Τετάρτη, Μαΐου 6

Καθηγητές για άνοιγμα σχολείων: «Μας καλούν να εργαστούμε σε χώρους που δεν πληρούν τα μέτρα»

Τι ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στο newsbeast.gr

Καθηγητές για άνοιγμα σχολείων: «Μας καλούν να εργαστούμε σε χώρους που δεν πληρούν τα μέτρα»
Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων έχει ήδη ξεκινήσει με την επιστροφή από σήμερα, Τετάρτη (6/5) των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες. Λίγες όμως ημέρες πριν καθίσουν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄ λυκείου, όλα δείχνουν να βρίσκονται στον... αέρα καθώς οι καθηγητές ξεκίνησαν κινητοποιήσεις θέτοντας αιτήματα για την ασφάλειά τους και καταγγέλλοντας τη στάση που κρατά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, από Δευτέρα 11 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές της Γ' Λυκείου. Μία εβδομάδα μετά, στις 18 Μαΐου, ακολουθούν οι μαθητές Α' και Β' Λυκείου και όλων των τάξεων του Γυμνασίου.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν δημοτικά και νηπιαγωγεία, τα οποία ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, εφόσον η πορεία της επιδημίας προχωρεί καλά. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τις 20 Μαΐου.

Το newsbeast.gr μίλησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θεόδωρο Τσούχλο για τα αιτήματα της ΟΛΜΕ με στόχο η επιστροφή στα θρανία να είναι πιο ομαλή αλλά και για όσα ζητούν οι εκπαιδευτικοί ώστε να παραμείνουν ασφαλείς και οι ίδιοι αλλά και οι μαθητές τους.
Επίσης, ο Θεόδωρος Τσούχλος εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του αναφορικά με την 14ήμερη καραντίνα στην οποία θα τεθούν οι εκπαιδευτικοί που θα μεταβούν στα νησιά προκειμένου να συνεχίσουν την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα.
Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ η ομοσπονδία δεν αντιδρά στο άνοιγμα των σχολείων αλλά έχει εξαρχής θέσει τους προβληματισμούς της σχετικά με το ότι έπρεπε να προσέλθουν στις αίθουσες μόνο οι μαθητές της 3ης Λυκείου.
«Η υπουργός Παιδείας λέει πως θα ανοίξουν τα σχολεία και μαθήματα θα γίνουν στην ουσία για 10 ημέρες. Από τις 10 αυτές ημέρες δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα τις περισσότερες καθώς για παράδειγμα την πρώτη ημέρα θα γίνει ενημέρωση για τους νέους κανόνες που θα ισχύουν ενώ μεσολαβεί και του Αγίου Πνεύματος.
Η υπουργός κάνει εκπαιδευτικό λάθος εάν θεωρεί πως επειδή τα παιδιά στις τάξεις θα είναι λίγα το μάθημα θα είναι διαφορετικό. Η διδακτέα ύλη είναι συγκριμένη. Το μόνο που συμβαίνει όταν υπάρχουν λιγότερα παιδιά είναι πως μπορούμε να εμβαθύνουμε στο μάθημα περισσότερο» σημείωσε.
Και συμπλήρωσε: «Η κυρία Κεραμέως θα πρέπει να πάρει την πολιτική ευθύνη των αποφάσεών της και να μην κρύβεται πίσω από τις επιτροπές του ΕΟΔΥ και των ειδικών επιστημόνων. Για παράδειγμα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού έχει αντίθετη άποψη για τα σχολεία και είναι πολύ επιφυλακτική για το άνοιγμά τους».
Αναφερόμενος στις επαφές που είχε η ΟΛΜΕ με την αρμόδια υπουργό ο Θεόδωρος Τσούχλος επεσήμανε: «Μετά από πολλά αιτήματά μας συναντηθήκαμε με την υπουργό στις 23 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν ενημερωθήκαμε για το άνοιγμα των σχολείων. Η ενημέρωσή μας έγινε με μία λιτή ανακοίνωση στις 2 Μαΐου.
Η διαδικασία που θα ακολουθεί είναι μεγάλο λάθος. Η ίδια η κυρία Κεραμέως είχε προβάλει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση την οποία κάναμε πράξη με μεγάλη δυσκολία. Τώρα αναιρεί τον ίδιο της τον εαυτό. Θα μπορούσαν τα μαθήματα να ξεκινήσουν μόνο για τη Γ' Λυκείου και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί να απασχολούνται στην τηλεκπαίδευση».

«Πριν ανοίξουν τα σχολεία χρειάζονται μέτρα»

«Μας καλούν να εργαστούμε σε χώρους που δεν πληρούν τα μέτρα. Πριν ανοίξουν τα σχολεία είχαμε στείλει υπόμνημα με το οποίο ζητούσαμε να γίνουν απολυμάνσεις στις σχολικές μονάδες και κτηριακός έλεγχος, να δοθούν απολυμαντικά, μάσκες και γάντια.
Όταν η ΟΛΜΕ άρχισε να κάνει δημόσιες εκκλήσεις για απολυμάνσεις σιγά - σιγά άρχισαν οι δήμαρχοι να κινητοποιούνται. Ένας από αυτούς ήταν και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στο newsbeast.gr.

Γιατί η ΟΛΜΕ προχώρησε σε τρίωρη στάση εργασίας σήμερα

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ τα μέλη της προχώρησαν σήμερα σε τρίωρη στάση εργασίας καθώς ήθελαν να αναδείξουν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, όπως η μη διάθεση αντισηπτικών και μασκών στις σχολικές μονάδες και η απολύμανση των κτιρίων.
«Παράλληλα θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα σε όλους τους συλλόγους των σχολείων να μας ενημερώσουν για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν» είπε και συμπλήρωσε:
«Καταγγέλουμε ως απαράδεκτη και αυθαίρετη την πρωτοβουλία κάποιων δήμων που σε συνεργασία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και καθ΄υπέρβαση και παραβίαση καθήκοντος αποφάσισαν να επιβάλλουν σε υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα όσους εκπαιδευτικούς θα μεταβούν στα νησιά προκειμένου να συνεχίσουν την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα. Αυτό το οποίο είχαμε ζητήσει εμείς είναι οι εν λόγω εκπαιδευτικοί να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊού προτού επιστρέψουν στην εργασία τους.
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι αδύνατο χιλιάδες εκπαιδευτικοί να εγκλειστούν για 14 μέρες, είναι θέμα δημοκρατίας» τόνισε ο Θ. Τσούχλος.
 https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/