Τρίτη, Μαΐου 26

Για τον κορωνοϊό υπήρξε συγκάλυψη που θα περάσει στην ιστορία μαζί με το Τσερνόμπιλ

ΗΠΑ εναντίον Κίνας---Ο Τραμπ και ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν πλέον ανοιχτά το Πεκίνο
Ο Λευκός Οίκος την Κυριακή κατηγόρησε την Κίνα για συγκάλυψη που θα «περάσει στην ιστορία μαζί με το Τσερνόμπιλ», σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Ο Robert O’Brien, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, έκανε το παραπάνω σχόλιο σε δύο πολιτικές εκπομπές, λέγοντας ότι το Πεκίνο έδωσε «ψευδείς πληροφορίες» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις αρχές του έτους και ότι η απόκρυψη πληροφοριών για την προέλευση της πανδημίας έχει κοστίσει «πολλές, χιλιάδες ζωές στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο».

Το Σάββατο, ο Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε στο Breitbart News ότι η Κίνα «απογοήτευσε τον κόσμο» και επέμεινε ότι ο ΠΟΥ ήταν «ο πρόθυμος συνεργάτης τους στην απόκρυψη ζωτικής σημασίας πληροφοριών από τις ΗΠΑ και τον ευρύτερο κόσμο».

Ο O’Brien μιλώντας στο CBS’s Face the Nation, ισχυρίστηκε ότι το Πεκίνο γνώριζε την επικείμενη κρίση ήδη από το Νοέμβριο, αλλά επέλεξε να μην το αναδείξει ως θέμα. «Δεν ξέρουμε ποιος στην κινεζική κυβέρνηση το έκανε, αλλά δεν έχει σημασία αν ήταν η τοπική κινεζική κυβέρνηση ή το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας», είπε. «Κοίτα, αυτός ήταν ένας ιός που εξαπέλυσε η Κίνα. Υπήρξε μια συγκάλυψη και κάποια μέρα θα κάνουν μια σειρά στο HBO όπως έκαναν με το Τσερνόμπιλ», πρόσθεσε, παρομοιάζοντας την πανδημία με την πυρηνική καταστροφή του 1986 στην Ουκρανία, την οποία οι σοβιετικές αρχές προσπάθησαν αρχικά να κρύψουν.
Ο O’Brien επανέλαβε τον ισχυρισμό στο Meet the Press της NBC, κατηγορώντας την Κίνα για «συγκάλυψη που πρόκειται να περάσει στην ιστορία μαζί με το Τσερνόμπιλ». Οι περισσότεροι επιστήμονες λένε ότι το παθογόνο που έχει μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε περισσότερους από 342.000 παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, πέρασε από νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω ενός ενδιάμεσου είδους που πιθανότατα πωλήθηκε σε μια υγρή αγορά στη Γουχάν της Κίνας. Ωστόσο, ο Τραμπ, ο Μάικ Πομπέο και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι υποπτεύονται ότι ο κορωνοϊός ξέφυγε κάποιο τρόπο από το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν, ισχυρισμός που η Κίνα αρνείται έντονα.
kourdistoportocali.com