Σάββατο, Μαΐου 16

Τον Ιούνιο ο ανασχηματισμός: Ποιοι φεύγουν, ποιοι αναβαθμίζονται και ποιοι.. περιορίζονται!

kuriakos-mitsotakis-diaggelma
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, κατά πάσα πιθανότητα, κληρώνει ο ανασχηματισμός που έχει κατά νου να κάνει ο πρωθυπουργός, λίγο πριν κλείσει ένα χρόνο η θητεία της κυβέρνησης.
Έχοντας κάνει τις εκτιμήσεις του για την απόδοση των υπουργών και υφυπουργών, θα προχωρήσει σε ένα λίφτιγκ του κυβερνητικού σχήματος στο επόμενο διάστημα,κυρίως για τρεις λόγους.

  1.  Χρειάζονται στοχευμένες αλλαγές προκειμένου να κλείσει “τρύπες” που έχουν δημιουργηθεί από λαθεμένους χειρισμούς, φάλτσα και μη ανταπόκριση προσδοκιών από υπουργούς και υφυπουργούς.
  2. Χαμηλώνει την πίεση για εκλογές, αφού είναι πολλοί τόσο από το περιβάλλον του στο Μαξίμου, όσο και από το υπουργικό συμβούλιο που προτείνουν να πάει το Φθινόπωρο σε πρόωρες εκλογές, αλλα ο ίδιος δεν το πιστεύει και δεν δείχνει διατεθειμένος.
  3.  Δεν επιθυμεί κυβερνητικές αλλαγές τον Σεπτέμβριο, αφού η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί σε διαφορετικό από το σημερινό κλίμα (οικονομία, δεύτερος γύρος επιδημίας).
Λίγα είναι τα “σιγουράκια” ενός αναμενόμενου ανασχηματισμού, αφού εκτός από τις ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν (π.χ. στην κοινοβουλευτική Ομάδα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εκδηλώνει εύκολα τις προθέσεις του σε ευρύ κύκλο συνεργατών.
Πληροφορίες όμως πάντα υπάρχουν, εκτιμήσεις γίνονται, στραβοτιμονιές έχουν καταγραφεί και κυρίως κάποιοι μετρήθηκαν και δεν πέρασαν την βάση.

Στέλιος Πέτσας
Είναι πλέον βέβαιο, ότι δεν βγήκε η επιλογή του, ως κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν μπορεί να περάσει το “μήνυμα”, δεν έχει καλές σχέσεις με τον Τύπο, δεν μπορούν να συνεργαστούν μαζί του πολλοί υπουργοί, δεν είναι πολλές φορές συντονισμένος με το επιτελείο του πρωθυπουργού και δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε για τον κλάδο των ΜΜΕ. Είναι καλός στα οικονομικά και μάλλον θα πάει σε ανάλογο πόστο.

Γιάννης Βρούτσης
Θεωρείται σχεδόν βέβαιη να απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εργασίας, μετά το θέμα που προέκυψε με τις πλατφόρμες των ΚΕΚ. Ανεξάρτητα από το αν ήταν ενημερωμένο η όχι το Μαξίμου για τις επιλογές του, εκτέθηκε πολιτικά και μιντιακά από το άδειασμα που του έγινε, και δύσκολα μπορεί να αποκατασταθεί η εικόνα του. Μπορεί να θεωρηθεί και λίγο άδικο, όχι μόνο γιατί υπάρχει ζήτημα ποιοι ήξεραν, άλλα διότι ο πρωθυπουργός, μέχρι που προέκυψε το θέμα των ΚΕΚ, εκθείαζε την δουλειά του. Ο ίδιος έχει ευθύνη για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα με επιθετική ρητορική προς την αντιπολίτευση, αλαζονεία και έλλειψη διάθεσης για συντονισμό με το Μαξίμου

Λευτέρης Αυγενάκης
Μια ακόμα “στοχευμένη” αλλαγή. Λάθη, κόντρες με τον χώρο του αθλητισμού, παράγοντες, σωματεία, χωρίς στρατηγική βάθους, δύσκολες συνεννοήσεις με τα ευρωπαϊκά όργανα, συμμαχίες σε λάθος βάση κλπ. Τον “άφησε” πολλές φορές πίσω το Μαξίμου και πήρε πάνω το την μπάλα.

Χάρης Θεοχάρης
Ο τουρισμός δοκιμάζεται, το πρωθυπουργικό επιτελείο του χρεώνει βιασύνες, προχειρότητα, και έλλειψη συνεργασίας. Στη ίδια μοίρα ο υφυπουργός κ.Κόνσολας. Γενικώς πολλά ”κοκόρια” λαλούν στον χώρο του τουρισμού και μάλλον θέλει αναδιάρθρωση όλο το σύστημα.

Λίνα Μενδώνη
Μπορεί η κυρία Μενδώνη να επελέγη γιατί γνωρίζει πολύ καλά πως λειτουργούν οι υπηρεσίες του υπουργείου (ΚΑΣ κλπ.) αλλά το “βάρος” του υπουργού, ούτε το είχε ούτε θα το αποκτήσει. Στο Μαξίμου το κατάλαβαν κυρίως από το πώς χειρίστηκε τους καλλιτέχνες κατά την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού, σε ό,τι αφορά το ύφος, την διάθεση και το έλλειμμα επικοινωνίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ.

Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές που, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχουν πέσει στο τραπέζι του Μαξίμου για τον ανασχηματισμό που δεν…προαναγγέλλεται!
Τώρα,υπάρχουν και οι… επιμέρους πληροφορίες που μπορούν να φέρουν επιπρόσθετες, αλλαγές, μετακινήσεις, αναβαθμίσεις, και ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων.
Σταχυολογούμε μερικές από αυτές που ακούγονται. Δεν φαίνονται αλλαγές στο Υγείας, μπορεί να γίνει καραμπόλα στο Άμυνας, ενίσχυση αρμοδιοτήτων στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλια, αναβάθμιση του υφυπουργού κ.Σκυλακάκη, σκέψεις για μετακίνηση Βορίδη σε πιο πολιτικό πόστο αλλα δεν είναι βέβαιο, μεταφορά αρμοδιοτήτων του Άδωνι, λόγω του γεγονότος ότι δεν τα προλαβαίνει όλα και αναβάθμιση Παπαθανάση. Ακόμα, αλλαγές σε υφυπουργούς που έχουμε να τους δούμε και να τους ακούσουμε από την ορκωμοσία τους.
Στόχος επίσης είναι ο καλύτερος συντονισμός στο Μαξίμου. Ο Γεραπετρίτης εξακολουθεί να είναι το Νο2, ο Δημητριάδης η εμπιστοσύνη, ο Σκέρτσος ικανός αλλά να κατεβεί από το καλάμι, ο  Δημήτρης Τσιόδρας σταθερός και η Πελώνη δεν έχει δώσει δείγματα ότι μπορεί να… λάμψει σε ρόλο εκπροσώπου τύπου.
Θα δούμε τον Ιουνιο για ποιους θα “κληρώσει”…

 makeleio.gr