Κυριακή, Μαΐου 10

Ποντικονήσι, το αγαπημένο μέρος της πριγκίπισσας Σίσσυ

Με την Παναγία Βλαχερνών αποτελούν τα δημοφιλή αξιοθέατα της Κέρκυρας – Δείτε τις φωτογραφίες Ποντικονήσι, το αγαπημένο μέρος της πριγκίπισσας Σίσσυ
«Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι» λέει το γνωστό τραγούδι. Και πράγματι είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού, μαζί με το διπλανό εκκλησάκι της Παναγίας Βλαχερνών.
Το Ποντικονήσι, η μικρή βραχονησίδα της Κέρκυρας με τη μεγάλη ιστορία, είναι αγαπημένο των επισκεπτών του νησιού, αλλά υπήρξε αγαπημένο και της θλιμμένης πριγκίπισσας Σίσσυ, η οποία λέγεται πως το επισκεπτόταν κάθε Κυριακή για να προσευχηθεί. Τα σκαλοπάτια μάλιστα για να φτάσει στο παρεκκλήσι, που είναι χτισμένο σε βράχο, τα κάνανε οι δικοί της εργάτες».

Το νησί είναι κατάφυτο από ψηλά κυπαρίσσια. Το βυζαντινό παρεκκλήσι του Παντοκράτωρα, που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, κτίστηκε το 1535. Ακόμη και σήμερα στο παρεκκλήσι φυλάσσονται αναμνηστικές πλάκες, από τις συχνές επισκέψεις της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας και του αρχιδούκα Ροδόλφου.
Για το Ποντικονήσι υπάρχουν και πολλές εκδοχές για την προέλευση του ονόματός του. Ο θρύλος θέλει τον Ποσειδώνα να οργίζεται μόλις αντίκρισε το καράβι που χάρισαν οι Φαίακες στον Οδυσσέα για να γυρίσει στην Ιθάκη. Έτσι, γεμάτος θυμό, το ακούμπησε με την τρίαινά του και με τις θεϊκές δυνάμεις του το μετέτρεψε σε βράχο. Άλλη μία εκδοχή θέλει το όνομα του να προέρχεται από το σχήμα του, καθώς κοιτώντας το από ψηλά μοιάζει με μικρό ζωάκι.
Όπως και να έχει, το Ποντικονήσι θεωρείται το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας. Βρίσκεται στην είσοδο του αρχαίου Υλλαϊκού λιμανιού, στη σημερινή λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου και απέχει από την ξηρά, λιγότερο από μισό μίλι.
Μαζί με την Παναγία Βλαχερνών αποτελούν τα δύο δημοφιλή αξιοθέατα της Κέρκυρας. Η Παναγία Βλαχερνών βρίσκεται κάτω από το Κανόνι, μια από τις πιο ωραίες περιοχές του νησιού. Είναι μοναστήρι και χτίστηκε σύμφωνα με τις μαρτυρίες τον 17ο αιώνα, ενώ περίπου στα 1980 έφυγε και ο τελευταίος μοναχός που ζούσε εκεί.