Κυριακή, Ιουνίου 7

«Τρόμος» στο μετρό – Οι συμμορίες που «γεννιούνται» στην Αθήνα και απειλούν το μέλλον

Κλοπές, βανδαλισμοί μέχρι και τοποθετήσεις βομβών...
Η Αστυνομία και οι υπεύθυνοι Ασφαλείας αντιμετωπίζουν καθημερινά εισβολείς και κακοποιούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς φαίνεται πως και στην Ελλάδα σχηματίζονται εγκληματικές συμμορίες, κυρίως αλλοδαπών, οι οποίες δεν αποκλείεται, σε ενδεχόμενο αναταραχών, να χτυπήσουν, όπως συμβαίνει αυτή την ώρα στις ΗΠΑ.


«Ώρα 19.07. Γκράφιτι στον επίσταθμο Εθνικής Άμυνας, στον συρμό ΤΥ72, σε ένα όχημα. Οι δράστες έφυγαν από φρεάτιο Ξάνθου. Ώρα 16.05. Πορτοφολάς εντός τούνελ από Ομόνοια Μεταξουργείο. Στις 16.30 τον ακινητοποίησαν στο Μεταξουργείο. Στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων έχει παρατηρηθεί κατά την εποπτεία των φυλάκων και εποπτών μας γύρω στις 10 φορές προσπάθεια διείσδυσης, δημιουργώντας τρύπες στην συρμάτινη περίφραξη».

Αυτό είναι απόσπασμα από την πολυσέλιδη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. για τουλάχιστον 6070 άγνωστα συμβάντα στο μετρό, στο τραμ και στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, που καταγράφονται κάθε μήνα στα εν λόγω μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το έγγραφο που αποκαλύπτουν τα «Παραπολιτικά» και αποτυπώνει τον καθημερινό «πόλεμο» της Αστυνομίας και των υπευθύνων ασφαλείας για να αντιμετωπιστούν εισβολές στο μετρό!

Τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν είναι από κλοπές μέχρι βανδαλισμούς αγνώστων και τοποθετήσεις βομβών, ενώ υπάρχει η μάχη με εκείνους που γράφουν παντού συνθήματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι μόνο στην Αθήνα καταγράφονται 3.5003.800 κλοπές και διαρρήξεις σε συγκοινωνιακά μέσα, από τις οποίες εξιχνιάζονται μόνο 150200, με τουλάχιστον 300500 κακοποιούς να εκτιμάται ότι «ανακυκλώνονται» στη συγκεκριμένη εγκληματική δράση.

Γράφουν τα Παραπολιτικά:

Την τελευταία πενταετία η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε τουλάχιστον 20 πολυμελείς σπείρες ατόμων που καταλήστευαν χιλιάδες επιβάτες του μετρό, του τραμ και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Είναι ενδεικτική η δράση σπείρας που εξιχνιάσθηκε προ μερικών μηνών, η οποία αριθμούσε 49 άτομα, με τους αστυνομικούς να έχουν εξιχνιάσει τουλάχιστον 764 κλοπές πορτοφολιών. Η λεία της σπείρας, που δρούσε τουλάχιστον για 10 χρόνια, εκτιμάται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ το καθημερινό «ταμείο» των πορτοφολάδων εκτιμάται σε 3.500 ευρώ και ο συνολικός αριθμός των «χτυπημάτων» τους ίσως και να ξεπερνούσε τα 4.000. Έχει διαπιστωθεί ότι οι κακοποιοί, με αφετηρία κεντρικούς σταθμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ («Ομόνοια», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Πανόρμου», «Σύνταγμα», «Μεταξουργείο», «Καλλιθέα»), δρούσαν σε ομάδες συνήθως των τριών έως δέκα ατόμων και έμπαιναν σε συρμούς, δείχνοντας «ιδιαίτερη προτίμηση» στα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Κατά την διάρκεια των δρομολογίων άλλαζαν συνεχώς συρμούς και βαγόνια, αναζητώντας κατά κύριο λόγο ανυποψίαστους τουρίστες ή ηλικιωμένους ή γενικότερα επιβάτες που είχαν το πορτοφόλι ή το κινητό τους σε τσέπη του παντελονιού τους. Χρησιμοποιούσαν ως προκάλυμμα εφημερίδες, χάρτες, τσαντάκια, σακάκια, ζακέτες και άλλα παρεμφερή αντικείμενα. Όμως τις περισσότερες φορές οι «πορτοφολάδες» αφήνονται ελεύθεροι. Έχει μάλιστα διαπιστωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ότι πολίτες-θύματα κλοπών σε βαγόνια του μετρό έχουν υποδείξει τους δράστες και στη συνέχεια αστυνομικοί τους αφήνουν ελεύθερους για να «γλυτώσουν» τον άσκοπο κόπο από προσαγωγές, μεταφορές στα δικαστήρια και στο τέλος να μη φυλακισθούν. Η ΕΛ.ΑΣ., πάντως, στην παρούσα συγκυρία πλέον προσπαθεί να κινούνται γρήγορα οι διαδικασίες απέλασης των αλλοδαπών ληστών, ώστε να αποσύρονται από την εγκληματική κυκλοφορία.

«ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ» ΣΤΟΧΟΣ

Εντυπωσιάζει παράλληλα η ενημέρωση που παρέχουν οι υπεύθυνοι ασφαλείας στην ΕΛ.ΑΣ. για περιπτώσεις βανδαλισμών και γκράφιτι στο μετρό, πίσω από τις οποίες κρύβεται ένας άγνωστος «πόλεμος». Κι αυτό γιατί τόσο στην Ελλάδα όσο, κυρίως, στο εξωτερικό, οι συρμοί του τρένου θεωρούνται οι πιο «αγαπημένοι» στόχοι γι’ αυτές τις ομάδες. Στόχος των εισβολέων είναι να βάλουν την υπογραφή τους όπου μπορεί να ταξιδέψει το τρένο κατά μήκος της πόλης. Στην προσπάθεια αυτή, πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με το προσωπικό φύλαξης των σταθμών, που επιχειρεί να τους εμποδίσει, με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται επεισόδια και να έχουν προκληθεί τραυματισμοί αλλά και ηλεκτροπληξίες. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό προ μερικών μηνών όταν τρεις εισβολείς εντοπίστηκαν να κάνουν γκράφιτι στον παλιό σταθμό της Ομόνοιας, κάτω από το μέγαρο της ΣΤΑΣΥ. Μόλις αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς, επιχείρησαν να διαφύγουν μπαίνοντας στη σήραγγα των ΗΣΑΠ μεταξύ των σταθμών «Ομόνοια» και «Μοναστηράκι», βάζοντας έτσι τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Οι αστυνομικοί ειδοποίησαν το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας των ΗΣΑΠ και η γραμμή έκλεισε μεταξύ των σταθμών «Αττική» και «Μοναστηράκι». Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται ότι σημειώνονται 3040 τέτοιου είδους επιδρομές κάθε μήνα. Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνονται ότι μέσα σε έναν μήνα καταγράφηκαν έξι επιθέσεις βανδαλισμών μηχανημάτων σε Κεραμεικό, Δάφνη, Σύνταγμα, Χολαργό, Αγία Μαρίνα και Σταθμό Λαρίσης. Ακόμη μνημονεύεται περιστατικό όπου «100 άτομα περίπου με κράνη και κουκούλες στον Σταθμό Αμπελοκήπων έσπασαν οκτώ μηχανήματα και μία οθόνη».

Τέλος, οι υπεύθυνοι του μετρό και του Ηλεκτρικού αναφέρουν κάθε μήνα περίπου 400 απομακρύνσεις επαιτών από τους σταθμούς και τους συρμούς.

Με πληροφορίες από parapolitika.gr