Τετάρτη, Μαΐου 27

“Σε παρακαλώ δεν μπορώ να αναπνεύσω” – Αστυνομικός πάτησε στο λαιμό μέχρι θανάτου άοπλο μαύρο Αμερικανό

Το “έγκλημα” για το οποίο κατηγορούνταν ο 46χρονος άνδρας ήταν ότι αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων σε κατάστημα.
Σε αναβρασμό βρίσκεται η Μινεάπολις της Μινεσότα στις ΗΠΑ, μετά από νέο επεισόδιο αναίτιας δολοφονίας μαύρου Αμερικανού από αστυνομικούς.Πρόκειται για το 46χρονο εργαζόμενο ως σεκιούριτι σε εστιατόριο Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος συνελήφθη με την υποψία ότι πήγε να πληρώσει κατάστημα με πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, από τέσσερις αστυνομικούς
τη Δευτέρα το βράδυ. Ένας από αυτούς έβαλε το γόνατό του στο λαιμό του ακινητοποιημένου Φλόιντ, κρατώντας το επί πέντε λεπτά, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του άντρα να τον αφήσει γιατί πνιγόταν. “Σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω” ακούγεται να λέει ο Φλόιντ στο βίντεο. Τελικά ο άντρας μένει αναίσθητος, με τον αστυνομικό ωστόσο να συνεχίζει να κρατά το πόδι του εκεί αρκετά λεπτά ακόμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου εξέπνευσε, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται η ιατροδικαστική έκθεση για τα ακριβή αίτια του θανάτου.
“Όλοι είδαμε το φριχτό θάνατο του Τζωρτζ Φλόιντ σε βίντεο καθώς μάρτυρες παρακαλούσαν τον αξιωματικό να τον βάλει στο περιπολικό και να αφήσει το λαιμό του”, λέει ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Μπεν Κραμπι, προσθέτοντας πως “Αυτή η κακοποιητική, υπερβολική και απάνθρωπη χρήση βίας στοίχισε τη ζωή ενός άνδρα που κρατούνταν από την αστυνομία για ανάκριση σχετικά με μια μη βίαιη κατηγορία”.


Police took on the protesters with stun grenades and tear gas - Carlos Gonzalez/AP
Την οργή του εξέφρασε και ο δήμαρχος της πόλης Τζέικομπ Φρέι, ζητώντας συγγνώμη από τη μαύρη κοινότητα της πόλης: “Το να είσαι μαύρος στην Αμερική δε θα έπρεπε να ισοδυναμεί με θανατική ποινή”, είπε ο Φρέι, “για πέντε λεπτά παρακολουθήσαμε ένα λευκό αξιωματικό να πιέζει το γόνατό του στο λαιμό ενός μαύρου άντρα. Πέντε λεπτά. Όταν ακούς κάποιον να ζητά βοήθεια, υποτίθεται πως πρέπει να βοηθήσεις. Αυτός ο αξιωματικός απέτυχε με την πιο βασική, ανθρώπινη έννοια”.
Η αρχική ανακοίνωση της αστυνομίας έκανε λόγο για “σωματική αντίσταση” από πλευράς του θύματος, ωστόσο την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής αξιωματικό Μενταρία Αραντόντο να απολυθούν οι τέσσερις εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, δηλώνοντας πως “Ήμουν αμετακίνητος και σαφής στο ότι το όραμα της αστυνομικής μας διεύθυνσης, οι αξίες και η αλλαγή κουλτούρας θα έπρεπε αν πάνε μπροστά. Ένας από αυτούς τους πυλώνες είναι η ιερότητα της ανθρώπινης ζωής”. Τo FBI από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει ξεχωριστή έρευνα για το περιστατικό.