Κυριακή, Ιουνίου 7

Καιρός: «Καυτό» προβλέπεται το καλοκαίρι στην Ελλάδα – Τι δείχνουν οι χάρτες

Μέσω του διευθυντή του ΕΜΚ/ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, γίνεται η πρόβλεψη για το καλοκαίρι στην Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Οι συνθήκες του ουδέτερου Ελ Νίνιο / Νότιας Ταλάντωσης, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της ομάδας, αναμένεται να συνεχιστούν κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Αύγουστο του 2020.

Σε γενικές γραμμές, τα ατμοσφαιρικά μοντέλα φαίνεται να ευνοούν τις υψηλότερες πιέσεις στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, καθώς και τις πιο δυτικές περιοχές στη βόρεια Ευρώπη. Αυτό αναφέρεται διότι ορισμένα μέρη της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλά ύψη υετού τους τελευταίους μήνες, με την υγρασία του εδάφους κάτω από την κανονική τον Μάιο.
Η επισήμανση αυτή δίνεται διότι στις περιπτώσεις αντικυκλωνικών καταστάσεων όπως αυτές που θα διαμορφωθούν το φετινό καλοκαίρι, το ξηρό έδαφος μπορεί να εντείνει τους κινδύνους που θα προκύψουν από ένα κύμα ζέστης στην περιοχή.
Βέβαια οι περισσότερες αντικυκλωνικές καταστάσεις στη χώρα μας πρακτικά σημαίνει και περισσότερα μελτέμια που πρακτικά θα έχουν ευεργετική δράση στις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στην Ανατολική νησιωτική χώρα.

Ο χάρτης των θερμοκρασιών

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η θερμοκρασία αναμένεται να είναι υψηλότερη από την κανονική σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Μεσογείου , με ένα ισχυρότερο σήμα να επικεντρώνεται στα Βαλκάνια. Πάνω από το βορειοδυτικό τμήμα, η πιο έντονη δυτική ροή που προβλέπεται θα μπορούσε να επιβραδύνει το θερμό σήμα, με περισσότερες πιθανότητες φυσιολογικών συνθηκών.

Στα Βαλκάνια την Ιταλία και την δυτική Τουρκία όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη υπάρχουν μόνο 10% πιθανότητες για χαμηλότερες τιμές θερμοκρασίας , 30% για normal και 60% για υψηλότερες τιμές πάνω από τα κανονικά επίπεδα . Αναλυτικότερα τα συμπεράσματα από τον χάρτη του SEECOF.

Ο χάρτης βροχής

Για τις προβλέψεις της βροχόπτωσης θα αναφερθούμε συνοπτικά. Προβλέπονται ξηρότερες από τις κανονικές συνθήκες στη Νότια Ευρώπη και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Για την υπόλοιπη περιοχή δεν υπάρχει σήμα μεγάλης κλίμακας υετού στις προβλέψεις.

Για το νότιο τμήμα του τομέα (Βόρεια Αφρική), δεν μπορεί να παρασχεθεί σημαντική πρόβλεψη, καθώς αυτές οι περιοχές είναι κλιματολογικά ξηρές κατά τη θερινή περίοδο.