Πέμπτη, Μαΐου 21

Ακυρώνεται για φέτος η απογραφή των βασιλικών κύκνων της Βρετανίας λόγω κορονοϊού

Ακυρώνεται για φέτος η απογραφή των βασιλικών κύκνων της Βρετανίας λόγω κορονοϊού

Η ετήσια καταγραφή δεν έχει πραγματοποιηθεί μόλις μια φορά στα 900 χρόνια της ιστορίας της

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι η ετήσια καταμέτρηση των βασιλικών κύκνων, μια βρετανική παράδοση που είχε ακυρωθεί κατά το παρελθόν μόλις μία φορά στα 900 χρόνια ιστορίας της, δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού.
«Το 'Swan Upping', η ετήσια απογραφή του πληθυσμού των κύκνων στον Τάμεση,
δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος λόγω της επιδημίας Covid-19», αναφέρουν τα Ανάκτορα σε ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που δημοσίευσαν χθες, Κυριακή τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης Telegraph και Mail Online.


Από το 1186, ο μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης όλων των βουβοκύκνων --ονομάστηκαν έτσι λόγω του μαύρου εξογκώματος που κοσμεί στην κορυφή του ράμφους τους. Κάθε χρόνο, ο Απογραφέας Κύκνων και οι βοηθοί του κωπηλατούν στον Τάμεση, πάνω σε βάρκες με επίπεδο πυθμένα, για να ελέγξουν την κατάσταση της βασιλικής κληρονομιάς.
Φορώντας τo κόκκινο σακάκι τους, που φέρει βασιλικά διακριτικά, και ένα φτερό στο καπέλο τους, εντοπίζουν νεοσσούς και τους πιάνουν για να τους μετρήσουν, να τους ζυγίσουν και να βεβαιωθούν για την καλή τους υγεία.
Η τελετή φέτος «θα γινόταν από τις 13 έως τις 17 Ιουλίου, μεταξύ του Σάνμπερι-ον-Τέιμς (δυτικό Λονδίνο) και του 'Αμπινγκντον (κοντά στην Οξφόρδη)», διευκρίνισαν τα Ανάκτορα. Είναι η δεύτερη φορά από τον 12ο αιώνα που ακυρώνεται αυτή η σχεδόν χιλιετής παράδοση, μετά ένα προηγούμενο το 2012 λόγω των πλημμυρών.
«Ακόμα κι αν δεν είναι απροσδόκητο, είναι προφανώς απογοητευτικό το γεγονός ότι ο κόσμος και οι μαθητές της περιοχής αυτής δεν μπορούν να επωφεληθούν από το 'Swan upping' φέτος», δηλώνει με λύπη ο Ντέιβιντ Μπάρμπερ, ο Απογραφέας Κύκνων, υπογραμμίζοντας ότι γενικά η καταγραφή αυτή είναι «μεγάλη ευκαιρία για νέους».
Αρχικά, οι βουβόκυκνοι καταγράφονταν γιατί θεωρούνταν σπάνια λιχουδιά για τα βασιλικά συμπόσια. Κάποτε ήταν τόσο πολύτιμοι που όσοι έκλεβαν τα αυγά τους τιμωρούνταν τον 16ο αιώνα με ποινή φυλάκισης και βαρύ πρόστιμο.
«Οι κύκνοι δεν τρώγονται πλέον σήμερα», δήλωσε εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ στο Γαλλικό Πρακτορείο, αλλά η τελετή είναι «σημαντική για τη διατήρηση της πανίδας και την εκπαίδευση γύρω από τον Τάμεση».
Παρά την ακύρωση της εκδήλωσης, «ο Απογραφέας Κύκνων θα συνεχίσει να εργάζεται καθημερινά με τις οργανώσεις διάσωσης των κύκνων του Τάμεση για να αγρυπνά για την ευημερία τους ως συνήθως», διευκρίνισαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
NEWSBEAST Σ