Σάββατο, Μαΐου 23

To μόνο που σίγουρα θα αφήσει πίσω της η πανδημία είναι η τηλεργασία του 50% των εργαζομένων

Mark Zuckerberg

Νομίζω ότι το Facebook θα είναι η πιο προχωρημένη εταιρεία σε απομακρυσμένη εργασία στην κλίμακα μας

Μόλις μίλησα με τους υπαλλήλους μας για το τι έχουμε μάθει για την απομακρυσμένη εργασία και πώς σκοπεύουμε να το υποστηρίξουμε να προχωρήσει. Γνωρίζω ότι πολλοί άλλοι οργανισμοί το σκέφτονται επίσης, οπότε μοιράζομαι αυτήν την περίληψη σε περίπτωση που είναι χρήσιμη.
Τα επόμενα 5-10 χρόνια, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε το 50% των ανθρώπων μας να εργάζονται εξ αποστάσεως, αλλά θα φτάσουμε εκεί με μετρημένο τρόπο.
Νομίζω ότι το Facebook θα είναι η πιο προχωρημένη εταιρεία σε απομακρυσμένη εργασία στην κλίμακα μας και εργαζόμαστε με ένα προσεκτικό και υπεύθυνο σχέδιο για να το κάνουμε αυτό.
Υπάρχουν ακόμα πολλές ανοιχτές ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει αυτό, οπότε θα πρέπει να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε και να βελτιώνουμε όσο προχωράμε. Υπάρχουν μερικά πολύ σαφή οφέλη για την απομακρυσμένη εργασία.
Μας επιτρέπει να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ομάδες ταλέντων έξω από παραδοσιακούς τεχνολογικούς κόμβους σε μεγάλες πόλεις – και αυτό θα βοηθήσει να διαδώσουμε οικονομικές ευκαιρίες πολύ ευρύτερα σε ολόκληρη τη χώρα και τον κόσμο, ενώ μας βοηθά επίσης να χτίσουμε μια πιο διαφορετική εταιρεία.
Θα πρέπει να είναι καλύτερα και για το περιβάλλον λόγω μειωμένων μετακινήσεων. Επειδή πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο παραγωγικοί έξω από το γραφείο, θα πρέπει να μας βοηθήσουν να εξυπηρετήσουμε καλύτερα την κοινότητά μας. Για εμάς συγκεκριμένα, θα μας βοηθήσει να προωθήσουμε μέρος της μελλοντικής τεχνολογίας που αναπτύσσουμε.
Δεδομένου ότι πολλά από αυτά που χτίζουμε είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται συνδεδεμένοι και να παρουσιάζονται με άλλους ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται – όπως οι ιδιωτικές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, η συνομιλία μέσω βίντεο, ο χώρος εργασίας, η πύλη και τελικά η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα – η διαβίωση των αξιών μας θα βοηθήσει επιταχύνουμε την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών.
Ρωτήσαμε τους υπαλλήλους μας για τις εμπειρίες τους από το σπίτι. Περισσότεροι από τους μισούς λένε ότι είναι τουλάχιστον τόσο παραγωγικοί όσο και στο γραφείο. Περίπου το 40% ενδιαφέρεται για απομακρυσμένη εργασία πλήρους απασχόλησης, αλλά περισσότερο από το 50% θέλει να επιστρέψει στα γραφεία το συντομότερο δυνατό.
Από τους ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν εξ αποστάσεως, περίπου το 75% είπε ότι μπορεί να μετακινηθούν σε άλλο μέρος – και από αυτούς, το 38% είπε ότι θα μετακόμιζαν σε μια μεγάλη πόλη, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι θα ζούσαν αλλού. Δεν είναι όλα θετικά. Το να έχουν τα παιδιά στο σπίτι από το σχολείο ήταν δύσκολο για τους γονείς, και οι άνθρωποι που ζούσαν μόνοι τους αγωνίστηκαν επίσης.
Μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής χωρίς σαφές όριο μεταξύ εργασίας και σπιτιού. Ανησυχώ επίσης για τους πιο αδύναμους κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ συναδέλφων, ειδικά για νέες προσλήψεις και υπάρχει μια ανοιχτή ερώτηση σχετικά με το εάν ομάδες ανθρώπων είναι λιγότερο δημιουργικοί όταν δεν είναι μαζί.
Για τους υπαλλήλους μας, η κατευθυντήρια αρχή μας είναι να καταλάβουμε τι θα μας επιτρέψει να εξυπηρετήσουμε καλύτερα την κοινότητά μας και να ξεκλειδώσουμε την περισσότερη καινοτομία. Η δική μου σκέψη για αυτό έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες. Πάντα ένιωθα ότι οι ομάδες μας δούλεψαν καλύτερα όταν μπορούσαν φυσικά να είναι μαζί.
Σχεδιάσαμε ακόμη και τα γραφεία μας, έτσι ώστε να υπάρχουν μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούν να περπατούν ελεύθερα και να κάνουν αυτές τις συνειδητές συνομιλίες που μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματικά καλές ιδέες.
Πιστεύω όμως ότι η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να το ξεπεράσουμε και το κλείδωμα μας έχει δείξει τι είναι δυνατό με τα εργαλεία που έχουμε σήμερα.
Αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων εργάζονται ήδη εξ αποστάσεως και αυτό πιθανότατα θα συνεχιστεί για τους επόμενους μήνες. Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να εργαστεί από το σπίτι είναι ευπρόσδεκτος να το κάνει τουλάχιστον έως το 2020. Τελικά θέλουμε να επιτρέψουμε σε πολλούς υπαλλήλους να γίνουν μακροχρόνιοι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι εάν το επιθυμούν, αλλά θα το ξεδιπλώσουμε με έναν μετρημένο τρόπο ώστε να μπορούμε να μάθουμε καθώς πηγαίνουμε. Το να προσεγγίσουμε προσεκτικά και μεθοδικά θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τμήματα της εταιρικής κουλτούρας μας που είναι πραγματικά σημαντικά.
Έχουμε επενδύσει πολύ χρόνο στην ανάπτυξη προγραμμάτων που βοηθούν κάθε άτομο να αναπτύξει την καριέρα του και να βοηθήσει τις ομάδες να εκτελέσουν μαζί αποτελεσματικά και θα χρειαστεί να προσφέρουμε την ίδια φροντίδα και δέσμευση και στα απομακρυσμένα προγράμματα εργασίας μας.
Τα προϊόντα μπορούν να κατασκευαστούν σε μήνες, αλλά η κουλτούρα χτίζεται με την πάροδο των ετών, επομένως ακολουθούμε μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν επίσης να επιστρέψουν στο γραφείο το συντομότερο δυνατό.
Προτεραιότητά μας είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν παραγωγικά τη δουλειά τους από το σπίτι – εκείνοι που εργάζονται σε υλικό, ορισμένοι από τους αναθεωρητές περιεχομένου μας, τεχνικούς κέντρων δεδομένων και άλλους εξειδικευμένους ρόλους.
Μέρος της διατήρησης αυτών των εργαζομένων στο γραφείο είναι να τους δοθεί χώρος και να κρατήσουμε τους άλλους μακριά μέχρι να είναι σαφώς ασφαλές για την επιστροφή περισσότερων ατόμων, οπότε θα συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε το συνολικό φορτίο του γραφείου μας και να ανακαλύπτουμε πώς να διανέμουμε γραφεία και εξοπλισμό.
Με κοινωνικές αποστάσεις, περιμένουμε να μπορέσουμε να χωρέσουμε μόνο το 25% των υπαλλήλων στο γραφείο για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου έτους. Ως εταιρεία τεχνολογίας, είμαστε τυχεροί που πολλά από τα έργα μας μπορούν να γίνουν απομακρυσμένα. Δεν έχουν όλοι ευελιξία. Όμως, καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που μπορούν να γίνουν πλήρως εξ αποστάσεως πιθανότατα θα αυξηθεί και στην υπόλοιπη οικονομία.
Με την πάροδο του χρόνου, η τοποθεσία ελπίζουμε ότι θα είναι λιγότερο σημαντικός παράγοντας για το πόσα άτομα εργάζονται και θα έχουμε την τεχνολογία να αισθανόμαστε πραγματικά παρόντες, όπου κι αν είμαστε. Νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική κατεύθυνση στην οποία ο κόσμος θα ακολουθήσει μετά τον Covid και γι ‘αυτό χτίζουμε προϊόντα για να βοηθήσουμε περισσότερους οργανισμούς να βρουν τρόπους να εργαστούν εξ αποστάσεως, καθώς και περισσότερους τρόπους για τους ανθρώπους να συνδεθούν και να αισθάνονται παρόντες κοινωνικά.

Mark Zuckerberg

 kourdistoportocali.com