Τετάρτη, Μαΐου 13

Όταν τα μαλλιά… γερνούν

Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την εικόνα των μαλλιών σας
Όταν τα μαλλιά… γερνούν | vita.gr
Φροντίζουµε µε ιδιαίτερο ζήλο την επιδερµίδα µας, τα ράφια µας σφύζουν από καλλυντικά µπουκαλάκια για κάθε ανάγκη της και ενίοτε επισκεπτόµαστε τον δερµατολόγο για να κάνουµε θεραπείες. Κάπως έτσι καταφέρνουµε να διατηρούµε την όψη µας σε πολύ καλή κατάσταση. Στόχος µας; Μα φυσικά να φαινόµαστε νεότερες. Ωστόσο, ένα χαρακτηριστικό που µερικές φορές µαρτυράει τα χρόνια µας είναι τα µαλλιά. Γιατί; Γερνούν και αυτά; (κάποιος θα µπορούσε να αναρωτηθεί). Η απάντηση είναι «εννοείται»!

Τα είδη της γήρανσης

 
Υπάρχουν δύο κατηγορίες: Η εξωγενής και η ενδογενής. Η εξωγενής γήρανση οφείλεται στους εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση, οι χημικές διεργασίες, η υψηλή θερμοκρασία από το στάιλινγκ. Τα συμπτώματά της είναι ψαλίδα, αφυδάτωση, η πορώδης και εύθραυστη τρίχα.
Η ενδογενής γήρανση σχετίζεται με τη βιολογική ηλικία, τη γενετική προδιάθεση και τη φτωχή διατροφή. Τα συμπτώματά της είναι η απώλεια πυκνότητας και όγκου, το γκριζάρισμα, η ξηρότητα και το σπάσιμο, σύμπτωμα κοινό με την εξωγενή γήρανση.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτες μεγάλης γαλλικής εταιρείας δερμο-καλλυντικών και ευρωπαίων δερματολόγων, οι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στα μαλλιά στην ηλικιακή ομάδα 25-71 ετών είναι οι εξής:
  • Η ανάπτυξη των μαλλιών μειώνεται κατά 12,6%
  • Η πυκνότητα των μαλλιών μειώνεται κατά 22%
  • Η δύναμη των μαλλιών μειώνεται κατά 18%
  • Η αραίωση αυξάνεται κατά 50%
 

#1 Τα προστατεύουμε από τη θερμότητα

 
Οπως όλοι γνωρίζουμε, ο καλύτερος τρόπος για να στεγνώνουν τα μαλλιά είναι ο φυσικός αέρας. Ωστόσο, είναι δύσκολο ως απίθανο να εξοστρακίσουμε το θερμό στάιλινγκ από τη ζωή μας, όχι μόνο λόγω των χτενισμάτων αλλά και λόγω του κρύου. Γι’ αυτό φροντίζουμε να έχουμε τη λιγότερη φθορά.
Τι κάνουμε: Αφενός θωρακίζουμε την τρίχα από τη θερμότητα που ενίοτε αγγίζει τους 230ο Κελσίου, απλώνοντας μια ειδική σύνθεση προτού ξεκινήσουμε το στάιλινγκ. Αφετέρου, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του εργαλείου ώστε να μην ξεπερνά τους 185ο. Αν έχουμε λεπτή τρίχα η θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 150-160ο.

#2 Η αντιγήρανση ξεκινάει από το τριχωτό

 
Η διατήρηση του σωστού pH της τρίχας και του τριχωτού είναι θεμελιώδης για την υγεία και τη νεανική εμφάνιση των μαλλιών. Κάπου εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το τριχωτό είναι και αυτό δέρμα, που χρειάζεται την αντιγηραντική περιποίησή του. Διαφορετικά, τα μαλλιά θα γίνουν σταδιακά θαμπά και εύθραυστα.
Τι κάνουμε: Επιλέγουμε σαμπουάν και conditioner σχεδιασμένα για την προστασία των μαλλιών από περιβαλλοντικές μορφές στρες, παρέχοντας αντιοξειδωτική ενίσχυση στη ρίζα της τρίχας.

#3 Απολαμβάνουμε μία στο τόσο επαγγελματική περιποίηση

 
Υπάρχουν πολλές αξιόλογες θεραπείες που μπορούμε να κάνουμε και σπίτι. Ωστόσο, καλό είναι πού και πού να ζητούμε από τον κομμωτή μας βαθιά ενυδάτωση και θρέψη για να αποφύγουμε το φριζάρισμα. Τα φριζαρισμένα μαλλιά φαίνονται γερασμένα και ταλαιπωρημένα, αφού δεν αντανακλούν το φως.

#4 Ανανεώνουμε τα εργαλεία στάιλινγκ

 
Οι προηγμένες συσκευές είναι λιγότερο επιβλαβείς για την υγεία της τρίχας. Oπως, για παράδειγμα, οι ισιωτικές ατμού που είναι πλέον πιο γρήγορες από τις πρέσες, χαρίζουν διπλάσια λείανση και προσφέρουν καλύτερο ίσιωμα και πειθαρχία σε χαμηλότερη θερμοκρασία ως και 50ο.

#5 Τονώνουμε τη λάμψη τους

 
Τα θαμπά μαλλιά είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, ωστόσο υπάρχει η πιο άμεση λύση για να γίνουν πάλι αστραφτερά. Τα έλαια. Περιβάλλουν την τρίχα κάνοντας την επιφάνειά της λεία σαν καθρέφτης που αντανακλά το φως.

#6 Αυξάνουμε τον όγκο τους

 
Ενα από τα συμπτώματα της γήρανσης των μαλλιών είναι η έλλειψη όγκου. Για να τον αυξήσουμε, ψεκάζουμε τις ρίζες με ένα dry shampoo ή με ένα σπρέι στάιλινγκ ιδανικό για τα λεπτά, άτονα μαλλιά. Ετσι, άμεσα τα μαλλιά μας φαίνονται πολύ πιο πλούσια.

#7 Φροντίζουμε την πυκνότητα

 
Τα σπρέι για όγκο είναι μια εξαιρετική λύση με άμεσα αποτελέσματα, αλλά προσωρινά, μιας και φεύγουν με το λούσιμο. Για να αυξήσουμε την πυκνότητα των μαλλιών μας ακολουθούμε την κατάλληλη θεραπεία που ενεργοποιεί τη διαδικασία αναγέννησης των τριχών.

#8 Καμουφλάρουμε τις άσπρες ρίζες

 
Τα λευκά μαλλιά προσθέτουν χρόνια, σύμφωνα με την κοινή γνώμη, οπότε οι περισσότερες από εμάς φροντίζουμε να τα καλύπτουμε βάφοντάς τα. Για να αυξήσουμε το διάστημα μεταξύ των βαφών, χρησιμοποιούμε είτε σπρέι που καμουφλάρουν τις ρίζες είτε ειδικές μάσκαρα. Αν δεν είμαστε διατεθειμένες να τα βάφουμε συχνά επιλέγουμε πιο ανοιχτό χρώμα ή ανταύγειες ώστε να μην υπάρχει μεγάλη αντίθεση των λευκών. Διαφορετικά, μπορούμε κάλλιστα να τα αφήσουμε στο φυσικό τους, το οποίο είναι έντονο trend τα τελευταία χρόνια.

#9 Κάνουμε την κατάλληλη κουπ

 
Οπως έχει πει η Κοκό Σανέλ: «Μια γυναίκα που κόβει τα μαλλιά της σχεδιάζει μεγάλες αλλαγές στη ζωή της». Ωστόσο, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι καθώς μεγαλώνουμε είναι υποχρεωτικό να υιοθετούμε κοντές κουπ. Αρκετές celebrities και μοντέλα σε ώριμη ηλικία μάς αποδεικνύουν ότι μπορούμε κάλλιστα να διατηρήσουμε το μήκος τους, αρκεί φυσικά να τα περιποιούμαστε αναλόγως. Από την άλλη, αν τα μαλλιά μας είναι αδύναμα, κάνουμε ένα κούρεμα που αναδεικνύει το σχήμα και την υφή τους, ώστε να μην είναι υποχρεωτικό το συχνό θερμό στάιλινγκ.

#10 Ακολουθούμε την κατάλληλη διατροφή

 
Η απόλυτη αντιγήρανση των μαλλιών απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση, η οποία εκτός από την περιποίηση περιλαμβάνει και τη διατροφή. Ετσι, για να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας λαμπερά, πυκνά και στιλπνά, εκτός από την κατάλληλη περιποίηση παρέχουμε στον οργανισμό μας τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν το τριχωτό και την τρίχα. Αναζητούμε λοιπόν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνη D, λιπαρά οξέα, βιταμίνη B, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά.vita.gr