Πικραλίδα: Το αγριόχορτο που σε κάνει καλά

Η πικραλίδα ή ταραξάκο ή δανδελίων είναι ένα κοινό χόρτο στην Ελλάδα που λειτουργεί ως αποτοξινωτικό ελιξίριο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ανθοφόρο πολυετές φυτό έχει μεγάλη φαρμακευτική αξία, με πολλαπλά οφέλη. Συνήθως το βρίσκουμε σε μορφή αφεψήματος, το οποίο παράγεται είτε από τα άνθη είτε από τις ρίζες του, αλλά λόγω της πικρής γεύσης του οι περισσότεροι προτιμούν να το αναμειγνύεται με άλλα βότανα.


Ενδεικτικά, πώς μπορεί να σας βοηθήσει  η πικραλίδα:

Αποτοξίνωση ήπατος: Το αφέψημα πικραλίδας βοηθάει το συκώτι να λειτουργεί καλύτερα, καθώς περιέχει ένζυμα που επιταχύνουν και ενισχύουν τη διαδικασία του μεταβολισμού που επιτελείται στο συκώτι, διευκολύνοντας την απομάκρυνση των τοξινών. Ειδικά το εκχύλισμα του ταραξάκου (Taraxacum officinale) είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ευεργετικές πολυφαινόλες. Μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα των φύλλων του ταραξάκου αποτελεί πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, η οποία οφείλεται στην παχυσαρκία.

Πηγή ωφέλιμων συστατικών: Η πικραλίδα περιέχει λεκιθίνη, ένα είδος λιπαρών που βρίσκεται επίσης στα αυγά, τα φασόλια και τα θαλασσινά και το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση παθήσεων της χοληδόχου κύστης και του Αλτσχάιμερ. Επίσης, τα φύλλα της πικραλίδας είναι πλούσια σε σίδηρο, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες C, Κ, Β1, Β2 και Β6, καθώς και σε ασβέστιο και μαγγάνιο. Στις ρίζες του φυτικού απαντάται μεγάλη ποσότητα διαλυτών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του εντέρου.

Αντιμετώπιση ουρολοίμωξης: Το αφέψημα πικραλίδας περιέχει ένα ένζυμο που δρα ενάντια σε βακτήρια που προκαλούν τις ουρολοιμώξεις, όπως το Εσερίχια κόλι. Έχει επίσης διουρητική δράση, βοηθώντας έτσι στην ταχύτερη απομάκρυνση των βλαβερών βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα.

Ρύθμιση σακχάρου: Τα άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη και γενικώς όσοι θέλουν να βελτιώσουν τα επίπεδα του σακχάρου τους μπορούν να απολαμβάνουν τακτικά ένα φλιτζάνι αφεψήματος πικραλίδας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου το αίμα.

Αδυνάτισμα: Η πικραλίδα αυξάνει την καύση θερμίδων επειδή ενισχύει τη διαδικασία διάσπασης των λιπαρών στο συκώτι, διευκολύνοντας στο αδυνάτισμα.

Ανακούφιση από το κοινό κρυολόγημα: Το αφέψημα της πικραλίδας ανακουφίζει από βήχα και πονόλαιμο και ενισχύει τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού. Βοηθά, επίσης, στο να απομακρυνθούν οι συσσωρευμένες τοξίνες και να υποχωρήσουν οι φλεγμονές στο σώμα, επιταχύνοντας έτσι την ανάρρωση
.ksipnistere.com