Πέμπτη, Ιουνίου 18

Aυτοί που πραγματικά κράτησαν την Ελλάδα όρθια--Από τον Βασίλη Μπονιο

Ο καταλυτικός ρόλος επιχειρηματιών, εφοπλιστών και διοικήσεων των μεγάλων Ομίλων στην αντιμετώπιση του Covid-19
Και τώρα που για την ώρα η βάσανος της πανδημίας (και της ηρωοποίησης) εξέλιπε γίνεται όλο και πιο αποκαλυπτική η γύμνια του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Από τον Βασίλη Μπόνιο
Πάρτε παράδειγμα πόσο στο ντούκου πέρασε η σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ την οποία επισκίασε το σκάνδαλο Μένουμε Σπίτι καθώς και η φωτογραφία της επετείου του ενός έτους γαμήλιου βίου ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και την σύζυγό του.

Βλέπετε τα μαγικά επικοινωνιακά τρυκ της κυβέρνησης άρχισαν να ξεθυμαίνουν καθώς η αμείλικτη πραγματικότητα που ακολουθεί την έξοδο από το lockdown επαναφέρει στην ατμόσφαιρα τις αναθυμιάσεις της νοσηρής μεταπολίτευσης και των πελατειακών λογικών της.
Αρκούσε η έξοδος από το lockdown για να φανεί η γύμνια του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Η γύμνια και το μέγεθος των Παπαδημούληδων αλλά και των εμπνευστών της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στην περίπτωση του σκανδάλου Μείνε σπίτι και εμείς στη κονόμα. Πρόκειται για τη διαχρονική συνταγή που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, σύσσωμο το καφενόβιο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Γύρευε πόση εκρηκτική μεταρρυθμιστική δεινότητα- η οποία τους κάνει να ασφυκτιούν-έχουν μέσα τους οι γαλάζιοι εμπλεκόμενοι στο νέο Σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ-το Μένουμε Σπίτι.
Τι μπορεί να περιμένει κανείς από πολιτικό προσωπικό το οποίο μετέρχεται τις ίδιες νοσηρές πελατειακές λογικές; Κι αν ο πρωθυπουργός πιστώνεται την έγκαιρη επιβολή του lockdown τώρα που βγήκαμε στο ξέφωτο η συνειδητοποίηση ότι πάμε με φόρα προς μία πρωτοφανή ύφεση αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται βίωμα και στους πιο αισιόδοξους.
Μια ύφεση που είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από την πανδημία καθώς όσοι ψήφισαν ΝΔ διαπίστωναν με απογοήτευση την μεταρρυθμιστική της ατολμία ιδιαίτερα στους τομείς της Οικονομίας και του Ασφαλιστικού.  Οι πολίτες τρομαγμένοι από το “μία από τα ίδια” είχαν σταματήσει να καταναλώνουν.
Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι παρά η συνέχεια των προηγούμενων πελατειακών κυβερνήσεων και με τη βούλα της ανεπάρκειάς της. Από τη πελατειακή Σκύλα του Τσίπρα και του Παπαδημούλη στη Χάρυβδη των σημερινών πρωθυπουργικών συμβούλων και των ολίγιστων υπουργών.
Είναι οδυνηρό να το συνειδητοποιείς σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα ζωτικά μας συμφέροντα. Είναι τρομακτικό να συνειδητοποιείς την λογική των ανθρώπων που κυβερνάνε και εκείνων που αντιπολιτεύονται.
Λοιπόν τη χώρα όρθια στην πανδημία δεν την κράτησαν ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί του, ούτε η δήθεν συγκαταβατικότητα του Τσίπρα. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας ήταν και παραμένει κατώτερο των περιστάσεων φυσικά με τις εξαιρέσεις του.
Ανάμεσα σ΄αυτές δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε την επάρκεια υπουργών όπως ο Χρυσοχοίδης στο Προστασίας του Πολίτη και ο Παναγιωτόπουλος στο Αμυνας οι οποίοι μαζί με τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πιστώνονται τη νίκη στον Εβρο απέναντι στους Τούρκους.
Αυτοί όμως που πραγματικά κράτησαν την Ελλάδα όρθια με τις προσφορές τους ήταν οι επιχειρηματίες, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι διοικήσεις των μεγάλων εταιριών-άνδρες και γυναίκες. Δεν ήταν μόνο οι υλικές και χρηματικές προσφορές τους αλλά το μήνυμα που έστελνε ο επιχειρηματικός και εφοπλιστικός κόσμος της χώρας. Κι αυτή τη φορά το μήνυμα ήταν ότι θα μείνουμε εδώ για να υπερασπιστούμε την πατρίδα που μας δίνει το γήπεδο για να είμαστε αυτοί που είμαστε. Οι Έλληνες εφοπλιστές, οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες, οι διοικήσεις των μεγάλων ομίλων ήταν το ισχυρό τείχος που υψώθηκε απέναντι στον Covid-19 όχι μόνο για την οικονομική του διάσταση αλλά και για το παράδειγμα συμμετοχής σε μια μάχη που αφορούσε τίποτε λιγότερο από τις ζωές μας, των ανθρώπων μας των οικογένειών μας.
Αυτό το τείχος που όρθωσε ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας απέναντι στον Covid-19 είναι προάγγελος του ακόμη πιο ισχυρού τείχους που θα στήσουμε όλοι με τους ίδιους πρωτοπόρους απέναντι στη τουρκική απειλή.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές παρότι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού αποτελούν το “μυστικό” όπλο της χώρας…