Πέμπτη, Μαΐου 14

Θεοδωρικάκος στη γραμμή Σκυλακάκη για επίδομα σε Δημοτικούς Υπαλλήλους



Φρένο στην έμπρακτη αναγνώριση, μέσω οικονομικής ενίσχυσης, της συνεισφοράς κατά την πανδημία του κορωνοϊού των εργαζομένων καθαριότητας των Δήμων, έβαλε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, Π.Θεοδωρικάκος.
Να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θ.Σκυλακάκης, είχε εγγράφως απορρίψει σχετικό αίτημα που υπέβαλε η Βουλευτής και Υπεύθυνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ε.Λιακούλη.   Η Κυβέρνηση « τιμά» μεν τους εν λόγω εργαζομένους, αλλά « για λόγους δημοσιονομικούς » δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης,
καθώς αυτή δίνεται « κατά προτεραιότητα κατά κύριο λόγο στο προσωπικό που έρχεται –ή έχει αυξημένη πιθανότητα να έρθει– σε επαφή με ασθενείς COVID-19 », είχε υπογραμμίσει ο Υφυπουργός.

Χθες λοιπόν, ο Π.Θεοδωρικάκος απάντησε σε σχετική επίκαιρη Ερώτηση της Ε.Λιακούλη,
« Χωρίς καμία αμφιβολία, οι εργαζόμενοι στο χώρο της καθαριότητας πρόσφεραν όλο αυτό το διάστημα και συνεχίζουν να προσφέρουν ένα σπουδαίο έργο», δήλωσε ο Υπουργός, παραπέμποντας όμως στην « απάντηση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης γύρω από την έλλειψη δημοσιονομικών δυνατοτήτων για να συμμετέχουν στο έκτακτο επίδομα που έχει δοθεί σε μια σειρά κατηγορίες αυτής της περιόδου οι οποίες ήταν στην πρώτη γραμμή». 
«Δεν έχω καμία δυσκολία να σας πω ότι θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία και η ελληνική Πολιτεία χρωστάει σε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε αυτό το επίδομα. Αισθανόμαστε όμως ότι οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους για τη συμβολή που είχαν και έχουν», είπε.
Στη δευτερολογία του συμπλήρωσε ότι « καιένα επίδομα να έπαιρναν, πάλι θα τους χρωστάγαμε, κάνουν μια δουλειά η οποία είναι δύσκολη, είναι σκληρή, είναι επιβαρυντική, είναι αναγκαία και η πραγματικότητα είναι δια της απαντήσεως που έχει δώσει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησής μας ότι δεν έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες να τους δώσουμε αυτό το επίδομα. »
Όσον αφορά «τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ο Υπουργός αρκέστηκε στην αναφορά πως « υπάρχει Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Δημοσίου στην οποία εκπροσωπείται και το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία αναμένεται να γνωματεύσει γύρω από το εάν εκπληρώνουν τα επτά κριτήρια που προβλέπει η νομοθεσία για την υπαγωγή σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».

Σε συνέχεια της απάντησης του Υπουργού, η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής προέβη στην έκδοση της εξής Ανακοίνωσης:
« “Έκοψε” ο Σκυλακάκης “έραψε” ο Θεοδωρικάκος
Ήδη δεν προοιωνίζονταν θετικές εξελίξεις για το καίριο ζήτημα της έμπρακτης ανταμοιβής των υπαλλήλων των ΟΤΑ σε καθαριότητα, κοινωνικές δομές και αμαξοστάσια από την γραπτή απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για την δημοσιονομική πολιτική, κ.Σκυλακάκη, σε συναφή, πρότερη ερώτηση της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής ν.Λάρισας και Τομεάρχη Εσωτερικών, Ευαγγελίας Λιακούλη.Υπενθυμίζεται πως από 5/5/2020 ο κ. Υφυπουργός είχε απαντήσει λίγο – πολύ πως το αίτημα “απορρίπτεται”, καθώς η κυβέρνηση “δεν μπορεί να ενισχύσει αυτούς τους εργαζομένους για δημοσιονομικούς λόγους” (!).  
Σε αυτό το πλαίσιο, ήρθε και επίσημα η απάντηση από τα χείλη του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκου, ο οποίος από το βήμα της Ολομέλειας δήλωσε ξεκάθαρα και δια ζώσης ακριβώς το ίδιο με τον Υφυπουργό Οικονομικών, παρότι στα λόγια αναγνώρισε το έργο των εργαζομένων των ΟΤΑ, όπως άλλωστε αναμένονταν.
Η Ευαγγελία Λιακούλη επέμεινε στο γεγονός ότι, πέραν του έκτακτου επιδόματος που έλαβαν άλλοι κλάδοι,  η έστω ένταξη των εργαζομένων “πρώτης γραμμής” των ΟΤΑ στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ) αποτελεί μια σχετικά ουδέτερη δημοσιονομικά επιλογή σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, από την στιγμή που οι περισσότεροι εκ των προτεινόμενων κατηγοριών εργαζομένων των ΟΤΑ είναι ήδη ενταγμένοι στα ΚΒΑΕ, αλλά και στη βάση του ότι η μακροπρόθεσμη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική δημοσιονομική επιβάρυνση από την ένταξή τους δεν αποτελεί πυρήνα της διαγραφόμενης κρίσης των επόμενων ετών.
Ο κ. Θεοδωρικάκος παρότι παραδέχθηκε τόσο στην πρωτολογία του, όσο και στην δευτερολογία του ότι θεωρεί τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ “συνεργάτες”, αρκέστηκε μόνο σε «ευχολόγια», παρά σε κάτι το απτό, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά “ότι η Πολιτεία χρωστά στους εργαζομένους πολλά περισσότερα από ένα επίδομα”…
Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι αυτοί, που τόσα πολλά τους χρωστάμε, συνεχίζουν να καθαρίζουν, συνεχίζουν να απολυμαίνουν, συνεχίζουν να βοηθούν τους ανήμπορους συμπολίτες μας, συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συνεχίζουν να γυρίζουν στα σπίτια τους, στους δικούς τους ανήμπορους και ευάλωτους συγγενείς, στα δικά τους μικρά παιδιά, ακριβώς σαν κι εμάς, και μάλιστα χωρίς καμία αναγνώριση όπως θα οφείλαμε… »

https://www.airetos.gr/