Πέμπτη, Μαΐου 14

Σαββατοκύριακο με μίνι καύσωνα και σκόνη από τη Σαχάρα

Καιρικές συνθήκες που θυμίζουν τις πρώτες πολύ θερμές περιόδους που βιώνουμε στα μέσα του καλοκαιριού αναμένονται μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε. Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία συνδυάζεται τοπικά και από σχετικά αυξημένα επίπεδα της σχετικής υγρασίας, ενδέχεται να ανεβάσει τον δείκτη δυσφορίας κυρίως στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

Η αραιή συννεφιά που θα επικρατήσει στο μεγαλύτερο διάστημα της εβδομάδας θα αναχαιτίσει σε κάποιο βαθμό την αλματώδη άνοδο της θερμοκρασίας, κυρίως στα βόρεια τμήματα της χώρας μας, διατηρώντας τον υδράργυρο κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία, η μέγιστη θερμοκρασία σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ κορύφωση της ζέστης αναμένεται προς τα τέλη της εβδομάδας, όπου προβλέπονται έως 39 και πολύ τοπικά έως 40 βαθμοί Κελσίου, θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή.
Σημειώνεται ότι στις παράκτιες περιοχές και κυρίως στα νησιά η θερμοκρασία λόγω των κρύων ακόμη θαλασσών δεν θα ξεπεράσει μάλλον τους 30 βαθμούς.
Αντιθέτως στην κεντρική-ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα, οι θερμές αέριες μάζες αναμένεται να εγκατασταθούν από την Τετάρτη έως και τη Δευτέρα 18/5, με κορύφωση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών από την Παρασκευή 15/5 έως και την Κυριακή 17/5.
Η  θερμοκρασία φαίνεται να φτάνει τους 37 έως και 40 βαθμούς Κελσίου σε ενδότερα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής-ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της βόρειας-βορειοανατολικής αλλά και νότιας Πελοποννήσου, όπως επίσης και σε τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας.
Χωρισμένη στα δύο η Ευρώπη
Η κυκλοφορία στην ανώτερη ατμόσφαιρα αυτή την εβδομάδα χωρίζει την Ευρώπη θερμοκρασιακά σε δύο μέρη. Στα νότια τμήματα (και στη χώρα μας) από τις αρχές της νέας εβδομάδας ευνοείται ήδη η άνοδος θερμών αέριων μαζών από την Αφρική, προκαλώντας πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ παράλληλα στα βόρεια οι ψυχρές αέριες μάζες προκαλούν σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Οι κινήσεις των αέριων μαζών στην Ευρώπη έως και την Παρασκευή 15/5/2020 αποτυπώνονται ευδιάκριτα στο βίντεο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το οποίο ακολουθεί.

Αναλυτικά οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες:
Τρίτη 12.5.2020
Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα 7 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και η μέγιστη αναμένεται να φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.
Τετάρτη 13.5.2020
Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά. Η ορατότητα στα δυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και μόνο στα βορειοανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Από το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.
Πέμπτη 14.5.2020
Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στα νοτιοανατολικά θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και η μέγιστη θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 27 έως 30 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα και από 30 έως 34 βαθμούς στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και την Κρήτη.
Παρασκευή 15.5.2020
Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές στα βόρεια.Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα φτάνοντας μέχρι τους 37 με 40 βαθμούς στις ανατολικές και νότιες κυρίως ηπειρωτικές περιοχές.

Η τάση του καιρού το Σαββατοκύριακο
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το Σαββατοκύριακο (16 και 17.5.2020) ο καιρός θα διατηρηθεί καλός. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί στις περισσότερες περιοχές στους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά και νότια κυρίως ηπειρωτικά θα φτάσει τους 38 και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.


Από τη Δευτέρα (18/5) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, αλλά θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ ο καιρός θα διατηρηθεί καλός.
Οι αναμενόμενες μέγιστες θερμοκρασίες για την Αθήνα
Οι αναμενόμενες μέγιστες θερμοκρασίες για την Αθήνα
Τέλος, από την Τρίτη (19/5) αναμένεται περαιτέρω πτώση του υδραργύρου και θα δροσίσει, ενώ είναι πολύ πιθανό από εκείνο περίπου το διάστημα να μπούμε σε μία περίοδο καταιγίδων (storm season) λόγω αστάθειας, που συνηθίζονται αυτή την εποχή.
Δείτε παρακάτω τις μέγιστες θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Θήβα:
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Λάρισα
Λάρισα
Θήβα
Θήβα
Πηγές: Hellenicweather, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Meteoclub
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνηςzougla.gr/