Παρασκευή, Μαΐου 1

Πώς η Παπουτσάνης "νίκησε" την πανδημία

Πώς η Παπουτσάνης "νίκησε" την πανδημία
Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Αύξηση 40% των πωλήσεων και 90% των εξαγωγών, παρά τη μείωση κατά 30% των προϊόντων που παράγει για ξενοδοχεία, πέτυχε το πρώτο τρίμηνο, εν μέσω πανδημίας, η εταιρεία Παπουτσάνης που εισήλθε στις αρχές Απριλίου σε μια νέα κατηγορία προϊόντων, αυτή των αντισηπτικών. 
Ο κύκλος εργασιών της, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το πρώτο τρίμηνο τις πωλήσεις αντισηπτικών οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου, ανήλθε στα 8,1 εκατ. ευρώ
και οι εξαγωγές σε 5,4 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 67% του κύκλου εργασιών έναντι 49% την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Το 46% του τζίρου προέρχεται από παραγωγές προϊόντων για τρίτους, το 17% από πωλήσεις προς τη ξενοδοχειακή αγορά, το 15% από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης σε Ελλάδα και εξωτερικό και το 22% από βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών.
Ειδικότερα η ζήτηση για επώνυμα προϊόντα κυρίως σαπούνια και κρεμοσάπουνα ενισχύθηκε κατά 10%. Η αυξημένη αυτή ζήτηση συνεχίζεται και τον Απρίλιο, με τη διοίκηση της Παπουτσάνης να εκτιμά πως η τάση αυτή θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες αν και όχι με την ίδια ένταση. Επίσης η έναρξη από τον μήνα Απρίλιο παραγωγής και διάθεσης αλκοολούχων αντισηπτικών σε ατομικές αλλά και μεγάλες συσκευασίες εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά για την κατηγορία.
Οι πωλήσεις ξενοδοχειακών προϊόντων επηρεάστηκαν σημαντικά καταγράφοντας απώλειες 30% ή 53% στην Ελλάδα. Το δεύτερο τρίμηνο θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη υστέρηση καθώς δεν λειτουργούν τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Το δεύτερο τρίμηνο του 2019 οι πωλήσεις ξενοδοχειακών προϊόντων ανήλθαν σε 3,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ένα πολύ μικρό ποσοστό, ίσως και κάτω του 25% αναμένεται να επαναληφθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αναλόγως και της ημερομηνίας άρσης των περιοριστικών μέτρων ανά τον κόσμο. Εκτιμάται ότι και το δεύτερο εξάμηνο οι πωλήσεις αυτής της κατηγορίας θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2019 αν και η μείωση ίσως δεν θα είναι τόσο έντονη όσο του δευτέρου τριμήνου του 2020. Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 οι πωλήσεις σε αυτή την κατηγορία ανήλθαν σε 4 εκατ. ευρώ. Και αυτή η κατηγορία εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί από την έναρξη πωλήσεων αλκοολούχων αντισηπτικών, προϊόντα που αναμένεται να απαιτηθούν σε σημαντικές ποσότητες και από την ξενοδοχειακή αγορά, χωρίς όμως να μπορεί ακόμα να ποσοτικοποιηθεί αυτή η επίδραση.
Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα τρίτων (βιομηχανικές πωλήσεις, ιδιωτική ετικέτα), η συγκεκριμένη κατηγορία εμφάνισε αύξηση 128% το πρώτο τρίμηνο. Η τάση αυτή συνεχίζεται και κατά τον Απρίλιο και προβλέπεται να συνεχιστεί και κατά τον Μάιο βάσει των παραγγελιών που έχει λάβει η εταιρεία. Αυτά ισχύουν και για τις πωλήσεις του εξωτερικού ενώ και η επέκταση της συνεργασίας με πολυεθνική εταιρεία, ήδη πελάτη, για την πλέον σχεδόν αποκλειστική ανάληψη παραγωγής των στερεών σαπώνων για την Ευρωπαϊκή αγορά θα ενισχύσουν περαιτέρω την κατηγορία. Το τέταρτο τρίμηνο του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η νέα συνεργασία παραγωγής προϊόντων τρίτων με πολύ μεγάλη γερμανική εταιρεία για την παραγωγή του 50% περίπου των Ευρωπαϊκών τους αναγκών σε στερεό σαπούνι. Η συνεργασία αυτή θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το 2021.
Η κατηγορία Βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών και λόγω Covid-19 εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 70% και παρουσιάζει αυξημένες παραγγελίες για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο ενώ η επέκταση της πελατειακής βάσης θα βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη, εκτιμά η διοίκηση της Παπουτσάνης.
Σε ό,τι αφορά τα αντισηπτικά, τον Απρίλιο η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή προκειμένου να καλύψει κατά το δυνατόν την αυξημένη ζήτηση λόγω της πανδημίας. Τα προϊόντα αυτά διατίθενται σε ατομικές συσκευασίες τσέπης αλλά και μεγαλύτερες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ιδιωτών καταναλωτών αλλά και βιομηχανικών πελατών και ξενοδοχείων. Oι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές.
https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3449677/einai-kati-perissotero-apo-mia-gripi-kai-ena-krax-san-tou-29