Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, το αντισηπτικό περιέχει χημικά τα οποία μπορούν να αναφλεγούν αν το μπουκαλάκι εκτεθεί στο φως του ήλιου για πολλές ώρες. Η προειδοποίηση έρχεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Western Lakes, στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ, η οποία μάλιστα δημοσίευσε φωτογραφία με ένα τέτοιο απίστευτο ατύχημα. Η πόρτα του οδηγού έχει σχεδόν
καταστραφεί, από έκρηξη αντισηπτικού υγρού. Αναφέρουν πως “το να κρατάμε μπουκαλάκι με αντισηπτικό, μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ ο καιρός είναι ιδιαίτερα ζεστός και το μπουκαλάκι να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο”.
Προστίθεται ότι ακόμη πιο επικίνδυνο είναι το αντισηπτικό να βρίσκεται κοντά σε φλόγα, για παράδειγμα κάποιος να καπνίζει κοντά του ή το υγρό να είναι κοντά σε μπάρμπεκιου. “Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφή” αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και προσθέτει: “Σεβαστείτε τις πιθανότητες και μείνετε ασφαλείς”.

Είναι λογικό ότι τα αντισηπτικά είναι εύφλεκτα αφού έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, συνήθως από 60% ως 70%. Μιλώντας στο CBS Dallas, η Σέρι Γουίλσον, η πρώτη γυναίκα ιατρική πυροσβέστης, τονίζει πως το αντισηπτικό είναι εύφλεκτο και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Σημειώνει πως όταν κάποιος ψεκάζει με αντισηπτικό μέσα σε κλειστό χώρο, πάντα υπάρχουν κίνδυνοι, είτε για το αναπνευστικό, είτε για ανάφλεξη. “Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν ψεκάζουμε με αντισηπτικό, τα σταγονίδια, καταλαμβάνουν όλον τον χώρο του αυτοκινήτου. Αν στη συνέχεια υπάρξει οποιοδήποτε ηλεκτρικό φορτίο, ακόμη και αυτό που μπορεί να δημιουργηθεί όταν βάζουμε ή βγάζουμε ένα πουλόβερ, μπορεί να γίνει ανάφλεξη” λέει.
Από την άλλη πλευρά, ειδικοί τονίζουν πως η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρή. Σύμφωνα με την Daily Mail, για να γίνει ανάφλεξη πρέπει το υγρό να φτάσει σε θερμοκρασίες περίπου 300 Φαρενάιτ, δηλαδή 150 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο η καλύτερη λύση είναι να μην αφήνουμε το αντισηπτικό στο αυτοκίνητο αλλά να το παίρνουμε μαζί μας.