Κυριακή, Μαΐου 10

Αθηροσκλήρωση: Πρόληψη κατά Εμφράγματος και Εγκεφαλικού

Αθηροσκλήρωση: Πρόληψη κατά Εμφράγματος και Εγκεφαλικού

φώτο Αθηροσκλήρωση: Πρόληψη κατά Εμφράγματος και Εγκεφαλικού
Η στεφανιαία νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στο Δυτικό κόσμο κυρίως στους άνδρες ηλικίας άνω των 45 ετών και στις γυναίκες άνω των 55 ετών (λόγω της διακοπής της εμμήνου ρύσεως). Αθηροσκλήρωση: Πρόληψη κατά Εμφράγματος και Εγκεφαλικού
Η αθηροσκλήρυνση (αθηρωμάτωση) που αποτελεί το συχνότερο αίτιο στεφανιαίας νόσου προκαλείται από τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, παχυσαρκία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμία) και μη τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου (γονιδιακά-κληρονομικά αίτια).

Στην αθηρωμάτωση χαρακτηριστική είναι η παρουσία ειδικών βλαβών στο αρτηριακό τοίχωμα που μπορεί να προκαλέσουν στένωση ή αιφνίδια απόφραξη του αυλού μιας στεφανιαίας αρτηρίας και τελικά μυοκαρδιακή ισχαιμία ή νέκρωση
Χοληστερίνη: Πότε είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης 

Πότε και Γιατί Συμβαίνει;

Η αθηροσκλήρωση είναι η βασική αιτία του εμφράγματος του μυοκαρδίου, της στένωσης των καρωτίδων και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 45 ετών αλλά ξεκινάει να προσβάλλει τις αρτηρίες από την παιδική ηλικία.
Όταν υπάρχει γονιδιακό αίτιο και δημιουργείται πολύ υψηλή χοληστερίνη σε παιδικές ηλικίες (οικογενής δυσλιπιδαιμία >500 mg χοληστερίνη) μπορεί να δημιουργηθούν εμφράγματα ακόμα και στην εφηβική ηλικία.
Είμαστε τόσο νέοι όσο και οι αρτηρίες μας
αλλά προσοχή: Εγκληματική η χορήγηση στατινών σε παιδιά με υπερχοληστερολαιμία 

Συνήθως βέβαια, η στεφανιαία νόσος εμφανίζεται στους άνδρες σε ηλικίες άνω των 45 ετών και στις γυναίκες συνήθως άνω των 55 ετών όταν συνυπάρχει υψηλή πίεση, παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης. Εμφράγματα σε ηλικίες 35-40 ετών παρατηρούνται συνήθως σε βαρείς καπνιστές (2 και άνω πακέτα την ημέρα).
Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο 

Υπάρχει τρόπος απεικόνισης της αθηροσκλήρωσης;

Σήμερα υπάρχει τρόπος όχι μόνο να υποπτευθούμε αλλά και να απεικονίσουμε την αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση είναι γενικευμένη νόσος και έτσι αν απεικονιστεί σε κάποιο σημείο του σώματος τότε υποπτευόμαστε ότι υπάρχει και στα στεφανιαία αγγεία.
Μπορούμε με υπερηχογράφημα των αρτηριών και ειδικότερα των καρωτίδων να δούμε ότι παχαίνει το εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας και ότι σχηματίζονται αθηροσκληρωτικές πλάκες.
Στένωση καρωτίδων: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα, αντιμετώπιση 
Αυτές οι αθηρωματικές πλάκες δημιουργούν στενώσεις που μπορεί να αποκλείσουν την ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο μετά από οξεία ρήξη και ο ασθενής να υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ομοίως μπορεί να συμβεί και στα στεφανιαία αγγεία και μετά από απότομη ρήξη της πλάκας ο ασθενής να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Στεφανιαία νόσος και Εγκεφαλικά επεισόδια: Αμφίδρομη και ολέθρια σχέση 
Μέθοδοι εκλογής για την απεικόνιση των αθηροσκληρωτικών βλαβών και των επιπτώσεών τους είναι η αξονική στεφανιογραφία, το σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου, το stress ηχοκαρδιογράφημα και φυσικά η κλασική στεφανιογραφία.

Διερεύνηση Στεφανιαίας Νόσου: Ποιά είναι η Καταλληλότερη Ηλικία;

Η πλειονότητα των ανθρώπων κυρίως οι άνδρες πρέπει να διερευνώνται σε ηλικίες άνω των 40 ετών.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αθηροσκληρωτικές πλάκες στο τοίχωμα των καρωτίδων, τότε η πρόληψη επεκτείνεται με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων αίματος, όπως της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) καθώς και της φωσφολιπάσης Α2 (plague test), οι οποίες μπορεί να δείξουν αν οι αθηροσκληρωτικές πλάκες φλεγμαίνουν, δηλαδή είναι ευάλωτες στο να σπάσουν και να δημιουργήσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ποιοι είναι οι δείκτες φλεγμονής στο αίμα~Πως αντιμετωπίζεται διατροφικά 

Τελικά αντιμετωπίζεται η αθηροσκλήρωση;

Η πρώιμη αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης με την χορήγηση στατινών κατά της χοληστερίνης, φαρμάκων κατά της υπέρτασης και αντιαιμοπεταλιακών παραγόντων όπου χρειάζεται αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική λόγω του ότι επετεύχθη ελάττωση του αιφνίδιου θανάτου και των εμφραγμάτων 30 έως 40%.
Χοληστερόλη. Που ωφελεί, που βλάπτει, γιατί η στατίνες δεν λειτουργούν; 
Σε κάθε περίπτωση βέβαια πρέπει να ελέγχονται οι παράγοντες αυξημένης πηκτικότητας του αίματος (αιμοπετάλια, ινωδογόνο, παράγοντες πήξεως) γιατί και οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία του τελικού θρόμβου που φράζει την αρτηρία.

Πως και γιατί δημιουργούνται θρόμβοι στο αίμα. Πως προλαμβάνονται 

Η νέα αυτή στρατηγική, δηλαδή της πρώιμης αποκάλυψης, απεικόνισης και παρακολούθησης της αθηροσκλήρωσης, στοχεύει στην ελάττωση των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και των σοβαρών επιπλοκών τους με επακόλουθα την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
Ηλίας Τσούγκος, Καρδιολόγος
Πηγή άρθρου: www.iator.gr 

~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Παράλληλα, έχουμε και 3 ακόμη εξαιρετικά πολύ ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό μας:

1) Μία φόρμουλα υγιείας

η απόλυτη λύση για τον καθαρισμό των αρτηριών και της αθηρωματικής πλάκας και την πρόληψη ενάντια και στην αρτηριοσκλήρωση, ΧΩΡΙΣ παρενέργειες παρά μόνον οφέλη, η οποία αποτελείται από 3 συστατικά ανά κάψουλα:
– Πυκνογενόλη: (καθαρίζει με απόλυτη ασφάλεια τις αρτηρίες σας προφυλάσσοντας έτσι από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια), 
τζίνγκο μπιλόμπα (κυκλοφορικό, μέχρι και τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου) και 
– εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (σούπερ αντιοξειδωτικό και ωφέλιμο για την καρδιά)
σε συνδυασμό όλα μαζί ώστε να εξασφαλίσετε την υγιεία των αγγείων, της καρδιάς, του εγκεφάλου και πολλών ακόμη ζωτικών οργάνων. 

2) Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, λειτουργούν κατά της αθηρωμάτωσης, συντελούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού, στην απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών και στην πρόληψη των αρρυθμιών (συμβάλλει και κατά του άγχους) και τέλος 

3) Το συνένζυμο Q10

αντιμετωπίζει αποτελεσματικότατα καρδιοπάθειες, αρρυθμίες, Στεφανιαία  νόσο, Πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, Υπέρταση, Στηθάγχη. Αυξάνει την ποσότητα του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά και αποτρέπει τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το CoQ10 αποτρέπει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία από το να συσσωρεύονται μαζί για να σχηματίζουν θρόμβους αίματος, και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Όσο για την χοληστερίνη μπορείτε άφοβα να χρησιμοποιήσετε την φόρμουλα του πανεπιστημίου Αθηνών η οποία έχει μελετηθεί σε περιπτώσεις με υπερχοληστεριναιμία πάνω από 500-600 με επιτυχία και ΧΩΡΊΣ παρενέργειες
Για να αποκτήσετε και τα 3 ή ένα από τα 3 παραπάνω ΦΥΣΙΚΑ συμπληρώματα διατροφής, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

https://www.proionta-tis-fisis.com/athirosklirosi-prolipsi-k