Κυριακή, Μαΐου 10

Καναδάς: Χάθηκαν 2 εκατ. θέσεις εργασίας τον Απρίλιο

Καναδάς: Χάθηκαν 2 εκατ. θέσεις εργασίας τον Απρίλιο
Ο καναδάς κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ καθώς χάθηκαν 2 εκατ. θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σχεδόν στο 13%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ως απόρροια των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία της χώρας.

Ωστόσο αν και οι αριθμοί δεν ξεπέρασαν τους φόβους των αγορών η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά ανέφερε ότι δεν συμπεριέλαβε 1,1 εκατ. άτομα οι οποίοι έχασαν προσωρινά τις δουλειές τους και οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στις εργασίες τους μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα.
Αν είχαν υπολογιστεί αυτοί οι άνθρωποι στους άνεργους, τότε το ποσοστό ανεργίας για τον μήνα Απρίλιο θα ανερχόταν στο ιστορικό 17,8%.
Αναλυτές σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν απώλεια 4 εκατ. θέσεων εργασίας και ποσοστό ανεργίας στο 18%, πάνω από το 7,8% που καταγράφηκε τον Μάρτιο, όταν χάθηκαν 1 εκατ. θέσεις εργασίας.
''Το ποσοστό ανεργίας στο 13% δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ενθουσιαζόμαστε αλλά είναι καλύτερο ποσοστό από ότι φοβόμασταν. Θα έλεγα ότι τα στοιχεία αυτά υποτιμούν πιθανώς την αδυναμία της οικονομίας'', δήλωσε ο Andrew Kelvin, υψηλόβαθμο στέλεχος της TD Securities.
Σημειώνεται ότι οι περισσότερες μη απαραίτητες επιχειρήσεις έχουν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, μερικές καναδικές επαρχίες άρχισαν να ανοίγουν σταδιακά τις οικονομίες τους.
Το ρεκόρ για το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 1976 όταν έφτασε στο 13,1%.