Σάββατο, Μαΐου 23

Μείζον θέμα στον Έβρο – Η Τουρκία “κατέλαβε” 16.000 τ.μ. και η Ελληνική πλευρά μιλάει για λίγα μέτρα!

Ξεκαθαρίζει το σκηνικό της τουρκικής “εισβολής” και κατοχής τμήματος ελληνικού εδάφους στον Έβρο, με την επιπρόσθετη πληροφόρηση ότι η Τουρκία πρώτη κατέθεσε διάβημα διαμαρτυρόμενη για έναν φράχτη που έχτιζε η ελληνική πλευρά και εν συνεχεία οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εκδίωξαν το ελληνικό τμήμα που εκτελούσε το έργο από τον συγκεκριμένο χερσαίο θύλακα στο Μελισσοκομείο στις Φέρες.

Το θέμα έχουν αναδείξει τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα της Ευρώπης όπως η Sun, Daily Mail, Γερμανικές ακόμη και Τουρκικές αντιπολιτευόμενες εφημερίδες όπου κάνουν λόγο για κατάληψη Ελληνικού εδάφους απο την Τουρκία στον Έβρο.
Καταρχήν η κρίση διήρκεσε τουλάχιστον μία εβδομάδα και απεκρύβη τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από το υπουργείο Άμυνας. Αυτό επιβεβαιώνεται πέρα από τις διάσπαρτες πληροφορίες που υπήρχαν όλες αυτές τις ημέρες και από την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, στην οποία οι Τούρκοι φαίνεται ότι πρώτοι απέδωσαν διάβημα απαιτώντας να αποχωρήσει το ελληνικό τμήμα που κατασκεύαζε το φράχτη στο χερσαίο τμήμα και εν συνεχεία ειδικές δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής κατέλαβαν την περιοχή.
Νωρίτερα ο υπουργός κ. Δένδιας απαντώντας σε κοινή δήλωση των τομεαρχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα σημείωνε: «Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα». Επίσης, σημειώνει πως «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: “Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε”». Υπογραμμίζει πως «στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο».
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως «ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών».
Επισημαίνει επίσης πως σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.
Κατόπιν των ανωτέρω, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σημειώνει πως «το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites».
Καταληκτικά, τονίζει πως «από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο».
Για την κατάληψη ελληνικού εδάφους από την Τουρκία στον νότιο Εβρο, ο κ. Δένδιας είχε κάνει πρωτοφανείς δηλώσεις την Τετάρτη στο κρατικό ραδιόφωνο ότι «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού», ευχόμενος «να πάμε σε μια συνεννόηση».
«Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα»!, είπε ο κ. Δένδιας.
Σημειώνουμε πως οι Τούρκοι αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση για το… ελληνικό έδαφος και έχουν προχωρήσει σε de facto κατάληψη και προσάρτηση.
Συγκεκριμένα στην περιοχή Μελισσοκομείο στο Νότιο Έβρο σε θύλακα ελληνικού εδάφους έχουν στρατοπεδέυσει εδώ και ημέρες άντρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, οι οποίοι αρνούνται να αποχωρήσουν δηλώνοντας πως πρόκειται για τουρκικό έδαφος.
Η περιοχή τον χειμώνα πλημμυρίζει και συνήθως δημιουργείται μια μικρή νησίδα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες που η στάθμη του ποταμού πέφτει εμφανίζεται μια έκταση περίπου 16 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, (και όχι μερικών δεκάδων όπως δήλωσε ο υπουργός).
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τα γεγονότα στον Εβρο
Να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Εβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει, ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εθνικής Αμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή» προσθέτουν και ρωτούν τον υπουργό: «Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;».
«Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο», καταλήγουν.
Κοτζιάς: «Είναι ενδοτικοί, άσχετοι και επικίνδυνοι»
Σε δήλωση προέβη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.
Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Κοτζιά:
«Είναι ενδοτικοί, άσχετοι και επικίνδυνοι. Και αυτό έχει μεγάλο κόστος για τη Χώρα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της.
Μπήκαν οι Τούρκοι στην ΑΟΖ και την Αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της ΝΔ, δια των Υπουργών των Εξωτερικών και της Άμυνας, χασκογελούσε λέγοντας ότι οι Τούρκοι πήγαν σε περιοχές που «έχει λάσπη» και όχι αέριο.
Κάναν τα τουρκικά αεροπλάνα μετά από δεκαετίες υπερπτήσεις πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, ιδιαίτερα στον Έβρο, και σε μεγάλα ελληνικά νησιά, η Κυβέρνηση και πάλι χασκογελούσε. Ο Υπουργός Άμυνας δήλωνε ότι αυτό συνέβη «οριακά». Κάλεσα την κυβέρνηση τότε να ορίσει επιτέλους τις κόκκινες γραμμές της και κώφευε.
Έφτιαξε η Τουρκία παράνομη ΑΟΖ με τη Λιβύη και η Ελληνική πλευρά απάντησε με την μη άσκηση των δικαιωμάτων που της διασφαλίζει το Δίκαιο των Θαλασσών.
Κατέλαβαν οι Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους στον Έβρο. Τοποθέτησαν πάνω του Τουρκική Σημαία και 36 στρατιωτικούς. Έφτιαξαν σκηνές για εγκατάσταση και πάλι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για λίγα μέτρα λάσπης που δεν αξίζουν τον κόπο για να διακινδυνεύσει επεισόδιο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας της Πατρίδας, γεγονός που την καθιστά πολύ επικίνδυνη. Χρειάζεται πανστρατιά της χώρας και του λαού για να σταματήσει ο κατήφορος. Όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης και θάλασσας.
ΥΓ Για αυτούς που έχουν αποφασίσει να μην κάνουν αντιπολίτευση στην Εξωτερική Πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ και τα «ερωτήματά τους» προτιμώ να μη σχολιάσω».
Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε για το ζήτημα και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Το δηκτικό σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής σημειώνει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών «δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
«Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση “για πόσες δεκάδες μέτρα” υπάρχει ζήτημα στον Έβρο;»
Ουσιαστικά όλα δείχνουν οτι έχουμε επανάληψη των Ιμίων καθώς οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν έχουν επιστρέψει στο τμήμα αυτό, το οποίο πρακτικά φαίνεται ότι ουδετεροποιείται και γίνεται «γκρίζα ζώνη».
Είναι η πρώτη «γκρίζα» ζώνη επί ηπειρωτικού εδάφους με ό,τι αυτό συνεπάγεται..tromaktiko.gr/