ΚΚΕ: «Πάρε ό,τι θες επενδυτή»! - Νομοσχέδιο Αρμαγεδδώνας για το περιβάλλον

Νομοσχέδιο στα μέτρα των αναγκών της καπιταλιστικής ανάπτυξης που θρυμματίζει τις ανάγκες του λαού.
Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα,στη Βουλή.


Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Από σήμερα περάσαμε σε μια νέα φάση. Σε μια νέα φάση που, όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, είναι εξίσου δύσκολη και σίγουρα πιο σύνθετη και απαιτητική, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο της καραντίνας.

Και σε αυτή τη φάση, η κρατική ευθύνη δεν θα μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από την πειθαρχία και την αποφασιστικότητα των πολιτών.

Είναι άμεση ανάγκη να εξασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Είναι άμεση ανάγκη να γίνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ, να υπάρχει προμήθεια του λαού σε μάσκες, χωρίς επιβάρυνση.

Να αξιοποιηθεί ο χρόνος που κερδήθηκε, για να στηριχτεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, ειδικά από τη στιγμή που όλοι προβλέπουν ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο.

Και φυσικά να στηριχτούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι άνθρωποι που δεν καταγράφονται πουθενά, που είναι κάτω από τα ραντάρ, όπως έχουμε ξαναπεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν κανένα απολύτως εισόδημα.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν για παράδειγμα οι άνθρωποι του Πολιτισμού, οι εργάτες της τέχνης, που εδώ και μέρες έχουν υψώσει φωνή αγωνίας.

Ολα αυτά πρέπει να γίνουν τώρα και με ευθύνη του κράτους.

Βρήκατε ευκαιρία να υλοποιήσετε τις εντολές του ΣΕΒ
Αντί όμως να ασχοληθείτε σοβαρά με όλα αυτά, εσείς βρήκατε την πανδημία ως ευκαιρία για να περάσετε όποιο αντιδραστικό, αντεργατικό και αντιλαϊκό μέτρο είχε απομείνει μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων.

Βρήκατε την ευκαιρία να υλοποιήσετε τις δέκα εντολές του ΣΕΒ, προτάσεις που χρόνια τώρα φώλιαζαν στα κιτάπια του. Και νομίζετε ότι τώρα βρήκατε τη στιγμή να τις περάσετε στα μουλωχτά, εκμεταλλευόμενοι την υπολειτουργία της Βουλής.

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι και το σημερινό περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, που έρχεται να σαρώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτό το δήθεν περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το έγραψαν οι ίδιοι οι βιομήχανοι ένα χρόνο πριν. Ο ίδιος ο ΣΕΒ, ένα χρόνο πριν, με το ενημερωτικό του δελτίο, ουσιαστικά υποδείκνυε στην κυβέρνηση τι να κάνει για το περιβάλλον, ζητούσε ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση για περισσότερες επενδύσεις.

Ε, δεν πρόλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τον πρόλαβαν οι εκλογές, έσπευσε να το υλοποιήσει η ΝΔ.

Αλήθεια, για ποιο λόγο θα έπρεπε αυτό το νομοσχέδιο να συζητηθεί και να ψηφιστεί τώρα;

Για ποιο λόγο θα έπρεπε να περάσει εν μέσω πανδημίας;

Η απάντηση είναι γνωστή. Γιατί πολύ απλά κανένας δεν συμφωνεί με αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί έχει καταδικαστεί από οργανώσεις και φορείς που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Οπότε; Τι πιο βολικό να περάσει αυτό το νομοσχέδιο σε μια περίοδο που η κύρια προσοχή του λαού είναι αντικειμενικά στραμμένη αλλού.

Νομοσχέδιο Αρμαγεδδώνας για το περιβάλλον
Το νομοσχέδιο, λοιπόν, που φέρνετε για ψήφιση στη Βουλή είναι ένα νομοσχέδιο που το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων το χαρακτηρίζει «Αρμαγεδδώνα για το περιβάλλον» και το φέρνετε «στα μουλωχτά», με τρόπο τέτοιο, ώστε να περιοριστούν όσο γίνεται οι αντιδράσεις του ελληνικού λαού και της νεολαίας.

Εχετε το θράσος να βαφτίζετε «περιβαλλοντική προστασία»:
-- τον εξευτελισμό της έννοιας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης με τις εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους που θα ανατίθενται και σε ιδιώτες,

-- τις χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορφή και τα δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά με τα οποία γεμίζετε τη χώρα,

-- την κατάργηση - μέσα σε μια νύχτα - του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, υψηλής περιβαλλοντικής αξίας της χώρας, με το αστείο όμως και ταυτόχρονα κυνικό επιχείρημα, που έρχεται κατευθείαν απ' τον ΣΕΒ, πως «τι θέλετε να κάνουμε, έχουμε πολλές» τέτοιες περιοχές...

Χλευάζετε ακόμα και την τάχα ανεξάρτητη δικαιοσύνη, όταν ξαναφέρνετε τις οικιστικές πυκνώσεις απ' την πίσω πόρτα, λίγους μήνες μετά την απόφαση του ΣτΕ που τις απέρριψε.

Τσαλαπατάτε βάναυσα την ίδια την έννοια του δάσους και της σχετικής επιστήμης - αφού πια δεν θα είναι οι κρατικοί δασολόγοι υπεύθυνοι για να εξετάσουν τι είναι δάσος, αλλά οι κατά τόπους μηχανικοί και δικηγόροι που συνάπτουν συμβόλαια και χτίζουν μέσα στο δάσος, που δήθεν πρέπει να προστατεύσουν - αποδεικνύοντας φυσικά πως η επιστήμη είναι καλή μόνο όταν μας βολεύει...

Μετατρέπετε όλη τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο που ψάχνει πετρέλαιο, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων σας κάθε αντίρρηση των τοπικών κοινωνιών και μάλιστα με ψευδεπίγραφα και σχεδόν αστεία επιχειρήματα των υπουργών σας, πως «δεν είναι κάτι» αυτό...

Δίνετε μια σειρά δωράκια σε διάφορους επιχειρηματίες με κάθε είδους φωτογραφικές διατάξεις. Καλά, αυτό το έχουμε συνηθίσει. Είναι γνωστή η πρακτική όλων σας.

Και φυσικά στο υψηλά ιστάμενο προσωπικό, όπως τα μέλη του ΔΣ, αυτού του υπερφορέα που ετοιμάζετε, δίνετε και μισθό πρόκληση των 8.000 ευρώ, την ώρα που ο λαός υποφέρει. Η βρώμικη δουλειά, από ό,τι φαίνεται, πρέπει να πληρώνεται αδρά.

Για μια ακόμα φορά οι ανάγκες του λαού θυσιάζονται για τα κέρδη
Η συζήτηση, πως μια νέα πιο βαθιά κρίση είναι προ των πυλών, έχει φουντώσει ανάμεσα στους εργαζόμενους που καταλαβαίνουν ποιος για άλλη μια φορά θα πληρώσει τη λυπητερή.

Κι ενώ οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, γεγονός που κι εσείς δεν μπορείτε να κρύψετε, λόγω και της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού, θα φέρετε λέτε μια διάταξη «κόλαφο», αποσύροντάς την από σήμερα, αλλά θα την πάτε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, που μετατρέπει το κέντρο της Αθήνας σε τουριστική ζώνη ξενοδοχείων με πολλές εκατοντάδες κλίνες.

Δεν περιμέναμε φυσικά ότι η πανδημία θα σας έβαζε μυαλό. Το μυαλό σας - κάποιοι από εσάς - το χρησιμοποιείτε μόνο για να τρομοκρατείτε τον κόσμο, να τον καθηλώνετε άβουλο, άπραγο, αμίλητο φορτώνοντάς τον και με ατομικές δήθεν ευθύνες που δεν έχει, παρότι τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, πράγμα που δεν κάνετε όλοι από σας.

Το σχέδιο νόμου που φέρνετε, είναι σχέδιο που θυσιάζει τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων.

Και δεν μπορεί ορισμένοι να «πέφτουν από τα σύννεφα», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, είτε με τη μεθόδευση, γιατί ο τρόπος του να φέρουμε στα μουλωχτά το νομοσχέδιο, για να ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές, είναι πασίγνωστος. Διαπρέψατε 5 χρόνια σε αυτό κι εσείς, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο για τους ισχυρισμούς του κ. Χατζηδάκη, ότι το νομοσχέδιο ήταν στη διαβούλευση για καιρό, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι προκλητικοί, όχι μόνο γιατί το μισό σχεδόν νομοσχέδιο δεν ήταν στη διαβούλευση, αλλά και γιατί η διαβούλευση του είπε πρακτικά «παρ' το πίσω».

«Πάρε ό,τι θες επενδυτή»!
Το περιεχόμενο επίσης του σχεδίου νόμου δεν προκαλεί κανενός είδους έκπληξη σε κανέναν.

Γιατί το καινούργιο πλαίσιο αδειοδότησης ολοκληρώνει ουσιαστικά το πλαίσιο του 2011, πλαίσιο που το διατήρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις τότε δήθεν διαμαρτυρίες του.

Οι δε αλλαγές που φέρνει σήμερα η ΝΔ, είναι όλες κατά παραγγελία του ΣΕΒ, ο οποίος λες και έγραψε ο ίδιος τόσο το κομμάτι για τις αδειοδοτήσεις όσο και άλλα. «Πάρε ό,τι θες επενδυτή»!

Αλήθεια, αυτό το μεγαλειώδες επιχείρημα, του να συγκρίνετε ποσοστιαία το περιβάλλον στην Ελλάδα με άλλες χώρες, πού στο καλό το βρήκατε;

Είναι επιχείρημα αυτό;

Δηλαδή, λίγο πολύ μας λέτε «έχουμε πολύ δάσος στην Ελλάδα», άρα «ας το καταστρέψουμε», «έχουμε πολλές περιοχές Natura», άρα ας τις διαλύσουμε;

Η επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ επίσης δεν μπορεί να εκπλήξει κανέναν, που τώρα εμφανίζεται δήθεν να «υπερασπίζεται τα Αγραφα». Οι στόχοι για περαιτέρω «διείσδυση» των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, για τους οποίους πλειοδοτούσατε με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές, πώς αλλιώς μπορούν να επιτευχθούν, παρά με χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά;

Οι συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα υδρογονανθράκων, για τις οποίες έχετε ρίξει πολύ τσακωμό στη Βουλή με την τώρα αντιπολίτευση για το σε ποιον πρέπει πραγματικά να πιστωθούν, τι άλλο άραγε μπορεί να σημαίνουν, παρά δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα δρόμων για να παρθούν μετρήσεις; Χιλιάδες γεωτρήσεις;

Και στη συνέχεια, αν βρεθεί πετρέλαιο, μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή;

Το περιβάλλον διαλύεται για να επενδύσουν οι βιομηχανίες, οι ΑΠΕ θα αγκαλιάσουν όλα τα βουνά και το ρεύμα θα γίνει πανάκριβο, οι περιοχές προστασίας της φύσης θα γίνουν αντικείμενο τουριστικής εκμετάλλευσης, οι παραλίες θα γίνουν αυλές μεγάλων ξενοδοχείων, οι πετρελαϊκοί όμιλοι θα γεμίσουν όλη την υπόλοιπη χώρα με γεωτρήσεις.

Το περιβάλλον βρίσκεται εκεί για να βγάλουν κέρδη οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι «σωτήρες» επενδυτές σε κάθε τομέα!

Ετσι, η αλήθεια, λοιπόν, είναι πως δεν κάνετε κάτι τόσο καινοφανές. Προωθείτε περαιτέρω το νομικό πλαίσιο που χρειάζεται η καπιταλιστική ανάπτυξη, πλαίσιο που κυριολεκτικά θρυμματίζει τις ανάγκες του λαού ολόκληρης της χώρας.

Η καπιταλιστική σας ανάπτυξη απαιτεί να διαλύσουμε το περιβάλλον και να θυσιάσουμε τα λαϊκά δικαιώματα.

-- Να πληρώνουμε πανάκριβο ρεύμα για να κερδίσουν οι όμιλοι των ΑΠΕ που θα στήσουν σε κάθε βουνό εγκαταστάσεις.

-- Να δεχτούμε πως οι επιχειρήσεις δεν χρειάζονται αδειοδότηση, γιατί αυτορυθμίζονται και πως προστατεύουν το περιβάλλον μόνες τους.

-- Να δεχτούμε πως για να βγάλουν δισεκατομμύρια κέρδη οι όμιλοι εξόρυξης πετρελαίου, πρέπει να τρυπήσουμε ολόκληρη τη χώρα.

Κατάμαυρη η «πράσινη ανάπτυξη»
Οσο για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», την οποία όλοι σας προωθείτε, αποδεικνύεται ότι μόνο πράσινη δεν είναι. Είναι κατάμαυρη.

Είναι η ανάπτυξη που στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και μόνο προωθεί τη στρατηγική συγκεκριμένων lobbies.

Αλήθεια, εσείς που είστε τόσο υπέρ της καθαρής Ενέργειας, γιατί δεν επενδύετε στην υδροηλεκτρική ενέργεια, που είναι αποδεδειγμένα η πιο φιλική προς το περιβάλλον;

Αρα μιλάμε για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Ομως, ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος από τη μια και προστασία του περιβάλλοντος από την άλλη είναι ασυμβίβαστα.

Το μόνο που επιδιώκετε είναι να διαμορφώσετε νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των ομίλων.

Αυτή βέβαια είναι η στρατηγική των ισχυρών της ΕΕ, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος προσπαθούν να αναβαθμίσουν τη θέση τους στον ενεργειακό πόλεμο.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, απ' τις ΗΠΑ μέχρι τη Γερμανία και τη Γαλλία, ένα μεγάλο κομμάτι του κεφαλαίου υποστηρίζει τη λύση αυτή, που θέλετε και εσείς:

Το περιβόητο «Green New Deal», το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει τις παλαιές υποδομές με καινούργιες, «πράσινες» υποδομές.

Αλλά οι καινούργιες υποδομές κοστίζουν. Και οι πράσινες υποδομές κοστίζουν ακόμα περισσότερο.

Για παράδειγμα, οι νέες πράσινες υποδομές στην Ενέργεια μεταφράζονται σε πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, σημαίνουν λιγότερη θέρμανση, ακριβές νέες εγκαταστάσεις.

Και φυσικά, η «πράσινη ανάπτυξη» έχει κερδισμένους και χαμένους. Κερδισμένοι είναι οι «επενδυτές» στις νέες πράσινες τεχνολογίες, που θα δουν δισεκατομμύρια κέρδη να μπαίνουν στις τσέπες τους. Χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι.

Οπως θα συμβεί, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους στον κλάδο της Ενέργειας, που γνωρίζουν μεγάλη αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσής τους. Χαμένη, βέβαια, θα είναι και η λαϊκή οικογένεια, που θα πληρώνει πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα. Χαμένο είναι και εκείνο το τμήμα του κεφαλαίου, των επιχειρηματιών που έχουν επενδύσει σε παλαιότερες τεχνολογίες, τους οποίους οι «πράσινες λύσεις» τούς καταστρέφουν.

Εχετε κοινή στρατηγική
Παρακολουθούμε τον ΣΥΡΙΖΑ που «έχει βγει στα κεραμίδια» για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

Γιατί άραγε; Η στρατηγική της δήθεν «πράσινης ανάπτυξης» δεν είναι και δική του στρατηγική;

Το μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα στην Αττική, που είναι εδώ και δεκαετίες η χωματερή στα Λιόσια, που μάλιστα την επεκτείνατε και θέλετε να την αντιγράψετε κι αλλού, όπως στο Γραμματικό, δεν έχει πλέον και τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ;

Η καρκινογόνα καύση, με τα γνωστά αποτελέσματα στον Βόλο και αλλού, δεν έχει και την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ;

Και επειδή είδαμε κι ένα βιντεάκι της κυρίας Δούρου, με πουλάκια και ανεμιστήρες, καλύτερο θα ήταν να βγάλει ένα βιντεάκι για να ενημερώσει το λαό της Αττικής τι αποφάσισε, πίσω από τις πλάτες του, πέρυσι το καλοκαίρι, μαζί με τον Πατούλη και τον Τζήμερο...

Αναφερόμαστε στη νέα χωματερή που είναι παράνομη, γιατί είναι σε ζώνη απολύτου προστασίας και για την οποία οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην Τοπική Διοίκηση έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο.

Στην ουσία, ομολογείτε όλοι σας πως αυτό το σύστημα δεν χωρά τις πραγματικές ανάγκες του λαού.

Αφήστε αυτά που ξέρετε...

Το σύστημα αυτό που υπηρετείτε, δεν είναι ούτε ορθολογικό ούτε μονόδρομος.

Το περιβάλλον μπορεί πραγματικά να το υπερασπίσει ο ίδιος ο λαός, όταν αποφασίσει να σας διώξει οριστικά από τη διακυβέρνηση και να πάρει ο ίδιος την εξουσία, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, θέτοντας κάτω από το δικό του σχέδιο και έλεγχο την οικονομία.

Τότε θα μπορέσει πραγματικά να ικανοποιήσει την ανάγκη του να ζήσει σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, για να προστατέψει την υγεία του και συνολικά τις ανάγκες του, να ζήσει με ευημερία και όχι με μεμψιμοιρία.