Πέμπτη, Μαΐου 14

Έλλειψη βιταμίνης D: Το τεστ των 5 ερωτήσεων

Έλλειψη βιταμίνης D: Το τεστ των 5 ερωτήσεων
By photka Έλλειψη βιταμίνης D: Το τεστ των 5 ερωτήσεων
Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό μας. Μερικές από τις βασικές λειτουργίες της είναι η ενδυνάμωση του σκελετού, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η προστασία της καρδιάς, η απώλεια βάρους ή ακόμη και η προστασία από τον καρκίνο.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες είναι οι 600 διεθνείς μονάδες (IU). Ενδεικτικά, μία μερίδα σολομού 90 γραμμαρίων παρέχει 447 IU, μία μερίδα τόνου σε νερό 90 γραμμαρίων παρέχει 154 IU, ένα μεγάλο αυγό (ολόκληρο, καθώς η βιταμίνη D βρίσκεται στον κρόκο) παρέχει 41 IU και μία μερίδα κίτρινο τυρί 30 γραμμαρίων παρέχει 6 IU. 
Προσοχή: Σολομοί ιχθυοτροφείων από τις πιο τοξικές τροφές στον κόσμο 
Βέβαια, η πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της διατροφής θεωρείται δευτερεύουσα. Ο οργανισμός μας συνθέτει τη βιταμίνη D κυρίως όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.
“Τροφή-Φάρμακο”: Μπορεί να θεωρείται δευτερεύουσα (κακώς) αλλά από την διατροφή είναι που θα πάσουμε την ΠΡΟ-βιταμίνη D με την οποία ο οργανισμός θα συνθέσει την βιταμίνη D με την έκθεση στον ήλιο.
Προσωπικά τρώω ένα μικρό κομμάτι κίτρινο, ΑΙΓΟΠΡΌΒΕΙΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΌ τυρί (γραβιέρα-κεφαλογραβιέρα), όσο είναι ο αντίχειράς μου.
Στέκομαι στον ήλιο από ένα τέταρτο έως μισή ώρα, περί το μεσημέρι, χωρίς αντηλιακό ή γυαλιά ηλίου και με όση περισσότερη επιφάνεια του δέρματος μου επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και οι εξετάσεις μου δείχνουν 48 Φλεβάρη μήνα!! 
Βέβαια δεν παραβλέπω και τα ωμέγα 3, αλλά και το πρωτόγαλα που λαμβάνω συστηματικά εδώ και χρόνια και συμβάλλουν και αυτά στην προ-βιταμίνη..
Πόσοι από εσάς το έχετε καταφέρει με συμπληρώματα βιταμίνης D ΚΑΙ σε διάρκεια;

Βιταμίνη D. Όταν η «μόδα» επιτάσσει την λήψη συμπληρώματος 

Έλλειψη βιταμίνης D: Το τεστ των 5 ερωτήσεων
Η έλλειψη βιταμίνης D συχνά δεν γίνεται αντιληπτή, αφού τα τυπικά συμπτώματά της είναι πολλές φορές ήπια ή παραπέμπουν σε άλλες παθήσεις. Πώς μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε εάν τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό μας είναι επαρκή;
Το παρακάτω σύντομο τεστ 5 ερωτήσεων θα σας υποδείξει εάν υπάρχει υποψία έλλειψης βιταμίνης D.

1. Ιδρώνετε πολύ ακόμη κι όταν δεν γυμνάζεστε;

Η έντονη εφίδρωση σε στιγμές χαλάρωσης ή όταν οι θερμοκρασίες είναι φυσιολογικές αποτελεί ένδειξη για έλλειψη βιταμίνης D. Συχνά η έντονη εφίδρωση εκδηλώνεται αρχικά στην περιοχή του κεφαλιού.

2. Κάνετε ανήσυχο ύπνο;

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα υποδεικνύει ότι τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης D εκδηλώνουν συχνότερα προβλήματα ύπνου, όπως αϋπνία ή διακοπτόμενο ύπνο.
Στέρηση ή κακή ποιότητα ύπνου και επιπτώσεις 

3. Πάθατε πρόσφατα κάποιο κάταγμα;

Η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι το δίδυμο των θρεπτικών συστατικών που εξασφαλίζουν καλή σκελετική υγεία. Όταν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό είναι χαμηλά, τότε «διαρρέει» ασβέστιο από τα οστά και περνά στο αίμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να επιταχύνει ή να επιδεινώσει την οστεοπόρωση.
Η καλή σκελετική υγεία εξασφαλίζεται ΚΑΙ με Βιταμίνη Κ2: O «τροχονόμος» του ασβεστίου ώστε το ασβέστιο να διατίθεται σωστά.
Ο μηχανισμός του ασβεστίου και η πραγματική αιτία της οστεοπόρωσης 

4. Αρρωσταίνετε εύκολα;

Η βιταμίνη D είναι χρήσιμη και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, οπότε η ευπάθεια σε ιούς και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς αποτελεί ενδεχομένως ένδειξη έλλειψης. Αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους που οι ιώσεις είναι συχνότερες τους χειμερινούς μήνες, αφού η λιγοστή ηλιοφάνεια δεν επιτρέπει στον οργανισμό μας να συνθέσει με φυσικό τρόπο τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης D.
Βιταμίνη D ένας εξαιρετικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού 
Όλοι πλέον παραδέχονται πως ήταν/είναι απαραίτητη για την COVID-19 και Βιταμίνη D: Μήπως παραβλέπουμε κάτι πολύ σημαντικό και απλό; 

5. Έχετε κακή διάθεση τελευταία;

Η έλλειψη βιταμίνης D συχνά συνυπάρχει με ένα επίμονο αίσθημα μελαγχολίας και θλίψης. Θεωρείται ότι η βιταμίνη D επιδρά σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την κατάθλιψη ή αλληλεπιδρά με νευροδιαβιβαστές που ελέγχουν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη.

Πηγή: www.newsitamea.gr www.onmed.gr , womenshealthmag.com