Δευτέρα, Μαΐου 4

ΕΠΕΙΓΟΝ : Κάντε το αντιφυματικό εμβόλιο που διακόπηκε καθολικά το 2016 .Είναι σωτήριο ,¨σβήνει¨ τους ασυμπτωματικούς

Το 2ο κύμα του νέου κορωνοϊού μπορεί να αποδειχτεί εφιαλτικό .
Στα πλαίσια εκπόνησης εμβόλιμου σχεδίου οριστικής ΕΞΟΔΟΥ από την υγειονομική κρίση που συνεχίζει να προκαλεί η νόσος covid-19 ( που στο σύνολό του θα δημοσιευτεί στις 11 του τρέχοντος μηνός ως έχει προαναγγελθεί ) , παραθέτουμε ΕΚΤΑΚΤΩΣ γνωμάτευση ομάδας ειδικών- που επιθυμεί την ανωνυμία της προς το παρόν - που ανταποκρινόμενη σε σχετικό μας αίτημα αποφάνθηκε περί της σημαντικότατης συμβολής του εμβόλιου BCG (βάκιλος Calmette–Guérin), γνωστό επίσης ως αντιφυματικό εμβόλιο , στην αναχαίτηση της εξάπλωσης του νέου κορωναϊού .

Σκεπτικό :
Η επιστημονική κοινότητα είναι ¨εγκλωβισμένη ¨ στο να στηρίζεται σε στοιχεία , δεδομένα και δοκιμές πριν επιτρέψει την καθολική χρήση εμβολίου στην κοινότητα και φυσικά , εφόσον εντοπίσει το κατάλληλο . Ωστόσο , δεν αποκλείονται ισχυροί ορθολογισμοί στη βάση σχετικών παρατηρήσεων και δεδομένων που ¨παρακάμπτουν¨ αυτήν τη διαδικασία και υποδεικνύουν τη χρήση , ειδικά δε , σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως αυτήν που βιώνουμε με το νέο κορωναϊό .
Ένας εξ αυτών είναι και ο ακόλουθος :
Α- Άστοχη η απόφαση περί καθολικής διακοπής του αντιφυματικού εμβολιασμού στην Ελλάδα :
Για να αλλάξει η πολιτική του αντιφυματικού εμβολιασμού σε μια χώρα, πρέπει απαραίτητα να υφίσταται αξιόπιστο εθνικό σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης και ελέγχου της νόσου . Η προϋπόθεση αυτή δεν τηρήθηκε κατά την λήψη απόφασης περί διακοπής της εφαρμογής καθολικού αντιφυματικού εμβολιασμού (εμβόλιο BCG) στα παιδιά της Α΄ Δημοτικού ( Αρ. Πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ.69076 - 16/9/2016 )
Πέραν τούτου ,ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συνεχίζει να επισημαίνει τον κίνδυνο της επανεμφάνισης μεγάλου αριθμού κρουσμάτων φυματίωσης (μετανάστες, μετακινούμενοι πληθυσμοί κ.ά.) συσχετιζομένου συχνά και με τα κρούσματα του AIDS παγκοσμίως.
Β- Η Νόσος covid-19 ( νέος κορωναϊός ) και το εμβόλιο BCG (βάκιλος Calmette–Guérin), γνωστό ως αντιφυματικό εμβόλιο.
Πρέπει να τονιστεί εξ αρχής ότι , δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι ο εμβολιασμός ανθρώπων με BCG άνω των 65 ετών με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι ως γνωστόν κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο ιό, μπορεί να τους προστατέψει από βαριά νόσηση ή το θάνατο.
Δύναται όμως να μη κινδυνέψουν ερχόμενοι σε επαφή , όχι μεταξύ τους , αλλά με υγιή πληθυσμό σε ποσοστό 90%.
Υγιής θεωρείται ο πληθυσμός εν προκειμένου που , δεν μπορεί να είναι καν ασυμπτωματικός στο νέο κορωνοϊο . Τούτο θεωρούμε ότι σε μεγάλο ποσοστό εξασφαλίζεται με το εμβόλιο BCG (βάκιλος Calmette–Guérin), γνωστό ως αντιφυματικό εμβόλιο.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΗ στην καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού , ότι δηλαδή , ¨σβήνει¨ ή καλλίτερα αποκλείει την ύπαρξη ασυμπτωματικών στον εν λόγω ιό !!!
Ξεκινάμε από το αποδεκτό επιστημονικό συμπέρασμα ότι , το Αντιφυματικό Εμβόλιο BCG, αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτρεπτικό για την εποχική Γρίπη. Οι χώρες που δεν το εφαρμόζουν έχουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά θανάτων από Γρίπη .
Αναφορικά όμως με το νέο κορωνοϊό , οι παρακάτω παρατηρήσεις στηρίζουν ισχυρότερα μια λογική απόφαση , από τα επιστημονικά στοιχεία :
1-Η Κίνα που εφαρμόζει την πολιτική Αντιφυματικών Εμβολιασμών από το 1950 , είχε 5.000 θανάτους από το νέο κορωνοϊό στους 1.400.000 .000 κατοίκους
2-Στην ΙΣΠΑΝΙΑ που δεν εφαρμόζεται από το 1981 η πολιτική Αντιφυματικών Εμβολιασμών, οι θάνατοι από το νέο κορωνοϊό είναι 25 φορές περισσότεροι από την γειτονική της ΠΡΟΤΟΓΑΛΙΑ στην οποία εφαρμόζεται
3-Στις Ηνωμένες Πολιτείες που ποτέ δεν έχει υιοθετηθεί η καθολική πολιτική Αντιφυματικών Εμβολίων , βλέπουμε εκατόμβες νεκρών από το νέο κορωνοϊό καθημερινά . Το ίδιο είδαμε και βλέπουμε σε Ιταλία και Γαλλία Οι νεκροί Στις ΗΠΑ είναι 50 φορές περισσότεροι από το γειτονικό Μεξικό που εφαρμόζει καθολικό αντιφυματικό εμβολιασμό BCG από το 1951
Γενικά οι Βαλκανικές και Ασιατικές χώρες, η Ρωσία και οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, η Κίνα όπως προαναφέρθηκε , η Ιαπωνία και η Ινδία, που εφάρμοζαν προγράμματα γενικού Αντιφυματικού Εμβολιασμού, έχουν κατά μέσο όρο και αναλογικά , αισθητά λιγότερα κρούσματα και θύματα λαμβανομένου υπόψη και της αδυναμίας εφαρμογής της πολιτική Αντιφυματικών Εμβολιασμών από τα εμβολιακά τους κέντρα
Συμπεράσματα:
1-Οι άνω των 65 ετών( κατά μ.ο ) στις προαναφερόμενες χώρες που εφαρμόζουν το καθολικό αντιφυματικό εμβολιασμό BCG πλήττονται περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό για τον ΕΠΙΠΛΕΟΝ λόγο ότι , δεν εμβολιάστηκαν από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους μέχρι σήμερα.
2- Σε δείγμα 55 χωρών που εφάρμοζαν γενικό εμβολιασμό BCG καταγράφηκε ποσοστό θανάτων από τον νέο κορωνοϊό μόλις 0,8% και μέσο όρο ανά εκατομμύριο, λαμβανομένων υπόψιν και των αναποτελεσματικών κέντρων εμβολιασμού σε πολλές από αυτές .
Τελικό συμπέρασμα :
Αποδεικνύεται με τους ίδιους λογικούς κανόνες που στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία ότι , ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού με το αντιφυματικό εμβόλιο BCG περιορίζει εξαιρετικά τη διασπορέα του νέου κορονωιού και ακόμα πιο βέβαια ότι , δεν επιτρέπει στον εμβολιασμένο να γίνει ασυμτωματικός στο νέο αυτό κορωναϊό


Παρακάτω βλέπουμε την Ενδιαφέρουσα αυτή σύγκριση σε παγκόσμιο χάρτη : Ο 1ος χάρτης με τους θανάτους από covid19/εκατ. κατοίκους, ο 2ος χάρτης (του 2011) που καταγράφει την πολιτική όσον αφορά το αντιφυματικό εμβόλιο (BCG - Βάκιλος Calmette–Guérin) της κάθε χώρας.




Κατόπιν ΟΛΩΝ των ανωτέρω :
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεθνούς Ένωσης κατά της Φυματίωσης και των νόσων του Αναπνευστικού (IUALATD) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) (Βιβλιογρ. WHO/WER 2004, 79:25-40), η χώρα μας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διακοπή του αντιφυματικού εμβολιασμού. Κατά συνέπεια ο καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός BCG ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΑΜΕΣΑ και να γίνεται όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δηλ. στην ηλικία των 6 ετών, αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί κυρίως στον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως:
1. Μετανάστες από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη ενδημικότητας
2. Ρομά και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης
3. Παιδιά με Mantoux (-), στην οικογένεια των οποίων υπάρχει άτομο με φυματίωση (θετικά πτύελα)
4. Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (όχι βρέφη που έχουν παρουσιάσει ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS)
5. Νεογνά, στο άμεσο περιβάλλον των οποίων, υπάρχει άτομο με φυματίωση (εμβολιάζονται κατά τη γέννηση).
Για όσα παιδιά δεν εμβολιάσθηκαν για διάφορους λόγους στη συνιστώμενη ηλικία ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
Επιπλέον, όσοι υγιείς ενήλικες απαιτείται για συγκεκριμένους λόγους να εμβολιασθούν, μπορούν με ασφάλεια να το κάνουν (ο εμβολιασμός με BCG γίνεται ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας εφόσον όμως προηγηθεί έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux. Έλεγχος της Mantoux μετά τον εμβολιασμό για πιστοποίηση της θετικοποίησής της δε συνιστάται. Παράλληλα, συνιστάται μαζικός προληπτικός έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux στις ηλικίες 12-15 μηνών, 4 έως 6 ετών (πριν τον εμβολιασμό με BCG) και στην ηλικία 11 έως 12 ετών στα ανεμβολίαστα παιδιά (όταν γίνεται η εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης).
Αναφορικά με τον έλεγχο των εκπαιδευτικών, είναι απαραίτητη η ακτινογραφία θώρακος (αν δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη) και η δερμοαντίδραση (mantoux) κατά την 2 ΑΔΑ: Β43ΓΘ-ΡΛΗ πρόσληψή τους και στη συνέχεια ανά πενταετία.
Προσοχή !!
Στην περίπτωση που κατά το μεσοδιάστημα εμφανιστεί επίμονος βήχας, ο οποίος διαρκεί περισσότερο, πέραν της κλινικής εξέτασης, πρέπει να γίνεται έλεγχος με ακτινογραφία θώρακος.
Για τους εκπαιδευτικούς . Αν υπάρχουν ακτινολογικά ευρήματα, επιβάλλεται περαιτέρω έλεγχος του εκπαιδευτικού και έλεγχος του ευρύτερου κοινωνικού και ιδιαίτερα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.
Ιδιαιτέρως τονίζουμε τα κατωτέρω:
Α) Το εμβολιαστικό συνεργείο να είναι ειδικά εκπαιδευμένο ως προς την τεχνική και στην καλή εφαρμογή της, ώστε τόσο η δερμοαντίδραση Mantoux όσο και ο αντιφυματικός εμβολιασμός (BCG) να διενεργείται καθαρά ενδοδερμικά. Σε παιδιά άνω του ενός (1) έτους και σε ενήλικες η δόση του εμβολίου είναι 0,1 ml . Σε βρέφη κάτω του ενός (1) έτους η δόση είναι 0,05 ml.
Β) Να δραστηριοποιηθούν ΑΜΕΣΑ όλα τα Εμβολιαστικά Κέντρα της χώρας, καθώς και οι Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι Δήμοι, τα Κέντρα Υγείας, τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, τα λειτουργούντα Αντιφυματικά Κέντρα, τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα, οι Ασφαλιστικοί Φορείς κ.ά. προς την κατεύθυνση της έγκαιρης ανίχνευσης της φυματίωσης (κυρίως στις ομάδες αυξημένου κινδύνου που αναφέρθηκαν, καθώς και στο προσωπικό υγειονομικών, εκπαιδευτικών και άλλων φορέων που μπορεί να είναι πηγές διασποράς της νόσου).
Γ) Τα Εμβολιαστικά Κέντρα της χώρας να διενεργούν τον αντιφυματικό εμβολιασμό σε όλα τα παιδιά (ανεξαιρέτως ασφαλιστικής κάλυψης ή μη), αφού βεβαίως προηγουμένως γίνει έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux.
Δ) Το αποτέλεσμα της δερμοαντίδρασης κατά Mantoux καθώς και ο εμβολιασμός να εγγράφεται στο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού.
Ε) Όλα τα εμβολιαστικά συνεργεία, αναλόγως των ευρημάτων, να ενημερώνουν αρμοδίως τους ενδιαφερόμενους για περαιτέρω ενέργειες, εφόσον κρίνονται αναγκαίες.
ΣΤ) Να δοθεί έμφαση και προτεραιότητα στον προγραμματισμό αντιφυματικού εμβολιασμού των μαθητών της Α΄ Δημοτικού όλων των Σχολείων της χώρας (Δημόσιων και Ιδιωτικών).
Τέθηκαν οι υπογραφές }
Το παρόν μέτρο είναι αναπόσπαστο τμήμα τους σχεδίου «ΠΑΝΑΚΕΙΑ» που θα δημοσιεύσουμε όπως προ είπαμε στις 11 Μαΐου 2020 για την οριστική ΕΞΟΔΟ μας από την πρωτόγνωρη κατάσταση που για τον α ή β λόγο έχουμε περιέλθει εξαιτίας ή με δικαιολογία την προστασία μας από τη νόσο covid-19
Υ.Γ Τα πάντα γίνονται εάν βρεθεί ο τρόπος και μόνον , όταν συλλογιέσαι ελεύθερα …. από συμφέροντα και σκοπιμότητες
ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ( Υποδιοικητής )