Κυριακή, Μαΐου 24

Η κυβέρνηση στρώνει τον δρόμο για απολύσεις σε επιχειρήσεις που θα ανοίξουν μετά το κρατικό λουκέτο

Σύμφωνα με την διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν και δεν κάνουν ατυτόχρονα χρήση του μέτρου της παράτασης των αναστολών, μπορούν να προχωρήσουν σε κοινές απολύσεις.
Η μόνη περίπτωση όπου «απαγορεύονται» οι απολύσεις είναι, αν οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας, δηλαδή της εκ περιτροπής απασχόλησης.

Από την άλλη, διαφορετικό πλαίσιο προστασίας ισχύει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, οι οποίες υποχρεούνται να διατηρήσουν για 45 ημέρες μετά την αναστολή τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας.
Επιπλέον, αν οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας και ταυτόχρονα εμπίπτουν στις διατάξεις που αφορούν τόσο την απαγόρευση καταγγελίας σύμβασης εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους μέχρι την 31η Μαΐου, όσο και την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για 45 ημέρες από τον χρόνο λήξης της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο 45ήμερο της προστασίας δεν απαγορεύονται οι απολύσεις, αλλά πρέπει να διατηρείται ο ίδιος αριθμός θέσεων εργασίας.
Η κυβέρνηση δίνει λοιπόν την δυνατότητα για κοινές απολύσεις άμεσα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων μετά από 45 ημέρες από το άνοιγμα των επιχειρήσεων, με κίνδυνο το σενάριο του ΣΕΒ για ανεργία κοντά στο 20% να μοιάζει όχι μόνο σίγουρο αλλά ακόμα και… ευνοϊκό, αν λάβουμε υπόψη την αδυναμία της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων να διατηρήσουν το «προ πανδημίας» προσωπικό τους, αλλά και τους άνεργους που θα προκύψουν από επιχειρήσεις που η κρίση του κορωνοϊού θα βάλει οριστικό.. λουκέτο.