Παρασκευή, Απριλίου 3

«Immortal»: Η 102χρονη Ιταλίδα που έγινε αντικείμενο έρευνας, νικώντας τον κορωνοϊό χωρίς ιατρική βοήθεια


Στην Ιταλία, τον τελευταίο μήνα, η ευχάριστη είδηση είναι είδος προς εξαφάνιση. Αυτές για την αποθεραπεία ανθρώπων που είχαν νοσήσει από Covid-19 «χάνονται» μπροστά στο μακάβριο καθημερινό απολογισμό των θυμάτων. Η Πέμπτη 2 Απριλίου με 4.668 νέα κρούσματα και 760 θανάτους θεωρήθηκε μια… καλή ημέρα.

Από: menshouse.gr

Ωστόσο το καλό νέο της αποθεραπείας μιας γυναίκας που έχει γεννηθεί το 1917 δεν θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά. Οι γιατροί του νοσοκομείου
Σαν Μαρτίνο της Γένοβας έμειναν έκπληκτοι με την περίπτωση της 102χρονης Ιτάλικα Γκροντόνα που διαγνώστηκε θετική στον Sars-Cov-2 και στα μέσα Μάρτη νοσηλεύτηκε.
Ο γιατρός Βέρα Σισμπάλντι, που την παρακολούθησε, της έδωσε το προσωνύμιο «Highlander», αδυνατώντας να εξηγήσει πώς ήταν δυνατό να νικήσει τον κορωνοϊό χωρίς καν να αναπτύξει βαριά συμπτώματα. Η υπεραιωνόβια γυναίκα δεν χρειάστηκε να λάβει ισχυρή θεραπευτική αγωγή (και προφανώς να διασωληνωθεί) – ουσιαστικά ανάρρωσε μόνη της και ήδη βρίσκεται στο σπίτι της.


Η Ιτάλικα Γκρονόνα έκλεισε πρόσφατα 102 χρόνια ζωής
«Η γυναίκα αυτή αντιπροσωπεύει την ελπίδα για όλους τους ηλικιωμένους που έχουν χτυπηθεί από τον κορωνοϊό. Κάναμε πολύ λίγα για να τη βοηθήσουμε, ουσιαστικά θεραπεύτηκε μόνη της. Είχε μόνο κάποια συμπτώματα κρυολογήματος και μια μικρή καρδιακή αρρυθμία», δήλωσε ο Σισμπάλντι, προσθέτοντας ότι το επιστημονικό προσωπικό αποφάσισε να μελετήσει σε βάθος την περίπτωση της.
«Πήραμε ορολογικά δείγματα προς εξέταση, στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τι έκανε τόσο ισχυρό το ανοσοποιητικό σύστημά της. Είναι η πρώτη ασθενής που γνωρίζουμε ότι μπορεί να είχε επιβιώσει από την ισπανική γρίπη από τη στιγμή που γεννήθηκε το 1917».
Η ισπανική γρίπη που εξαπλώθηκε με τη μορφή πανδημίας τη διετία 1918/19 στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50.000.000 ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι αν είχε μολυνθεί τότε η Γκροντόνα, τα αντισώματα που ανέπτυξε για να επιβιώσει ενδέχεται να έχουν θωρακίσει τον οργανισμό της από αναπνευστικές ιώσεις για το υπόλοιπο της ζωής της.
Και αυτή δεν είναι η μοναδική υπεραιωνόβια που έχει καταφέρει να ξεπεράσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο Covid-19. Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι ένας άνδρας 104 ετών, από το Όρεγκον των ΗΠΑ, ονόματι Μπιλ Λέιπσις, εξήλθε υγιής από το νοσοκομείο, έχοντας εντοπιστεί θετικός στη νόσο στις 11 Μαρτίου. Είναι ο γηραιότερος άνθρωπος που εγνωσμένα ανάρρωσε από την ασθένεια. Είχαν προηγηθεί τρεις περιπτώσεις ανθρώπων 101 ετών (ένας άνδρας στην Ιταλία και δύο γυναίκες σε Ολλανδία και Ισπανία), καθώς και δύο γυναίκες 103, σε Κίνα και Ιράν αντίστοιχα.
Ίσως τελικά το ποσοστό θνητότητας των ανθρώπων άνω των 100 ετών να είναι πολύ μικρότερο από τις ηλικίες των 80+ και 90+ και ο λόγος για αυτό να είναι η ισπανική γρίπη…


Freepen.gr