Τρίτη, Μαΐου 5

Έρχεται πειίνα και δυστυχία--ΣΕΒ: Έρχεται λόγω κορονοιού η μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της 10ετίας

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για
την αγορά εργασίας, προειδοποιώντας για τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας την τελευταία δεκαετία.
SOS για τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας την τελευταία 10ετία εξέπεμψε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), εν μέσω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.



Σύμφωνα με το δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ, το οποίο επικαλείται στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», οι θέσεις εργασίας που «χάθηκαν» τον Μάρτιο του 2020 προαναγγέλλουν τη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της 10ετίας, μεγαλύτερη και από την περίοδο 2011-2013.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Πιο αναλυτικά:

Το ισοζύγιο των ροών εργασίας του Μαρτίου βρίσκεται στη μέγιστη αρνητική τιμή του από το 2001 έως σήμερα με μείον 41.903 θέσεις εργασίας, με την πραγματοποίηση 103.002 προσλήψεων και 144.905 αποχωρήσεων. Πρόκειται για πολλαπλάσιες χαμένες θέσεις εργασίας ακόμα και σε σχέση με την 2011-2013, όταν η πολυετής κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας βρισκόταν στην κορύφωσή της.

Η μεγαλύτερη μείωση στο ισοζύγιο αφορά στις προσλήψεις: Μειώθηκαν κατά 49% σε σχέση με το Μάρτιο του 2019 (103.002 από 202.157), ενώ οι αποχωρήσεις μειώθηκαν κατά 8,7%, από 158.784 σε 144.905. Καθώς ο Μάρτιος σηματοδοτεί την προετοιμασία ενόψει της τουριστικής περιόδου με τη δημιουργία μεγάλου αριθμού εποχιακών θέσεων εργασίας, αναμένεται σημαντική αυξητική τάση της ανεργίας. Η μη πραγματοποίηση αυτών των προσλήψεων θα επιβαρύνει σημαντικά την ανεργία.

Οι παραγωγικές επιχειρήσεις στη βιομηχανία, τη μεταποίηση, την τεχνολογία, και άλλους κλάδους υψηλής και μέσης προστιθέμενης αξίας διατήρησαν τον παραγωγικό ιστό και το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Μέτρα που θεσπίστηκαν, όπως η δυνατότητα τηλεργασίας, η αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η αναστολή συμβάσεων εργασίας με παράλληλη στήριξη των εργαζομένων που επλήγησαν, οι ρυθμίσεις για το προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, η δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού μεταξύ των επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου και η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας συνέβαλαν σημαντικά στην αποκλιμάκωση των απολύσεων.

Παρά την αρνητική συνολική εικόνα, το Μάρτιο 2020, δύο κλάδοι εμφανίζονται με το πλέον θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων: είναι η Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα (+1.115 θέσεις) και οι δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας (+393 θέσεις), δηλαδή δύο κλάδοι που βρέθηκαν στο επίκεντρο, της αντιμετώπισης της κρίσης στο Έβρο, και της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ υπέβαλε μια σειρά προτάσεων για τη στήριξη της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, οι οποίες εδράζονται στους εξής πυλώνες:
Υιοθέτηση προληπτικής, ευέλικτης και ολοκληρωμένης στρατηγικής απασχόλησης
Μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Διοχέτευση των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων στη βάση συγκεκριμένης στρατηγικής και στόχων

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έκθεσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει για αύξηση της ανεργίας σε επίπεδα του 20% για το 2020.

Με βάση την τελευταία μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2019 είχε διαμορφωθεί στο 16,3%.


 dovites.blogspot.com/