Τρίτη, Μαΐου 5

Φόβος στις ΗΠΑ: Εμφανίστηκαν ασιατικές σφήγκες «δολοφόνοι» - Είναι οι μεγαλύτερες στον κόσμο

Την πρώτη τους εμφάνιση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έκαναν οι επικίνδυνες γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.
Η σφήκα αυτή είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, θεωρείται πολύ επιθετική και μπορεί να σκοτώσει ανθρώπους με το δηλητήριό της. Αλλά, είναι πιο επικίνδυνη κυρίως για την ευρωπαϊκή μέλισσα, η οποία είναι ανυπεράσπιστη απέναντι στο φονικό κεντρί του είδους αυτού. Η πολιτεία της
Ουάσιγκτον επαλήθευσε τέσσερις αναφορές για γιγαντιαίες σφήκες σε δύο βορειοδυτικές πόλεις τον Δεκέμβριο. Το είδος γίνεται πιο ενεργό τον Απρίλιο, ωθώντας τους τοπικούς αξιωματούχους να ζητήσουν από το κοινό να βοηθήσει τους μελισσοκόμους δημιουργώντας παγίδες.

«Είναι σοκαριστικά μεγάλη σφήκα», δήλωσε ο Todd Murray, εντομολόγος και ειδικός στα ξενικά είδη του Washington State University. «Είναι κίνδυνος για την υγεία και το πιο σημαντικό είναι ένας σημαντικός θηρευτής των μελισσών». Ο Murray είπε ότι ήταν σημαντικό για τους ανθρώπους να μάθουν να αναγνωρίζουν το έντομο τώρα, ενώ ο πληθυσμός είναι μικρός και εξακολουθεί να είναι νέος στην περιοχή. Οι σφήκες έχουν μέγεθος περίπου ενός αντίχειρα ενηλίκου, με κίτρινο και πορτοκαλί κεφάλι. Είναι πιο καταστροφικές την περίοδο του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Μετά το πέρασμά τους από μια κυψέλη αυτό που θα βρει κανείς είναι υπολείμματα αποκεφαλισμένων μελισσών.   Οι επιστήμονες φοβούνται ότι τα έντομα αυτά θα μπορούσαν να αποδεκατίσουν τους πληθυσμούς των μελισσών στις ΗΠΑ αν εξαπλωθούν. Μερικοί ερευνητές αναφέρουν το έντομο ως «σφήκα δολοφόνο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. Στην Ιαπωνία, πεθαίνουν έως και 50 άτομα ετησίως από τσίμπημα, αν και η σφήκα είναι συνήθως επιθετική στον άνθρωπο εάν διαταραχθεί. Η ιστορία των ΝΥ Times προκάλεσε πολλά σχόλια στα social media δεδομένης της περιόδου.