Τρίτη, Ιουνίου 23

Μπορεί ο κοροναϊός να «βλάψει» την καρδιά;

Μπορεί ο νέος κοροναϊός να προσβάλλει την καρδιά και να επηρεάσει την λειτουργία της;

vita.gr
Ο νέος κοροναϊός, που προκαλεί την νόσο COVID-19, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Χιλιάδες είναι τα θύματα του κοροναϊού, περισσότερες όμως είναι και οι περιπτώσεις ασθενών που έχουν καταφέρει να τον νικήσουν, ξεπερνώντας τον κίνδυνο. Η συγκεκριμένη νόσος θεωρείται απειλητική κατά κύριο λόγο εξαιτίας των επιπτώσεων στους πνεύμονες. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, μπορεί επίσης επίσης να προκαλέσει τραυματισμούς
στην καρδιά, ακόμα και σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα ή άλλα καρδιακά προβλήματα. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει κίνδυνος καρδιακού τραυματισμού, ανεξάρτητα από το εάν κάποιος έχει αντιμετωπίσει καρδιακό πρόβλημα στο παρελθόν. Ένα υποκείμενο καρδιακό νόσημα αποτελεί συνεπώς ένα παράγοντα που αυξάνει τις πιθανότητες υψηλότερης θνησιμότητα» δήλωσε ο Δρ. Mohammad Madjid, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή McGovern του UTHealth.

Δεν είναι μόνο ο κοροναϊός…

Σύμφωνα με τον Δρ. Mohammad Madjid, όχι μόνο η COVID-19 αλλά και άλλες αναπνευστικές ασθένειες, όπως η γρίπη και ο SARS, μπορούν να επιδεινώσουν προϋπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις ή και να προκαλέσουν νέα καρδιακά προβλήματα ακόμα και σε υγιή άτομα. Σύμφωνα με έρευνα το Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CCDC), το ποσοστό θνησιμότητας για ασθενείς με COVID-19 με καρδιακές παθήσεις στην ηπειρωτική Κίνα ήταν 10,5% μεταξύ 30 Δεκεμβρίου έως και την εντεκάτη Φεβρουαρίου. «Το έχουμε δει να συμβαίνει με πολλούς ιούς. Στην πραγματικότητα, το έχουμε δει πιο συχνά με την γρίπη, οπότε σίγουρα δεν αποτελεί νέο φαινόμενο. Η διαφοροποίηση φαίνεται να είναι στα μεταγενέστερα στάδια αυτής της ασθένειας» δηλώνει ο Δρ. Brian Kolski, καρδιολόγος στο St. Joseph Hospital στο Orange της Καλιφόρνια. «Η COVID-19 φαίνεται να μοιάζει περισσότερο με αναπνευστική λοίμωξη και στην συνέχεια στα μεταγενέστερα στάδια τείνει να προσβάλλει την καρδιά» εξηγεί.

Πώς προκαλείται η καρδιακή βλάβη;

Οι λόγοι για τους οποίους οι ιοί, όπως ο ιός της γρίπης ή ο κοροναϊός, θεωρούνται θανατηφόροι περιλαμβάνουν την μόλυνση από ένα άλλο μικρόβιο, την αναπνευστική ανεπάρκεια κατά την οποία οι πνεύμονες εξασθενούν εξαιτίας της νόσου και την «καταιγίδα κυτοκίνης» που προκαλείται από την ιδιαίτερα έντονη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στην μόλυνση. «Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που ρυθμίζουν ένα ευρύ φάσμα βιολογικών λειτουργιών, μία εκ των οποίων είναι η φλεγμονή και η επιδιόρθωση» εξηγεί ο Δρ. Ashesh Parikh, καρδιολόγος στο Texas Health Presbyterian Hospital Plano.«Η φλεγμονώδης απόκριση των κυτοκινών μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή βλάβη μέσω του μηχανισμού καρδιακής ανεπάρκειας» συμπληρώνει. Ο Δρ. Sreenivas Gudimetla, καρδιολόγος στο Texas Health Fort Worth και στο Texas Health Physicians Group, εξηγεί ότι όταν συμβαίνει αυτό, ένας ασθενής μπορεί να βιώσει μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα, που αποτελεί φλεγμονή του καρδιακού μυός.