Παρασκευή, Ιουνίου 26

ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: Σε απόγνωση οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Κρήτη


Η πρωτοφανής κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο τουρισμός εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου ειδικά στην Κρήτη, τα ανεπαρκή και σε πολλές περιπτώσεις λανθασμένα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση αλλά και οι δυνατότητες παρέμβασης της αυτοδιοίκησης συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια αλλεπάλληλων συναντήσεων που είχε η βουλευτής και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, με εκπροσώπους φορέων στο Ηράκλειο.
Στις συναντήσεις της συμμετείχαν οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σ.Βαρδάκης και Ν.Ηγουμενίδης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανασυγκρότησης Ηρακλείου του κόμματος Δημήτρης Κλαράκης, η συντονίστρια του Τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Ελένη Αυγουστάκη και στελέχη του κόμματος από το τμήμα Τουρισμού.
Η αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε αρχικά με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, με τον οποίο συζητήθηκαν οι παρεμβάσεις του δήμου με στόχο τη διευκόλυνση της δραστηριότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Γ.Σισαμάκης και Γ. Αναστασάκης.
Ακολούθησε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Στ.Αρναουτάκη, με τον οποίο συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα του τουρισμού σε όλη την Κρήτη, οι παρεμβάσεις της περιφέρειας και η εκστρατεία που υλοποιεί για την τουριστική προβολή του νησιού. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Α.Παπαδεράκης, Ε.Κουτεντάκη, Λ.Βαμβακάς, Ν.Συριγωνάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης Κ.Κώτσογλου και ο περιφερειακός σύμβουλος Γ.Σταθάκης.
Διεξοδική συζήτηση έγινε σε ειδική σύσκεψη που είχε η κ. Νοτοπούλου και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων και οργανώσεων του τουριστικού κλάδου από ολόκληρη την Κρήτη.
Οι επαγγελματίες μίλησαν για κρίση χωρίς προηγούμενο που μαστίζει τον κλάδο τους και για απώλειες που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, με οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία του νησιού αλλά και ολόκληρης της χώρας. Παρουσίασαν και τεκμηρίωσαν τα αιτήματά τους, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα σε ρυθμίσεις και μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τα οποία προκαλούν σύγχυση και επιτείνουν την ήδη δύσκολη θέση των επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο λειτουργίας δωματίων απομόνωσης σε κάθε τουριστικό κατάλυμα αντί του ορισμού ξενοδοχείων καραντίνας, κάτι που αρχικά εκφράστηκε ως κυβερνητική θέση. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, όπως ανέφεραν, μετακυλίει την ευθύνη της πολιτείας αλλά και το κόστος στις ίδιες τις επιχειρήσεις, καθιστώντας υπεύθυνους τους επαγγελματίες για τον έλεγχο της πανδημίας και επιβάλλοντας ουσιαστικά τη λειτουργία χώρων περίθαλψης σε κάθε κατάλυμα ξεχωριστά. Εφόσον τελικά πρυτανεύσει η λογική και λειτουργήσουν ξενοδοχεία covid-19, δεν είναι δυνατόν να αποζημιώνονται στην Αθήνα με 122€ το δωμάτιο και στην Κρήτη μόνο με 30€. Διατύπωσαν επίσης έντονους προβληματισμούς για χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, από τα οποία, όπως ανέφεραν, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων παραμένει αποκλεισμένη ενώ πρόσβαση στη χρηματοδότηση έχουν μόνο οι ισχυροί όμιλοι του κλάδου.

Στη συνάντηση των επαγγελματιών με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Ν.Χαλκιαδάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μ.Βλατάκης, ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δ.Κουμπαράκης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού & Διασκέδασης Ηρακλείου Μ.Αντωνακάκη, ο πρόεδρος και ο γραμματέα της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος Μ.Αγιομυργιανάκης και Μ.Σπανάκης και η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης Κορίνα Μηλιαράκη.
 inotos.gr