Τετάρτη, Μαΐου 20

ΜΥΣΤΗΡΙΟ BOMBA: ΓΙΑΤΙ ΑΡΡΩΣΤΗΣΑΝ ΤΟΣΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΧΑΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ; -ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ Η ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

CORONA
Ολοένα και περισσότεροι αθλητές βγαίνουν και αποκαλύπτουν ότι αρρώστησαν τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουχάν, εντείνοντας τους φόβους ότι η επιδημία του κορωνοϊού είχε ήδη ξεσπάσει μήνες προτού η Κίνα παραδεχθεί ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Σχεδόν 10.000 αθλητές από πάνω από 100 χώρες μετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων της Ουχάν, την πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός και όπου είναι σε εξέλιξη μια εκστρατεία για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ και στα 11 εκατομμύρια των κατοίκων της,
υπό τον φόβο ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων. Ανάμεσα στους αθλητές που συμμετείχαν ήταν και η Γερμανίδα Ζακλίν Μποκ, μέλος της εθνικής ομάδας βόλεϊ της χώρας της, που υποστήριξε στη βρετανική εφημερίδα Mail on Sunday πως η ίδια κι οι συναθλήτριές της πιστεύουν ότι κόλλησαν τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των αγώνων.
«Μετά από λίγες μέρες κάποιες αθλήτριες της ομάδας μου αρρώστησαν, όπως κι εγώ το τελευταίο διήμερο», είπε. Ο πατέρας της ασθένησε λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή της από την Ουχάν στη Γερμανία. «Ουδέποτε άλλοτε ένιωσα τόσο άρρωστη. Είτε ήταν ένα πολύ άσχημο κρύωμα, είτε Covid-19. Εγώ νομίζω ότι ήταν Covid-19», είπε η Γερμανίδα αθλήτρια.
Οι δηλώσεις της Μποκ έρχονται μετά τους ισχυρισμούς της Γαλλίδας αθλήτριας του πεντάθλου, Ελοντί Κλουβέλ, ότι η ίδια κι ο σύντροφός της, Βαλεντίν Μπελό, κόλλησαν τον κορωνοϊό στη διάρκεια των αγώνων στην Ουχάν. Αλλά και ο Ιταλός ξιφομάχος Ματέο Ταλιαρόλι είπε ότι όλοι στο διαμέρισμά του στην κινεζική μεγαλούπολη ασθένησαν με «συμπτώματα που έμοιαζαν με εκείνα της Covid-19», που αργότερα μεταδόθηκαν στον γιο και στη φίλη του 37χρονου.
Μεταξύ των δεκάδων αθλητών, με τους οποίους επικοινώνησε η βρετανική εφημερίδα, πολλοί σχολίασαν ότι οι Αρχές προχωρούσαν σε εντατικούς καθαρισμούς εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων χώρων με τη συμμετοχή κάπου 250.000 εθελοντών. Ορισμένοι εκ των αθλητών ανέφεραν ότι τους είχαν πει να μην κάνουν δηλώσεις. Ο αθλητής του τριάθλου, Ολιβερ Γκόργκες, από το Λουξεμβούργο, αποκάλυψε, ωστόσο, ότι ασθένησε με συμπτώματα που θύμιζαν γρίπη και τώρα θα υποβληθεί σε τεστ αντισωμάτων για να διαπιστώσει αν είχε κολλήσει τον κορωνοϊό.
Το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στην Κίνα στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά όπως υποστηρίζει ο Γκόργκες, οι δρόμοι της Ουχάν ήταν «σχεδόν έρημοι» όταν βγήκε βόλτα με το ποδήλατό του. «Ήταν σαν πόλη- φάντασμα», είπε. «Κυκλοφορούσαν φήμες ότι η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους να μη βγαίνουν έξω». Η Κίνα παραδέχθηκε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο τον Ιανουάριο. Αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις του 22χρονου Γκόργκες ότι κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Ουχάν του μέτρησαν τη θερμοκρασία, ενώ οι Αρχές υποχρέωναν τον ίδιο και τους άλλους αθλητές να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους όποτε πήγαιναν στην καντίνα και να μην παίρνουν μαζί τους τρόφιμα στις εγκαταστάσεις.
«Ήταν παράξενο», δήλωσε. Ωστόσο, η Σουηδέζα αθλήτρια του πεντάθλου, Μελίνα Γουέστερμπεργκ, αποδίδει σε «σύμπτωση» το γεγονός ότι αρκετοί συμπατριώτες της αρρώστησαν στη διάρκεια των αγώνων, αφού διαγνώστηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό.

 makeleio.gr