Σάββατο, Μαΐου 23

Ρίχνει 30 “ελβετικά” δισ. στην αγορά και πάει να πάρει τις εκλογές με 54% από τη πρώτη Κυριακή

Aπιστευτοι διαλογοι με τον Τακη Θεοδωρικακο

Ο πρώτος τα παίρνει όλα, οι υπόλοιποι τη σκόνη του. Ο φόβος του Covid-19

Ο πρώτος τα παίρνει όλα, οι υπόλοιποι τη σκόνη του. Με ένα θεαματικό blitzkrieg o Kυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ρίξει 30 δις στην αγορά. Που θα τα βρει;
Από την Iόλη Πιερίδη
Ηδη έστειλε στην Ελβετία τον Nick Hard για να ζητήσει από την Ελβετική Ένωση Τραπεζών να μας παραδώσουν τα 36 δις  καταθέσεις που διατηρούν εδώ προβεβλημένοι και μη συμπολίτες μας.
Από αυτά τα 30 δις ο Κυριάκος θα τα ρίξει στην αγορά με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κρατήσουμε ομπρέλες ώστε να μην υπάρχουν τραυματισμοί από την πτώση των χάρτινων τούβλων στα κεφάλια μας.

Πληροφορίες θέλουν τα 30 δις να μοιράζονται σε 500εύρα που ταιριάζουν γάντι στην Ελλάδα.
Τι συνέβη όμως σήμερα το πρωί;
Ο υπουργός Εσωτερικών sir Τάκης Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με brylcreem στο μαλλί, το γνωστό γατίσιο βλέμμα του και καφέ μοκασίνι.
Πως είσαι έτσι ρε συ; Τι σου βρίσκουν και σε βγάζουν πιο δημοφιλή στις δημοσκοπήσεις; Απορώ με σένα και τον Κικίλια…Τι σας βρίσκουν; Μπας ρε Τάκη και έχεις στήσει παράγκα με τους δημοσκόπους τα φιλαράκια σου;
Τον ρώτησε ο Κυριάκος καθώς αντίκρυζε τη συνολική εικόνα του στυλιστικού ναυαγίου…
.Πρόεδρε θέλω να μοιάσω στον Φράνκι. Τον Φράνκ Σινάτρα και να σου τραγουδώ κάθε πρωί το My way. Πρόεδρε είδες τη δημοσκόπηση της MRB για το Startσάνελε; Τους πατάς πρόεδρε. Είσαι γαμάτος. Είσαι και εθνάρχης και τεκνό, όπως γράφει το Κουρδιστό Πορτοκάλι.
Διαβάζεις κι εσύ Κουρδιστό Πορτοκάλι. Καλά όλοι εδώ μέσα διαβάζετε Κουρδιστό Πορτοκάλι κι εμείς δίνουμε τις χορηγίες σε site που δεν τα διαβάζει κανείς; Για φώναξέ μου σε παρακαλώ τον οξυδερκή Γρηγόρη Δημητριάδη....
.Πρόεδρε, μπορούμε εύκολα να τους πατήσουμε…Τάκις σπίκινγκ…Θα πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο και θα τους πάρουμε το σκαλπ σε δύο Κυριακές….
-Τάκη σοβαρός να είσαι…Θα πάμε σε εκλογές τον Ιούλιο (μπορεί και πιο σύντομα-ίσως σε 29 μέρες) και θα τους πάρω το σκαλπ σε μία Κυριακή. Πάω για 54% ή τίποτε…Δεν έχουμε την πολυτέλεια των δύο Κυριακών. Ο ιός είναι πολύ ύπουλος, είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος. Εάν σκάσουν κρούσματα το καλοκαίρι με τους τουρίστες θα μας κοστίσουν ακριβά. Σε παρακαλώ να διαβάζεις τα Ημερολόγια του Κορωνοϊού  του σπουδαίου Γιαννιώτη επιστήμονα Giorgios Pappas. Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή γι΄αυτό και πρέπει να κάνω εκλογές-blitzkrieg. Θα χτυπήσω γρήγορα, αποφασιστικά, αποτελεσματικά, νικηφόρα. Περιμένω να μου φέρει ο Νick Hard τα 36 δις ευρώ από την Ελβετία και θα αρχίσει το πάρτυ με τίτλο ο Μωυσής έβγαλε το μπαζούκας και μοιράζει δις. Εγώ είμαι ο Μωυσής.
.Πρόεδρε είσαι γαμώ τα γαμώτα. Ούτε η Jacinda Ardern δεν σε πιάνει…Είσαι Θεούλης…

Ημερολόγιο κορωνοϊού, περί αθώων καθημερινών αλλά και συνεχιζόμενων εργασιακών πρακτικών που πυροδοτούν αναζωπυρώσεις, περί της φημολογούμενης εξασθένησης του ιου στην Ιταλία, περί των πιθανών ιδιαιτεροτήτων του συνδρόμου Kawasaki, περί σεξουαλικής μετάδοσης του ιου και τραγελαφικών επιστημονικών δημοσιεύσεων, περί μεταλλάξεων ξανά, περί ιντερφερόνης, περί μελετών με 144 χώρες τάχα μου, και κάτι για τα λάμα:
1. Καθημερινά αποδεικνύεται πόσο εύκολα μπορεί να απορρυθμιστεί η εξομάλυνση της επιδημίας τοπικά, ακολουθούν τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα:
i. Στο γραφικό Église-Neuve-de-Vergt της Γαλλικής επαρχίας Dordogne- photo (πού γυρίστηκε το Chocolat; συνεχίζεις για Μπορντώ και στρίβεις αριστερά) είχαμε κηδεία- 20 άτομα επιτρέπονται στην κηδεία, τηρήθηκε, αλλά μετά για τον καφέ της παρηγοριάς στο σπίτι μαζεύτηκε κόσμος πολύς- θα ήταν νόστιμα τα βουτήματα. Σε λίγες μέρες ένας συγγενής εμφάνισε συμπτώματα, την επόμενη άλλοι πέντε, και έως τώρα φτάσαμε τους 9 στους 64, από τους 127 που συνολικά έδωσαν το παρόν… Ναι, ξέρω, δεν απαγόρευσε ο Χαρδαλιάς τον καφέ και τα βουτήματα μετά από κηδεία. Παράλειψή του.
ii. Η πολυπαινεμένη Νότιος Κορέα τρέχει να μαζέψει τα κρούσματα της Itaewon, έφτασαν ήδη τα 85 διαπιστωμένα: από μια μπαρότσαρκα ασθενούς ξεκίνησαν όλα, ιχνηλατούν οι αρχές 5700 άτομα, αλλά δεν έχουν βρει ακόμη τα 2000. Από έναν, 85 τουλάχιστον. Δεν ξέρουμε τι έπιναν, να δουμε ποιο ποτό είναι αναποτελεσματικό για τον ιο.
iii. Στην Pasadena στις ΗΠΑ, είπαν να κάνουν πάρτι γενεθλίων, αλλά ξέρετε πώς πάνε αυτά: καλείς έναν πρώτο ξάδερφο, πρέπει μετά να τους καλέσεις όλους, να 50 άτομα στο πάρτι, βήχει ένας χωρίς μάσκα (μπανάλ στα πάρτι), αστειεύεται κιόλας ότι “θα σας κολλήσω κορωνοϊό”, ε, τους κόλλησε, πέντε θετικά δείγματα νωρίς νωρίς, πολύ περισσότεροι ήδη συμπτωματικοί με εκκρεμές τεστ, λέγεται ότι διαμαρτυρήθηκαν ορισμένοι εξ αυτών πως “άκουσες εσύ τον Χαρδαλιά να απαγορεύει τα κεράκια; πού να το φανταστούμε;”.
iv. Στην Γερμανία αυξάνονται συνέχεια τα μαζικά κρούσματα σε σφαγεία και εργοστάσια επεξεργασίας κρεάτων. Δουλεύουν εκεί Ανατολικοί οικονομικοί μετανάστες, και στο Coesfeld 151 από τους 200 εργαζόμενους βρέθηκαν θετικοί, κυρίως Ρουμάνοι, 13 νοσηλεύονται. Θεωρείται ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι που τους εξέθεσαν, α λα Σιγκαπούρη. Η προσεκτική Γερμανική επιτήρηση κάνει κοινωνικές και εθνικές διακρίσεις ως φαίνεται- είχαν προηγηθεί ανάλογα συσσωρευμένα (δεκάδες) περιστατικά στην περιοχή του Baden-Württemberg, στο Oer-Erkenschwick της Ρηνανίας, και το Bad Bramstedt του Segerberg. Αντίστοιχα καθυστερεί το άνοιγμα αυτών των περιοχών.
2. Αναπαράγεται αυξανόμενα η Ιταλική παρατήρηση ότι ο ιος “εξασθένησε” και τώρα πια λιγότεροι ασθενείς χρειάζονται ΜΕΘ ή πεθαίνουν, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός- αντίστοιχη παρατήρηση αναφέρεται και για την Βρετανία. Είναι έτσι όμως; Όχι, και επιδημιολογικά είναι μάλλον προφανές: Στην κορύφωση της επιδημίας στην Ιταλία, γινόταν διαγνωστικός έλεγχος μόνο σε όσους νοσούσαν βαριά (που ακόμη κι εκεί κάποιοι ηλικιωμένοι κόπηκαν…), όσοι νοσούσαν ήπια δεν υπήρχε περίπτωση να πάρουν προτεραιότητα να πλησιάσουν το νοσοκομείο και πολύ περισσότερο να κάνουν τεστ. Ήταν και μικρότερη η δυνατότητα τεστ, φυλάχθηκε για τους σοβαρά νοσούντες. Τώρα που μέσω περιοριστικών μέτρων ξεπεράστηκε η κορύφωση της επιδημίας, είναι πιο εύκολο να προσεγγίσει το νοσοκομείο (και να υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο) κάθε ήπιο κρούσμα. Οπότε τώρα τα αναγνωρίζουν αυτά τα αδιάγνωστα κρούσματα, και τους φαίνεται ότι εξασθένησε ο ιος. Αντίστοιχα και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ότι επεκτάθηκε η προτεραιτότητα για διαγνωστικό έλεγχο σε πολλές κατηγορίες ασθενών (αναφέρθηκε είπα, δεν γνωρίζω αν εφαρμόζεται ήδη): θα δούμε έτσι περισσότερα κρούσματα όταν εφαρμοστεί, γιατί θα πιάσουμε και περιστατικά που πριν 1-2 μήνες θα έμεναν αδιάγνωστα και ήπια.
3. Το φλεγμονώδες σύνδρομο Kawasaki αποδεικνύεται τελικά ότι σχετίζεται στα παιδιά με το νέο ιο (ακόμη κι αν έχουν αρνητικό μοριακό έλεγχο, βγάζουν τελικά αντισώματα, πιθανότατα η λοίμωξη έχει προηγηθεί έως και 1 μήνα! ), και οι αριθμοί αρχίζουν να γίνονται εντυπωσιακά ανησυχητικοί, στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν ήδη 3 (+2 πιθανοί) θάνατοι παιδιών και 85 κρούσματα, χωρίς να ξέρουμε επιμέρους λεπτομέρειες. Τα πρώτα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία προέρχονται από την Μεγάλη Βρετανία, δημοσιεύτηκαν στο Lancet και υπάρχει κάτι που εντυπωσιάζει (ή και εξηγεί ίσως γιατί μέχρι τώρα δεν είχε αναφερθεί κάτι): Από τα πρώτα 8 παιδιά που περιέγραψε η Βρετανική μελέτη, τα 6 είναι Afro-caribbean καταγωγής, ένα από την Μέση Ανατολή, και ένα από την Ασία απροσδιόριστα. Υπάρχει κάποια γενετική, εθνοτική/ φυλετική προδιάθεση για τους Afro-caribbean λαούς (που θα εξηγούσε πχ γιατί δεν αναφέρθηκε το σύνδρομο νωρίτερα σε άλλες χώρες, με μικρότερο ποσοστό πληθυσμών αντίστοιχης προέλευσης); Ή μήπως παιδιά Afro-caribbean προέλευσης είναι περισσότερο ευάλωτα σε μεγαλύτερα ιικά φορτία λόγω συνθηκών ζωής χαμηλού υγειονομικού επιπέδου, οπότε εκδηλώνουν έτσι αυτό το παράξενο σύνδρομο; Αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον τα στοιχεία από τις ΗΠΑ, που είναι και περισσότερα, για να διευκρινιστεί αρχικά αν όντως ισχύει αυτή η δυσμενής προτίμηση του ιου.
4. Η πλέον τραγελαφική στιγμή επιστημονικής δημοσίευσης που έχω δει στην παρούσα πανδημία βρέθηκε σε άρθρο που μελετά αν μεταδίδεται τελικά σεξουαλικά ο SARS-CoV-2. Δεν είχε βρεθεί στο γενετικό υλικό των πρώτων εθελοντών ασθενών από την Κίνα, αυτή η νέα μελέτη όμως, πάλι από την Κίνα, λέει ότι βρέθηκε, σε 4/15 με ενεργό νόσο και 2/23 στην ανάρρωση. Βέβαια απαιτείται για την μετάδοση μέσω σεξουαλικής πράξης να ξεπεράσει ο ιος και τους αμυντικούς ανοσολογικούς φραγμούς του/της συμμέτοχου στην πράξη, αυτό δεν μελετήθηκε. Το τραγελαφικό όμως της δημοσίευσης είναι το εξής απόσπασμα: “Από τους 50 ασθενείς, οι 12 δεν στάθηκε δυνατό να παρέχουν δείγμα σπέρματος, είτε εξαιτίας στυτικής δυσλειτουργίας, ή γιατί βρίσκονταν σε κώμα, ή γιατί πέθαναν πριν την στρατολόγησή τους στην μελέτη”!!! Ο κόσμος λέει “είχα 38 ασθενείς” από την αρχή, και δεν εξηγεί γιατί ο πεθαμένος ή ο διασωληνωμένος δεν έδωσε δείγμα. Απορώ πώς πέρασε απο κριτές αυτό το εδάφιο και έφτασε μάλιστα να δημοσιευθεί στο JAMA Network. Απορώ πώς δεν ζητήθηκε να εξηγηθεί η φύση της δυσλειτουργίας αυτών που δεν έδωσαν, και αν προσπάθησαν να την αναστρέψουν με κάποιο τρόπο (δεν ξέρω αν κυκλοφορεί Playboy στην Κίνα πχ και αν χρησιμοποιήθηκε, δεν λέει κάτι στα methods). Αλλά συμπέρασμα: Στην πλέον αλλοπρόσαλλη και καθοριστική στιγμή της ιστορίας των επιστημονικών δημοσιεύσεων (γιατί την ζούμε την στιγμή αυτή ποικιλοτρόπως), διαβάζουμε ό,τι να ‘ναι, ακόμη κι εκεί που δεν έπρεπε.
5. Η καραμέλα των μεταλλάξεων: Να μην το ξαναπούμε, όσο κι αν μικρομεταλλάσσεται ο ιος, κλινική σημασία ουδεμία μέχρι τώρα. Κυκλοφορεί η μελέτη από την Αριζόνα που ελπίζει ο ιος μέσω μετάλλαξης να έχει την τύχη του SARS, κυκλοφορεί και η άλλη μελέτη από το Σέφιλντ που ανακάλυψε την μετάλλαξη Spike D614G που φαίνεται να κυριάρχησε σταδιακά παγκοσμίως και η οποία ίσως είναι μεταδοτικότερη μορφή του ιου. Αναμενόμενο. Δεν αποδεικνύεται ότι προκαλεί βαρύτερη νόσο. Άλλωστε οι ιδιοι οι ερευνητές του Σέφιλντ τονίζουν ότι πρόκειται για σχετικά σταθερό ιο, η εποχική γρίπη μεταλλάσσεται με τετραπλάσια συχνότητα. Οπότε η καραμέλα της μετάλλαξης οφείλει να σταματήσει κάποτε, μην έρθει κάποια μελλοντική στιγμή που θα προκύψει κάποια σημαντική και δεν θα μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο.
6. Θεραπευτικά είναι η εβδομάδα της ιντερφερόνης, που φαίνεται ότι δούλεψε στην προβεβλημένη μελέτη του Lancet της περασμένης Παρασκευής/ κυκλοφορεί ως “το αποτελεσματικό τριπλό σχήμα”: είχε και lopinavir/ ritonavir το σχήμα, είχε και το αντιιικό ριμπαβιρίνη, αλλά την διαφορά την έκανε η ιντερφερόνη όταν χορηγούνταν εντός εβδομάδας από την έναρξη των συμπτωμάτων. Έχω πει από την αρχή ότι ο χρονισμός, το πότε θα χορηγηθεί, είναι δύσκολος στην ιντερφερόνη, αν όντως το έχουν επιτύχει εδώ θα φανεί και σε άλλες μελέτες που τρέχουν. Υπενθυμίζω ότι μια άλλη έρευνα έδειχνε να δρα προφυλακτικά η χορήγηση ιντερφερόνης σε ρινικό εκνέφωμα σε υγειονομικούς. Με μια εξελιγμένη ιντερφερόνη ασχολούνται και στο Stanford, μετά από δωρεά πλούσιου ευπαθούς, η πεγκυλιωμένη (ελεγχόμενης αποδέσμευσης) ιντερφερόνη λάμδα-1a δοκιμάστηκε ανεπιτυχώς στην ηπατίτιδα C, τώρα θα δοκιμαστεί σε μελέτες χορηγούμενη πολύ πρώιμα στην πορεία της νόσου. Να δούμε, την μελέτη σε ποντίκια την έκανε η ομάδα του Baric, τον ξέρουν οι συνομωσιολογούντες.
7. Για την μελέτη που κυκλοφορεί περί θερμότητας και 144 χωρών, να σημειώσω ότι οι ερευνητές από το Τορόντο απλά πήραν στοιχεία για 144 χώρες, χονδρικά: ΔΕΝ γίνεται να εξάγεις συμπεράσματα για τον καιρό με βάση στοιχεία 7-14 ημερών, και ΔΕΝ μπορείς να σχηματοποιήσεις τον καιρό μιας χώρας (είχε τον ιδιο καιρό η Φλώρινα και η Ρόδος τις 27 Μαρτίου;). Από την μελέτη αυτή, τα περί υγρασίας και θερμοκρασίας είναι άστοχα εντελώς, και το μόνο ενδιαφέρον είναι η σημαντική επίδραση των περιοριστικών μέτρων και του κλεισίματος των σχολείων στην δυναμική της επιδημίας.
8. Τα λάμα λέει, έχουν αντισώματα εναντίον του δικού τους κορωνοϊού. Ενδέχεται να είναι δραστικά αυτά τα αντισώματα εναντίον και όλων των σοβαρών ανθρώπινων κορωνοϊών (SARS, MERS, SARS-CoV-2). Ήδη οργανώνονται σαφάρι στις Άνδεις.
9. Πίσω από την μάσκα της φωτογραφίας, η Isabelle (μία, υπάρχει, οι άλλες εποχικές γρίπες είναι) ως Βασίλισσα Μαργκό, λίγο πριν τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου…
https://kourdistoportocali.com