Παρασκευή, Μαΐου 1

Γ. Τράγκας: Ο Μητσοτάκης ανέτοιμος για τον οικονομικό τυφώνα-Δεν μας είπε πώς θα ταΐσει εκατομμύρια Έλληνες

1

Ήταν ένα διάγγελμα – σούπα. Ο χειρότερος Μητσοτάκης από τότε που ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του. Εμφάνιση αμήχανου, ζαρωμένου ανδρός. Ομιλία με αρκετά κομπιάσματα, δυσαρθία και μερικά σαρδάμ. Είπε ότι τα μέτρα απέδωσαν, αλλά ομολόγησε ότι αποδέχθηκε να παραλύσει η οικονομία.

 Απέφυγε να πει οτιδήποτε ουσιαστικό για τον οικονομικό αρμαγεδδώνα που έρχεται.  Δεν κόμπασε, ούτε πανηγύρισε. Περιορίστηκε να πει ότι τα μέτρα απέδωσαν και ότι υπάρχει ακόμα απειλή. Ούτε κουβέντα για την επικείμενη καταστροφή χιλιάδων επιχειρήσεων. Ούτε μία λέξη για τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που οδηγούνται σε ανεργία. Μας είπε με μασημένα λόγια και πολύ κακή άρθρωση, ότι προτεραιότητά του ήταν η ζωή και η υγεία των Ελλήνων.
Μίλησε για εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και ελληνικής πολιτείας, ενώ ήδη το νοσηλευτικό προσωπικό ετοιμάζεται για εκτεταμένες κινητοποιήσεις λόγω των ελλείψεων στο εθνικό σύστημα υγείας. Δεν είπε κουβέντα για χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν. Ούτε τόλμησε να αναφερθεί στον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και στις παραβιάσεις του Συντάγματος.
Ήταν ένα διάγγελμα σούπα από μία νοσηρή πολιτική φιγούρα που θέλει να αποκρύψει από το πλατύ κοινό την επερχόμενη καταστροφή.  Ενώ σε παγκόσμια κλίμακα όλοι αναφέρονται στην ισοπεδωτική καταστροφή μίας χώρας που υπέστη τα πάνδεινα επί 10 χρόνια μνημονίου, ο νεοφιλελεύθερος κος Μητσοτάκης απέκρυψε επιμελώς χθες όλες τις επιπτώσεις των αποφάσεών του.  Βοά όλο το εθνικό σύστημα υγείας, όχι μόνο για τις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές αλλά κυρίως για τις λίστες των καρκινοπαθών και άλλων ασθενών που έμειναν απέξω από τα χειρουργεία, προκειμένου να εμφανιστεί αυτή η κυβέρνηση, ως προστάτης της υγείας του λαού.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστειλε εκατοντάδες ανθρώπους στην αναμονή για επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση καρκινοπαθών με όγκους στον πνεύμονα ή στο πεπτικό σύστημα, όπως και η κατάσταση καρδιοπαθών. Ο πρωθυπουργός επέμεινε και χθες να υποστηρίζει  ότι είναι υπέρ της ανθρώπινης ζωής, ενώ έχει ήδη στείλει εκατοντάδες στον θάνατο.
Ο γνωστός από τα χρόνια που υπηρέτησε στον ΕΟΦ υφυπουργός κος Κοντοζαμάνης, είπε χθες ότι πρόκειται από τη Δευτέρα να επαναλειτουργήσουν τα τακτικά χειρουργεία.
Και χθες παρακολουθήσαμε ένα θίασο πολιτικών σκιών που εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της υγείας των Ελλήνων, ενώ στέλνει έναν ολόκληρο λαό στην πείνα, στην αναξιοπρεπή διαβίωση και στις μολυσματικές ασθένειες. Οι άνθρωποι αυτοί, ασύστολα ψευδόμενοι «βάπτισαν» τις μετατάξεις γιατρών, προσλήψεις και δημιουργία νέων μονάδων εντατικής θεραπείας,  διάφορες ΜΕΘ που πήραν από τα εμφράγματα και τη γενική νοσηλεία.
Ένα είναι σίγουρο. Οι φίλοι του κου Μητσοτάκη, το οργανωμένο κεφάλαιο και τα οικονομικά τζάκια με τα οποία συναλλάσσεται διαχρονικά η οικογένειά του, θα αγοράσουν ολόκληρη την Ελλάδα, λόγω καθίζησης όλων των τιμών της γης, των ακινήτων και των διαφόρων αξιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει τα συντρίμμια της δικής μας νέας Ορλεάνης  στους αξιότιμους φίλους της Αγίας Οικογένειας, οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν τη φτώχεια και την οικονομική ταπείνωση εκατομμυρίων Ελλήνων.  Περίμενα από τον κο Πρωθυπουργό, περισσότερο θάρρος και μεγαλύτερη εντιμότητα. Έπρεπε το διάγγελμά του, να αφορά σκέψεις και μέτρα του για την επόμενη μέρα στην οικονομία. Τόσο ο ίδιος, όσο και τα στελέχη της κυβέρνησής του γνωρίζουν ότι τίποτα δεν θα επαναλειτουργήσει πριν περάσει ένα ικανό διάστημα.
Το 30 ή το 40% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα ανοίξει και θα κλείσει λόγω φόβου, μείωσης της κατανάλωσης και άθροισης των υποχρεώσεων της επιχείρησης προς εργαζόμενους, δημόσιο και τράπεζες. Πώς θα λειτουργήσει ένα κομμωτήριο ή μία ταβέρνα με λιγότερα καθίσματα, λιγότερο κόσμο, με το ίδιο προσωπικό και το ίδιο νοίκι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πολιτική φιλοσοφία, ως πολιτική νοοτροπία και ως εκπρόσωπος αυτής της πολιτικής οικογένειας, είναι ο πλέον ακατάλληλος να αντιμετωπίσει αυτή την τέλεια οικονομική καταιγίδα.
Κορονοϊός και Μητσοτάκης θα εντείνουν τις ανισότητες στην Ελλάδα.  Φάνηκε από το διάγγελμά του. Ούτε κουβέντα για την επόμενη μέρα. Για τη δυστυχία των Ελλήνων και για τα εκατομμύρια τεντωμένα χέρια.
Όπως σωστά επισήμανα ο κος Τσιόδρας παραμένει εκτός πολιτικού κάδρου και ενδεχομένως πράττει σωστά, γιατί από χθες στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες του μαζί με τον κο Αβραμόπουλο και τον κο Κοντοζαμάνη. Φωτογραφίες από την εποχή που ο Αβραμόπουλος αγόραζε έναντι πολλών εκατομμυρίων εμβόλια και αντιιϊκά φάρμακα. Χθες λοιπόν μάθαμε ότι ο κος Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη ήταν στην ομάδα Αβραμόπουλου που πρωταγωνίστησε στο περίφημο σκάνδαλο αντιγριπικών εμβολίων. Δηλαδή τότε που είχαμε αγοράσει εκατομμύρια εμβόλια έναντι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αν θυμάστε τότε είχε γραφτεί ότι η Ελλάδα χρεώθηκε άχρηστα εμβόλια Η1Ν1, τα οποία έμειναν στις αποθήκες. Από χθες λοιπόν αναρωτιούνται διάφορα ιντερνετικά ΜΜΕ, ποια είναι η εμπλοκή Τσιόδρα στην υπόθεση και γιατί τον εμπιστευόταν τυφλά ο Αβραμόπουλος. Ο Κοντοζαμάνης τότε ήταν στον ΕΟΦ. Όλοι πλέον αναρωτιούνται και ψάχνουν πόσο μπλεγμένος ήταν ο κος Τσιόδρας στην υπόθεση εκείνων των εμβολίων και του αντιγριπικού tamiflu. Να υπενθυμίσω ότι το 2011 το υπουργείο Υγείας επί της κας Ξενογιαννακοπούλου είχε ακυρώσει παρτίδες εκατομμυρίων δόσεων που είχαν παραγγελθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο κος Σωτήρης Τσιόδρας – όπως πλέον ανασύρεται και προβάλλεται – στριφογύριζε πάντα στο αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο μέχρι το 2016 ήταν σύμβουλος. Εκεί στον οργανισμό που μοίραζε εκατομμύρια… όπως αναφέρεται ήδη εκτεταμένα στο διαδίκτυο, δεν μιλάμε για ένα νέο πρόσωπο που έγινε ξαφνικά αγαπητό στους Έλληνες. Μιλάμε για πρόσωπο με εμπλοκή στις δημόσιες υποθέσεις, σε σκληρές και περίεργες συγκυρίες. Να προσέχει το Μαξίμου, γιατί μαθαίνω ότι έπεται κύμα διαφόρων δημοσιευμάτων για εμβόλια και αντιιϊκά που αγοράστηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Θα υπάρξει συνέχεια…
Περιμέναμε χθες να μας ενημερώσει η κυβέρνηση για το πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση. Δυστυχώς αντικρίσαμε ένα ζαρωμένο πρωθυπουργό, με έντονα ίχνη δυσαρθρίας και αμηχανίας. Ελπίζω να μην σκέφτεται ότι μπορεί με περιοριστικά μέτρα ή κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του Συντάγματος και των ατομικών ελευθεριών, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Όπως έλεγα και χθες, αν αγγίξει περισσότερο τον πυρήνα των ατομικών ελευθεριών, θα του κοπεί το χέρι από το βραχίονα.
Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, ο Ντομινίκ Στρος Καν σε άρθρο του σε γαλλική επιθεώρηση αναφέρει ότι όσες χώρες ζουν από τουρισμό θα συντριβούν. Θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και η προσφυγή σε προσωρινές κρατικοποιήσεις, μπορεί να σώσει ορισμένες αλλά όχι όλες.
Σε μία κλασική ύφεση λέει ο   Ντομινίκ Στρος Καν η πιο σοφή διαχείριση των χρηματοοικονομικών στοιχείων είναι να περιμένουμε την επιστροφή στην κανονικότητα, αν κάποιος δεν αναγκάζεται να πουλήσει για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Εδώ η επιστροφή στην κανονικότητα, λέει ο Ντομινίκ, δεν θα είναι όπως πριν. Ορισμένα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία θα μειωθούν στο μηδέν. Επειδή οι εταιρίες θα κλείσουν σε μεγαλύτερες αναλογίες, από ότι σε προηγούμενες κρίσεις. Θα καταστραφούν οικονομικά επιμένει ο Γάλλος, οι χώρες που εξάγουν πρώτες ύλες ή εξαρτώνται από τον τουρισμό. Επίσης θα υπάρχει οξεία μεταναστευτική κρίση.
Όπως αντιλαμβάνεστε, οι πάντες μιλάνε για καταστροφή των χωρών τύπου Ελλάδος και εμείς έχουμε έναν πρωθυπουργό που δεν έχει κανένα πλάνο για την επόμενη μέρα. Προσπαθώντας να εμφανιστεί ως ο Κυριάκος ο τροπαιοφόρος ή ως Μεσσίας – προστάτης της υγείας των Ελλήνων, κατέστρεψε την Ελλάδα και σε μικρό χρονικό διάστημα λόγω της πείνας και της ένδειας, θα καταστεί ελλιποβαρής και μισητό πρόσωπο.
Όλα αυτά που ανακοινώθηκαν  δεν είναι επάνοδος στην κανονικότητα, δεν είναι προστασία της υγείας των Ελλήνων. Η φτώχεια, η ανεργία, η μείωση του προσδόκιμου ζωής και οι μολυσματικές ασθένειες θα φέρουν χιλιάδες θανάτους και ασθένειες.
Ο Μητσοτάκης παρέα με τους ίδιους συμβούλους του Αβραμόπουλου στην αγορά των εμβολίων, φέρνει στην Ελλάδα τον απόλυτο οικονομικό θάνατο. Για την ακρίβεια, εντός ολίγου θα φανεί ότι οι φίλοι του, η παρέα του, θα αγοράσουν την Ελλάδα αντί πινακίου φακής. Χιλιάδες Έλληνες θα υποχρεωθούν τώρα να δουλέψουν με ευέλικτα και μειωμένα ωράρια. Οι επιχειρήσεις θα υπολειτουργούν. Η κατανάλωση θα μειωθεί. Και όλα τα μοντέλα Μητσοτάκη θα αποδειχθούν ότι κατατείνουν στον εκμηδενισμό όλων των αξιών. Η Ελλάς θα γίνει Νέα Ορλεάνη πάνω στην οποία θα χορέψουν τα μεγάλα συμφέροντα, οι κολλητοί του κου Μητσοτάκη και της οικογένειάς του. Κρατική επιδότηση για την κάλυψη της απώλειας μισθού θα γίνει στο τέλος μισός μισθός. Το ίδιο θα συμβεί και στις συντάξεις. Ο Μητσοτάκης είναι φιλογερμανός. Και πιστός στο Βερολίνο. Θα επιδιώξει πάλι να πιάσει στόχους για να είναι φερέγγυος και αξιόπιστος στη Γερμανία. Θα πάει πάλι – αναγκαστικά όπως λένε οι οικονομολόγοι – σε επαχθείς δανεισμούς και μνημόνια.
Να πω καλημέρα στη Νέα Υόρκη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Λευκό οίκο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να απαιτήσει από το Πεκίνο να καταβάλλει δισεκατομμύρια δολάρια για τη ζημιά που προκάλεσε στην Αμερική ο covid-19. Μάλιστα φαίνεται ότι η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις του. Η Κίνα θα τεθεί σε οικονομική καραντίνα αν δεν αποζημιώσει την καταστροφή που προξένησε, αφήνοντας τον ιό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Ο κος Τραμπ, είπε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Κίνα μπορεί να λογοδοτήσει. Διεξάγουμε πολύ σοβαρή έρευνα πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Μόνο η Γερμανία φαίνεται ότι θα ζητήσει 165 δις δολάρια. Ο κος Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου είπε ότι μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα.  Δεν θα ξεχάσουμε είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος ποτέ τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν εξαιτίας της ανικανότητας να περιοριστεί ο ιός στην Κίνα. Ο Τραμπ και γενικά οι αμερικανικές υπηρεσίες κατηγορούν τους Κινέζους ότι αποκρύπτουν τα πραγματικά περιστατικά και τον αριθμό νεκρών. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, ο ιός να ξέφυγε από το εργαστήριο ιολογίας εκεί στη Γιουχάν. Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί την Κίνα, ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει συνέπειες εάν αποδειχθεί ότι εσκεμμένα διέφυγε ο ιός από την κινεζική επικράτεια.
Σκέφτομαι να πάω να φτιάξω τα νύχια μου αλλά πρέπει όπως άκουσα να κλείσω ραντεβού. Πρέπει να φοράω μάσκα. Αμφιβάλλω αν ο κουρέας που θα φοράει και αυτός μάσκα θα μπορέσει να με κουρέψει σωστά και να μη με βγάλει ΙΜΟ. Μου έρχεται κάπως δύσκολο να βλέπω το πρόσωπό μου στον καθρέφτη συνεχώς με μάσκα και από πάνω μου έναν άλλο μασκοφόρο. Επίσης δεν έχω καταλάβει πως θα κάνω τα νύχια μου και θα τηρώ ταυτόχρονα αποστάσεις. Εκτός αν αποκτήσω το χέρι του αστυνόμου Σαϊνη. Όσοι φτιάχνουν plexi glass, μάσκες και γάντια θα γίνουν πλούσιοι. Δεν έχω καταλάβει που το πάει ο κος Μητσοτάκης αλλά είμαι παραπάνω από βέβαιος, ότι οι φίλοι της Αγίας Οικογένειας θα αγοράσουν αντί πινακίου φακής οικόπεδα, κτίρια, βιομηχανίες και επιχειρήσεις που θα κλείσουν και θα μεταβιβάζονται για ασήμαντα ποσά, όπως γινόταν στην κατοχή και μετά τον πόλεμο. Με μια χρυσή λίρα, με δύο ή με πέντε έπαιρνες σπίτια, ακόμη και ολόκληρο τετράγωνο.
Όποιος είδε χθες και άκουσε το διάγγελμα Μητσοτάκη κατάλαβε ότι αυτό είναι το κυβερνητικό πλάνο για την επόμενη μέρα. Όσο θα μείνουμε πάνω θα κάνει δουλειές η οικογένεια και οι φίλοι της. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στο μυαλό του Κυριάκου.makeleio.gr