Τετάρτη, Μαΐου 13

Die Welt: Σενάρια για κούρεμα χρέους. Η πανδημία του κοροναϊού έχει προκαλέσει τεράστια ελλείμματα

Φωτογραφία για Die Welt: Σενάρια για κούρεμα χρέους. Η πανδημία του κοροναϊού έχει προκαλέσει τεράστια ελλείμματα
Η πανδημία του κοροναϊού έχει προκαλέσει τεράστια ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να διογκώνονται τα κρατικά χρέη, ειδικά στην Ιταλία. Οι οικονομολόγοι εκφράζουν ανησυχίες για μια νέα ευρωκρίση και ήδη συζητούν για το ενδεχόμενο να χρειαστεί κούρεμα χρέους.

«Υπάρχει κίνδυνος μιας ευρωκρίσης 2.0» λέει ο επικεφαλής των λεγόμενων σοφών της γερμανικής οικονομίας (συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης) Λαρς Φελντ στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Οι ανησυχίες εστιάζονται πρωτίστως στο βουνό χρέους της Ιταλίας, που είδε στα τέλη του περασμένου μήνα να υποβαθμίζεται το αξιόχρεό της από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Τα τεράστια αυτά χρέη της Ιταλίας, όπως προειδοποιεί ο Πολ ντε Γκρόου του London School of Economics, «μπορεί να πυροδοτήσουν μια νέα κρίση κρατικού χρέους όπως στο διάστημα 2010-2012.

H πιθανότητα κουρέματος χρέουςΣταθεροποιητικό ρόλο στις αγορές έχει αναλάβει στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την αγορά κρατικών ομολόγων. «Τα προγράμματα της ΕΚΤ κι η δυνατότητα προσφυγής με ελαφρότερους όρους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) παρέχουν αυτή την περίοδο μια ασφάλεια ότι τα κράτη μέλη δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα χρηματοδότησης», λέει ο Φελντ. Αλλά στη Γερμανία αντιδρούν για το ρόλο που έχει αναλάβει η ΕΚΤ, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, που προκάλεσε καυστικά σχόλια σε μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Για τον επικεφαλής οικονομολόγο της Commerzbank, Γεργκ Κρέμερ, οι συγκεκριμένες δράσεις της ΕΚΤ απειλούν να δώσουν ώθηση στο σχηματισμό μιας επικίνδυνης φούσκας στην αγορά ακινήτων. Γι’ αυτό και αρκετοί οικονομολόγοι συζητούν ήδη την πιθανότητα κουρέματος χρέους, ειδικά όσον αφορά στην περίπτωση της Ιταλίας. Όπως λέει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Κλέμενς Φουστ, «υπάρχουν πολλά που συνηγορούν» υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου σε λίγα χρόνια, που όμως θα πρέπει να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πυροδοτήσει τραπεζική κρίση. «Κάποιος, όμως, θα πρέπει να σηκώσει το βάρος», σημειώνει.
ethnos.gr