Πέμπτη, Ιουνίου 11

Το Τατόι γίνεται θερινό σινεμά για μια βραδιά!

Για μια βραδιά, το Τατόι θα μεταμορφωθεί σε θερινό σινεμά, για να προβάλει την ιστορική ελληνική ταινία, «Οι Απάχηδες των Αθηνών».
Το Τατόι γίνεται θερινό σινεμά για μια βραδιά!
Στις 12 Σεπτεμβρίου, τα βασιλικά ανάκτορα Τατοΐου θα μεταμορφωθούν σε θερινό σινεμά, για να προβληθεί η ιστορική ταινία «Οι Απάχηδες των Αθηνών», σκηνές τις οποίας γυρίστηκαν σε εξωτερικούς χώρους του παλατιού.
Η ταινία θεωρούνταν χαμένη για δεκαετίες, και αποτελούσε μεγάλο κενό στην ιστορία του πρώιμου ελληνικού κινηματογράφου, καθώς ήταν η πρώτη ταινία που συνοδευόταν από συγχρονισμένη
ηχογράφηση της μουσικής και των τραγουδιών. Βρέθηκε μια κόπια της στην Γαλλία πριν από τέσσερα χρόνια, και με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποκαταστάθηκε.

Η ταινία είναι μεταφορά της ομώνυμης οπερέτας των Νίκου Χατζηαποστόλου και Γιάννη Πρινέα, που είχε σαρώσει στην Αθήνα για δύο σεζόν. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν ιδιαίτερα αναγνωρίσιμες μορφές της εποχής, ενώ η ίδια η ταινία αποτελεί και σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο, καθώς αποτυπώνει ρεαλιστικά σκηνές από την καθημερινότητα της Αθήνας, με γυρίσματα σε χαρακτηριστικά σημεία της Πλάκας, του Ψυρρή αλλά και στα ανάκτορα.

H πρώτη παγκόσμια προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2020 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ εκτός από την προβολή στο Τατόι, θα πραγματοποιηθεί ακόμα μία στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου.




.in2life.gr