Δευτέρα, Ιουνίου 29

Ενοχλήσεις στα γόνατα; Μήπως έχετε οστεοαρθρίτιδα;


Το πρώτο και πιο χαρακτηριστικό ενόχλημα στα γόνατα είναι ο πόνος! Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στο ένα γόνατο καθώς κατεβαίνετε κάποια σκάλα και όχι όταν την ανεβαίνετε. Με την πάροδο του χρόνου, ο πόνος εξελίσσεται και γίνεται πιο έντονος.
Συχνά, εκτός από το παραπάνω, παρουσιάζεται και ένα άλλο χαρακτηριστικό είδος πόνου. Είναι ο πόνος στο γόνατο κατά το ξεκίνημα μιας κίνησης μετά από ακινησία.

Δηλαδή, αφού κάποιος καθίσει να ξεκουραστεί για κάποιο χρονικό διάστημα από 15 λεπτά μέχρι 1 ώρα, πάει να σηκωθεί να περπατήσει και το γόνατό του για τα πρώτα 5-10 βήματα αρνείται να τον ακολουθήσει, πονά πολύ και είναι μαγκωμένο. Μετά σιγά σιγά ελευθερώνεται και περπατά ελεύθερα.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι νόσος εξελικτική, επιδεινώνεται σταδιακά και προκαλεί κρίσεις. Σε αυτές τα συμπτώματα είναι σε έξαρση και ακολουθούνται από μεσοδιαστήματα ηρεμίας.
Οι κρίσεις χαρακτηρίζονται από πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στο γόνατο. Στα αρχικά στάδια διαρκούν για 15-30 ημέρες και υποχωρούν όταν κάποιος λάβει την κατάλληλη αγωγή.
Τα συμπτώματα θα επανέρθουν όταν το άτομο κουράσει ή καταπονήσει ή τραυματίσει το γόνατό του ή όταν αυξήσει το βάρος του σώματός του. Η παχυσαρκία επιβαρύνει πολύ τη λειτουργία των γονάτων και προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων της νόσου.
Όσο περνά ο καιρός οι κρίσεις έρχονται συχνότερα, γίνονται περισσότερες σε αριθμό ανά έτος και διαρκούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, τα μεσοδιαστήματα των κρίσεων μικραίνουν χρονικά.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στην αρχή της νόσου, στα μεσοδιαστήματα των κρίσεων, ο ασθενής δεν παρουσιάζει πόνο. Όσο περνάει ο καιρός, ο πόνος στα μεσοδιαστήματα δεν υποχωρεί τελείως. Ονομάζεται υπολειπόμενος πόνος και είναι ανθεκτικός στα κοινά φάρμακα, όπως αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά.
Σε προχωρημένη κατάσταση ο ασθενής αισθάνεται όταν περπατά σαν να τρίζει το γόνατό του. Καμιά φορά μπορεί να ακούσει κυριολεκτικά κάποια τριξίματα (κριγμούς).
Συχνά αναρωτιόμαστε η οστεοαρθρίτιδα & αρθριτικά είναι το ίδιο; Ναι, είναι το ίδιο! Αρθριτικά ή άλατα στις αρθρώσεις είναι αυτό που οι γιατροί ονομάζουν οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια εξελικτική νόσος των αρθρώσεων που δεν έχει σχέση με το αλάτι που τρώει κάποιος ή με το αλμυρό φαγητό.
Εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας πάνω από 60 ετών και κυρίως γυναίκες. Το γιατί προσβάλλονται περισσότερο γυναίκες από τους άνδρες δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη.
Αν έχετε οστεοαρθρίτιδα στο ένα γόνατο πιθανότατα θα αποκτήσετε και στο άλλο, ενώ δεν είναι απίθανο να εμφανιστεί και σε άλλες αρθρώσεις. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζεται πρόγραμμα πρόληψης της νόσου!

Οδηγίες αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας
Μπορεί κάποιος να πει ότι υπάρχουν τρία στάδια αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας:
• Το αρχικό στάδιο πρόληψης, το οποίο πρέπει να εφαρμοσθεί ακόμη και πριν από την εμφάνιση της
νόσου και να διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της.
• Το στάδιο αντιμετώπισης μιας κρίσης αρθρίτιδας με φάρμακα.
• Το τελικό στάδιο, όταν τα φάρμακα δεν δουλεύουν πια και ο ασθενής θα πρέπει να υποστεί μια
χειρουργική επέμβαση.
Τί κάνω στο στάδιο πρόληψης της οστεοαρθρίτιδας;
Επειδή τα γόνατα στηρίζουν το σώμα και δεν είναι φτιαγμένα για να στηρίζουν υπερβολικό βάρος, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε χαμηλό βάρος σώματος.
Πρώτη προσπάθεια, λοιπόν, από μικρή ηλικία είναι η αποφυγή της παχυσαρκίας. Μεγάλη προσπάθεια πρέπει να κάνουν οι γυναίκες και στην ηλικιακή φάση μετά την εμμηνόπαυση.
Τα στραβά πόδια αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για τα γόνατα. Καλό είναι να γίνεται ειδική γυμναστική ή φυσικοθεραπεία, ώστε να υπάρχει σωστή ευθυγράμμιση, και άρα η σωστότερη δυνατή λειτουργία της άρθρωσης του γονάτου.
Θα πρέπει να εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα ήπιας γυμναστικής, συνήθως πιλάτες. Μόνο έτσι βοηθούν την ευθυγράμμιση, ισορροπία, ενδυνάμωση και σωστή στήριξη του σώματος.
Όταν υπάρχουν ήπια συμπτώματα, το βάδισμα δεν πρέπει να ξεπερνά την μισή ώρα την ημέρα με ρυθμό 100 βήματα ανά λεπτό. Όχι παραπάνω, γιατί θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα!
Αποφεύγουμε να ανεβοκατεβαίνουμε σκάλες.
Οι ασκήσεις μέσα σε νερό είναι χρήσιμες όταν το άτομο έχει μέτριο προς σοβαρό πρόβλημα και έχει μάθει το τρόπο να τις κάνει σωστά.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στους τραυματισμούς των γονάτων καθώς και σε κάθε δραστηριότητα που καταπονεί τα γόνατα. Αργά ή γρήγορα εάν δεν προσέξει κανείς θα καταλήξει σε οστεοαρθρίτιδα.
Ειδικά φάρμακα για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας δεν υπάρχουν ακόμη. Υπάρχουν όμως προϊόντα φαρμακείου που εμποδίζουν την εξέλιξη της νόσου. Τέτοιο είναι το υαλουρονικό οξύ, το οποίο αποτελεί συστατικό του αρθρικού υγρού που υπάρχει στην άρθρωση του γόνατος αλλά και όλων των αρθρώσεων του σώματος. Το υαλουρονικό οξύ χορηγείται ενδοαρθρικά ή από του στόματος. Προσοχή χρειάζεται στην ποιότητα, ποσότητα και προέλευση του καθώς και στις ιδιότητές του. Όταν δίνεται από του στόματος είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο απορροφάτε και έχει δράση στις αρθρώσεις, εκτός αν, υπάρχει ειδική φαρμακοτεχνική μορφή που εξασφαλίζει την απορρόφηση.
Τί κάνω στο στάδιο της κρίσης της οστεοαρθρίτιδας;
Σε αυτό το στάδιο υπάρχει φλεγμονή και πόνος και συνήθως επισκεπτόμαστε το γιατρό μας.
Μπορεί σε ελαφρές περιπτώσεις να χρησιμοποιήσουμε αντιφλεγμονώδεις αλοιφές.
Όσο τα πράγματα σοβαρεύουν τότε ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει φάρμακα από του στόματος, κυρίως αντιφλεγμονώδη. Η χρήση τους δε πρέπει να ξεπερνά τις 2 εβδομάδες. Όταν χορηγούνται πρέπει να συνδυάζονται με κάποιο προστατευτικό του στομάχου γιατί ερεθίζουν το στομάχι και το έντερο. Προσοχή χρειάζεται σε άτομα που έχουν υπέρταση. Μεγάλη προσοχή σε άτομα που πάσχουν από καρδιά (στηθάγχη, έμφραγμα κ.λπ.).
Σε πολύ έντονες κρίσεις οστεοαρθρίτιδας, η ενδαρθρική έγχυση κορτιζόνης στο γόνατο είναι η μόνη λύση. Μπορεί να επαναληφθεί μόνο εάν έχουν περάσει 20-25 ημέρες και για 3 φορές συνολικά.
Τί κάνω στα μεσοδιαστήματα των κρίσεων της οστεοαρθρίτιδας;
Χρησιμοποιούνται διάφορα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κουρκουμίνη, τζίντζερ, γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη, διασερεϊνη και άλλες ουσίες που έχουν ήπιες αναλγητικές δράσεις. Θα πρέπει να χορηγούνται όσα διαθέτουν κλινικές μελέτες που τεκμηριώνουν το κλινικό αποτέλεσμα σε ανθρώπους, τη δοσολογία που χρησιμοποιούνται, τη χρονική διάρκεια χορήγησης. Σημαντική είναι και η τεκμηρίωση για την ασφάλειά τους και τις αλληλεπιδράσεις τους. Ιδανικός συνδυασμός σε αυτές τις περιπτώσεις θα ήταν ο συνδυασμός υαλουρονικού οξέος για την πρόληψη της νόσου και ενός ήπιου αναλγητικού χωρίς παρενέργειες.
Το μοναδικό ανάλογο συμπλήρωμα διατροφής είναι το Syalox 300 Plus.
Όταν όλες οι παραπάνω λύσεις δεν επαρκούν;
Στις περιπτώσεις που όλα τα παραπάνω δεν είναι αποτελεσματικά εφαρμόζεται η μέθοδος PRP ή η ενδοαρθρική έγχυση υαλουρονικού οξέος, ή συνδυασμός αυτών μαζί με ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω.
Μάθε περισσότερα στο https://www.osteoarthritida.com/