Δευτέρα, Απριλίου 27

ΈΤΣΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ”RESTART” ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ: ”ΑΝΤΙΟ” 13033 – ΌΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ & ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑ

ios
Σχέδιο απεγκλωβισμού που θα διαρκέσει έως δυο μήνες θα ανακοινώσει στο διάγγελμά του αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ακόμη 24 ώρες θα χρειαστούν για ν’ ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του που συσκέπτονταν συνεχώς το Σαββατοκύριακο, ούτως ώστε να εξεταστούν λεπτομερώς όλα τα δεδομένα που αφορούν τη σταδιακή άρση των μέτρων κι ιδιαίτερα το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία, αφού το εν λόγω
ζήτημα εξακολουθεί να δημιουργεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό. Προς τούτο, άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα νέες επαφές και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Το μεγαλύτερο δίλημμα της κυβέρνησης αφορά στα σχολεία. Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να έχει τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία ανέμενε τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου όσον αφορά στην κάλυψη της σχολικής ύλης.
Βέβαιο θεωρείται ότι στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στα θρανία αρχικά οι μαθητές της Γ Λυκείου. Πιθανόν είναι μία εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου, να ξεκινήσουν ξανά μαθήματα και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, καθώς φαίνεται ότι οι απόψεις ειδικών και κυβέρνησης συγκλίνουν στην επανέναρξη των μαθημάτων στα Λύκεια. Ανοιχτό είναι εάν σε μία τρίτη φάση, ενδεχομένως στις 25 Μαΐου, ανοίξουν και τα Γυμνάσια.
Στην περίπτωση που οι μαθητές του Γυμνασίου επιστρέψουν στα θρανία, θα δώσουν προαγωγικές εξετάσεις. Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει προαναγγείλει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι πανελλαδικες θα πραγματοποιηθούν σε κάθε περίπτωση μέσα Ιουλίου.
Λιγότερο πιθανό, αλλά στο τραπέζι, είναι το ενδεχόμενο να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία. Στην τελική απόφαση θα ληφθούν υπόψη οι υγειονομικοί παράγοντες (τα μικρότερα παιδιά ειναι προφανές πως είναι δύσκολο να τηρήσουν αποστάσεις και κανόνες υγιεινής), εκπαιδευτικοί παράγοντες, όπως το κατά πόσον θεωρείται πως έχει καλυφθεί η ύλη, αλλά και πρακτικοί παράγοντες όπως τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι γονείς μικρών μαθητών που θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Τα τρία ορόσημα
Ουσιαστικά το πλάνο περιλαμβάνει τρία ορόσημα και αντίστοιχα «κύματα» επαναλειτουργίας υπηρεσιών και καταστημάτων: την 4η Μαΐου που θα είναι η εκκίνηση, τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου όπου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης κι εν συνεχεία τα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και τα μέσα Ιουνίου, όταν θ’ ανοίξουν ξανά τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές μονάδες ετήσιας λειτουργίας – σηματοδοτώντας έτσι και την προσπάθεια να ξαναζωντανέψει ο τουρισμός.
Ο γενικός κανόνας που διαπνέει το σχέδιο της κυβέρνησης είναι πως ανοίγει νωρίτερα ό,τι δεν προκαλεί συνωστισμό και μπορεί να λειτουργήσει σε εξωτερικό χώρο – εξ ου και τα εστιατόρια θα έχουν τραπέζια μόνο σε εξωτερικό χώρο και γι’ αυτό ενδέχεται να υπάρξουν ρυθμίσεις που αφορούν τους δήμους για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.
«Αντίο» 13033
Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, από την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να καταργηθούν το SMS στο 13033 και η βεβαίωση μετακίνησης, αλλά θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις. Θα επιτρέπονται π.χ. οι μετακινήσεις στα όρια του νομού της μόνιμης κατοικίας, αλλά όχι στην επαρχία. Κάποιος, δηλαδή, που διαμένει μόνιμα στην Αθήνα και έχει ένα εξοχικό σε παραλιακή περιοχή της Αττικής θα μπορεί να μετακινείται ελεύθερα, αλλά δεν θα συμβαίνει το ίδιο με κάποιον που επίσης είναι μόνιμος κάτοικος Αθήνας και διαθέτει εξοχικό π.χ. στην Πελοπόννησο.
Τέλος, σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καραμανλής επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στον Σκάι ότι εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους επιβάτες. Επίσης, τόνισε ότι εξετάζεται η αλλαγή των ωρών της πρωινής προσέλευσης στην εργασία για το Δημόσιο και τα εμπορικά καταστήματα, ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς στις ώρες της πρωινής αιχμής. Τούτο διότι θα πρέπει να τηρείται ο κανόνας της πληρότητας του 50% σε τρένα, λεωφορεία και τρόλεϊ για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ την Πέμπτη αναμένεται στη Βουλή η «μονομαχία» των πολιτικών αρχηγών, ύστερα από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να κάνει χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής για την ενημέρωση της Ολομέλειας.
Οι προτάσεις για τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Μετά από πρόταση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως επιβεβαίωσε και χθες  ο Κώστας Καραμανλής εξετάζεται πολύ σοβαρά η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η κυβέρνηση θα επιμείνει στο στοιχείο της προσωπικής ευθύνης, καλώντας τους επιβάτες να σκέπτονται τον εαυτό τους, αλλά και τον συμπολίτη τους.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει προτείνει επίσης, όπως αποκάλυψε ο κ.Καραμανλής «να μεταβληθούν οι ώρες πρωϊνής προσέλευσης στην εργασία, ώστε να αποφύγουμε τον συνωστισμό σε ώρες αιχμής». Η πρόταση του υπουργείου είναι ειδικότερα να «σπάσει» η προσέλευση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα (πχ εμπορικά καταστήματα) σε τρεις διακριτές φάσεις ανά μία ώρα, ώστε να μοιραστεί το μεγάλο «κύμα» των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς που υπό κανονικές συνθήκες μετακινούνται από 7:30 ως 8:30.
Γιατί προτείνει το «σπάσιμο» των ωρών προσέλευσης των εργαζομένων και άρα των ωρών αιχμής στα μέσα μαζικής μεταφοράς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών; Διότι απαιτείται μία ρεαλιστική και πρακτική απάντηση στο εξής πρόβλημα: Πως θα διασφαλιστεί ότι στα μέσα μαζικής μεταφοράς η πληρότητα θα παραμείνει στο 50%, όταν θα αρχίσει και πάλι να αυξάνεται η επιβατική κίνηση, που λόγω των μέτρων είχε μειωθεί μέχρι 90%, την ώρα που δεν υπάρχουν αρκετά οχήματα και συρμοί.makeleio.gr