από άλλους συναδέλφους μας ότι παρατηρείται αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη Νέα Υόρκη. Είναι όμως ακόμη νωρίς για να γνωρίζουμε με ακρίβεια τα πραγματικά νούμερα», δήλωσε ο δρ Όξλεϊ.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ίδιου και των συναδέλφων του μια έκθεση «από την επιδημία της Covid-19 στην Ουχάν της Κίνας κατέγραψε ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων περίπου 5% σε νοσηλευόμενους ασθενείς της νόσου, αν και ο νεότερος εξ’ αυτών ήταν 55 ετών». Όπως αναφέρει η Washington Post, ιατρικοί εμπειρογνώμονες έχουν καταγράψει σ’ ολόκληρες τις ΗΠΑ σχηματισμό θρόμβων αίματος σε ασθενείς του νέου κορωνοϊού.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ygeia/koronoios-181000-nekroi-pagkosmios-22-04-2020

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ygeia/koronoios-i-covid-19-aifnidia-egkefalika-se-neoyshttps://www.iefimerida.gr/ygeia/koronoios-i-covid-19-aifnidia-egkefalika-se-neoys