Σάββατο, Μαΐου 9

Ο Covid-19 σαν μεγεθυντικός φακός του ψυχισμού μας

Γράφει η Ανδρομάχη Σολδάτου_Ψυχολόγος

Zήστε τη στιγμή, γιατί όλα είναι η στιγμή που ζούμε. Ζήστε το τώρα....Ακόμη κι αν σπάσετε τα μούτρα σας θα σηκωθείτε πιο δυνατοί!

Η πραγματικότητα αντανακλά ότι υπάρχει μέσα μας, ή αλλιώς αναγνωρίζουμε στην εξωτερική πραγματικότητα ότι υπάρχει και έχει αποκωδικοποιηθεί στην εσωτερική μας πραγματικότητα.

Γράφει η Ανδρομάχη Σολδάτου_Ψυχολόγος
Δεν είναι ένα ακόμη τσιτάτο, για να το κάνουμε graffiti  αλλά μία διαπίστωση. Εάν το σκεφτείς έχει γραφτεί και έχει ειπωθεί από διάφορους στοχαστές και επιστήμονες (στον κλάδο της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας, της φυσικής, της κβαντικής φυσικής κ.α.) ανά τους αιώνες.

Η ανθρωπότητα αυτούς του δύο μήνες στο εξωτερικό περιβάλλον ζει το ίδιο σκηνικό, η παράσταση έχει το ίδιο όνομα παγκοσμίως λέγεται covid-19 και όμως ο καθένας από εμάς βιώνει κάτι διαφορετικό.
Μια κοινωνική κρίση μας φέρνει αντιμέτωπους με το μέσα μας και όχι με το έξω μας. Από τα πρώτα μαθήματα της ψυχολογίας είναι η πειραματική μεθοδολογία.
Όλοι ξέρουμε ότι για να μελετήσουμε ένα φαινόμενο διατηρούμε μια συνθήκη ίδια. Οι συνθήκες στην περίπτωσή μας είναι ο ιός, ο εγκλεισμός και το ένστικτο της επιβίωσης. Αυτές οι συνθήκες λοιπόν είναι οι σταθερές και οποιοδήποτε άλλο φαινόμενο εκδηλώνεται εμφανίζεται πρώτα στο μέσα μας και μετά γίνεται αντιληπτό ως πραγματικότητα.
Μερικοί θα πουν ότι όλα αυτά είναι παιχνίδια οικονομικά, πολιτικά κτλ, άλλοι ότι θα έρθουν εξωγήινοι, άλλοι ότι θα μας σώσει ένας μεσσίας, άλλοι ότι δημιουργήθηκε χρόνος στην ζωή τους να κάνουν πράγματα που αγαπούν, να παίξουν με τα παιδιά τους, να χαρούν την άνεση του σπιτιού τους, άλλοι θα ανεβάζουν αστεία βιντεάκια γιατί το γέλιο τους βοηθάει, άλλοι θα πέσουν σε κατάθλιψη, άλλοι θα ανανεωθούν, άλλοι θα ψάχνουν απαντήσεις, άλλοι θα κοιτάνε τον ήλιο και θα χαίρονται και όλα αυτά τα διαφορετικά κάτω από την απειλή του ιού που είναι το κοινό βίωμα για όλους.
Ίσως πολλοί από εσάς σκέφτεστε «μα δεν είναι δυνατόν να ευθύνομαι εγώ που αγχώνομαι, αφού όλος ο κόσμος έχει πανικοβληθεί» .
Το πρώτο στάδιο της αλλαγής είναι η άρνηση, το γνωρίζω. Αλλά, άλλο το γνωρίζω, άλλο το αποδέχομαι. Άλλος θα πει εγώ δεν έχω καταλάβει τι γίνεται, δεν βλέπω τηλεόραση, διαβάζω βιβλία, κάνω γιόγκα, ακούω τους φίλους μου πιο συχνά.
Η αλήθεια είναι ότι ζούμε μια ιστορική στιγμή για το ανθρώπινο είδος, κανένας δεν ξέρει πως θα είναι η επόμενη μέρα με σιγουριά αλλά ας είμαστε ειλικρινείς με μας: Όποιος στεναχωριέται για την οικονομική καταστροφή, ανησυχούσε και πριν 2 μήνες για τα οικονομικά του, όποιος βλέπει δυστυχία παντού, έβλεπε και πριν ανθρώπους να κορνάρουν και να μιλούν άσχημα ο ένας στον άλλον στο δρόμο, όποιος απολαμβάνει τον ήλιο, τον κοίταζε και πριν μπει στο γραφείο για την δουλειά του.
Η κλίμακα άλλαξε, είναι σαν να είμαστε σε μεγεθυντικό φακό αλλά δεν γεννήθηκε τίποτα καινούργιο μέσα μας, τουλάχιστον ακόμα. Πολύ πιθανό να μην το είχαμε δει γιατί τρέχαμε, γιατί δεν ήμασταν συνειδητοί. Όμως αφότου βγήκε στην επιφάνεια, έστω και με βίαιο τρόπο, πρέπει να το φροντίσουμε, εάν μας δυσκολεύει. Πρώτα μέσα μας να λύσουμε τραύματα, εμπόδια, μοτίβα και πεποιθήσεις και μετά να δούμε πως θα κάνουμε καλύτερο τον κόσμο.
Μπορεί να γίνει και μαγικά, εάν γίνει συλλογικά! Γιατί μετά δεν θα φταίει κανένας άλλος εάν ο εξωτερικός καθρέφτης μας δείχνει κάτι που δεν θέλουμε.
Η ανάγκη της εποχής θα γεννήσει πολλούς μέντορες, coaches, θεραπευτές πάσης φύσεως. Εσείς φροντίστε να ακούτε τι ταιριάζει σε σας. Εάν αισθάνεστε όμορφα ναι, εάν όχι δεν είναι για σας. Εδώ να διευκρινήσω ότι δεν μιλάω για την αποφυγή να δούμε και να δουλέψουμε με το μέσα μας, μιλάω για την δυσφορία, να μας βαραίνει κάτι στην καρδιά. Οι θεραπευτικές μέθοδοι μπορεί να είναι όσες και ο παγκόσμιος πληθυσμός. Σημασία έχει κάτι που ακούτε απέξω να κουμπώνει και με το είναι σας.
Και κάτι τελευταίο που θεωρώ πολύ σημαντικό ειδικά για τον νέο άγνωστο κόσμο που ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Η άποψή μου είναι, βουτήξτε μέσα σας, βρείτε αυτό που πραγματικά είστε και κυνηγήστε τα θέλω σας. Εκείνο το “άδραξε τη στιγμή” μπορεί πλέον να ισχύει περισσότερο από ποτέ. Zήστε τη στιγμή, γιατί όλα είναι η στιγμή που ζούμε. Ζήστε το τώρα….Ακόμη κι αν σπάσετε τα μούτρα σας θα σηκωθείτε πιο δυνατοί! https://kourdistoportocali.com