Δευτέρα, Ιουνίου 22

Θεραπείες για εγκαύματα στο σπίτι: Τι να κάνετε

Αν υποφέρετε από εγκαύματα πρώτου βαθμού, αυτές οι σπιτικές θεραπείες για εγκαύματα θα σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τον πόνο. Δεν πρέπει ποτέ να καλύπτετε το σημείο που έχει καεί ή να εφαρμόζετε οδοντόκρεμα πάνω του.
Θεραπείες για εγκαύματα! Η μεγάλη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα πολύ σοβαρά κι επικίνδυνα στα στρώματα του δέρματος. Αυτά τα εγκαύματα ταξινομούνται ανάλογα με την ένταση και την σοβαρότητα της κατάστασης.
Αν υποφέρετε από κάποιο έγκαυμα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας,
θα πρέπει να το βρέξετε με κρύο νερό. Αυτό θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα,
καθώς θα ελαττώσει την αίσθηση καψίματος ενώ παράλληλα θα εμποδίσει να εμφανιστούν φουσκάλες. Αν τυχαίνει να έχετε κοντά σας πάγο, θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός από το κρύο νερό και κυρίως αν τον αφήσετε να λιώσει πάνω στην περιοχή που έχετε καεί. Ωστόσο, μπορεί να αισθανθείτε λίγο πιο έντονο πόνο στην αρχή που θα τον τοποθετήσετε πάνω στο έγκαυμα, αλλά αξίζει τον κόπο καθώς θα απομακρύνει το κάψιμο μέσα σε λίγα λεπτά.

Ταξινόμηση εγκαυμάτων

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εγκαυμάτων: Πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού και είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζετε τον βαθμό της έντασης ενός εγκαύματος ώστε να μπορείτε να το φροντίσετε καλύτερα και να θεραπευτεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Εγκαύματα πρώτου βαθμού

Αυτού του είδους τα εγκαύματα αναφέρονται σε ελαφρά καψίματα τα οποία κοκκινίζουν το δέρμα και προκαλούν μια μικρή αίσθηση καψίματος, αλλά δεν εμφανίζουν φουσκάλες.

Εγκαύματα δεύτερου βαθμού

Σε αυτή την περίπτωση, εμφανίζονται φουσκάλες καθώς και κοκκίνισμα της συγκεκριμένης περιοχής με μια μέτρια αίσθηση καψίματος.

Εγκαύματα τρίτου βαθμού

Αυτά είναι τα πιο σοβαρά εγκαύματα, καθώς καταστρέφουν ένα μεγάλο μέρος της σάρκας και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα κατώτερα στρώματα του δέρματος. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φαίνεται το λίπος, ο μυς, και το κόκκαλο.
Το κάψιμο από σίδερο θα μπορούσε να καταταχθεί στα εγκαύματα πρώτου ή δεύτερου βαθμού, αν και τα εγκαύματα που προέρχονται από το μαγείρεμα όπως είναι το βραστό νερό, το καυτό λάδι, ή οποιαδήποτε γλυκά όπως είναι οι μαρμελάδες μπορεί να είναι τόσο σοβαρά όπως αυτά του τρίτου βαθμού.
Θα πρέπει να πάτε άμεσα στο νοσοκομείο αν υποφέρετε από έγκαυμα τρίτου βαθμού, αλλά αν είναι ένα ελαφρύ κάψιμο πρώτου ή δεύτερου βαθμού μπορείτε απλά να ακολουθήσετε τις παρακάτω θεραπείες.
Το γνωρίζατε; Τα αποξηραμένα φρούτα ενισχύουν τα κόκκαλα και καταπολεμούν την κόπωση

Θεραπείες για εγκαύματα: ελαφρά εγκαύματα

Θεραπείες για εγκαύματα - Ελαφρύ έγκαυμα στο χέρι
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε οτιδήποτε ακουμπάει πάνω στην συγκεκριμένη περιοχή όπως ρούχα, κοσμήματα και γενικότερα οτιδήποτε θα μπορούσε να εμποδίσει την φροντίδα του εγκαύματος.
Το επόμενο βήμα είναι να βρέξετε το σημείο όπου έχετε καεί ή να βάλετε πάγο πάνω του για να ανακουφιστείτε από την αίσθηση του καψίματος όπως αναφέρει ο Δρ. Karaoz B. του Πανεπιστημίου της Ανδριανούπολης.
Θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε την εμφάνιση φουσκαλών, καθώς θα μπορούσε εύκολα να μολυνθεί λόγω του ότι αφήνει την πληγή εντελώς ακάλυπτη. Θα πρέπει συνεχώς να τις ελέγχετε και αν η φουσκάλα σπάσει τότε δημιουργείται μια ακόμη πιο επώδυνη κατάσταση, αν εκκρίνει κίτρινο ή πράσινο υγρό, απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα για να αντιμετωπιστεί σωστά η μόλυνση.
Ομοίως, δεν πρέπει ποτέ να βάζετε οδοντόκρεμα ή λάδι πάνω στο κάψιμο καθώς αυτά θα χειροτερεύσουν τα συμπτώματα αντί να τα εξομαλύνουν. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να καλύψετε το κάψιμο, αλλά μπορείτε να εφαρμόσετε μια ειδική αλοιφή για εγκαύματα που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την μόλυνση.

Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για ένα έγκαυμα;

Θα πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο αν υποφέρετε από ένα μεγάλης έκτασης ή βαθύ έγκαυμα και κυρίως όταν τα εγκαύματα προέρχονται από βραστό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή διαβρωτικές ουσίες.
Θα πρέπει επίσης να δείτε έναν γιατρό αν τα εγκαύματα έχουν προσβάλει το πρόσωπο, τα γεννητικά όργανα, τα πόδια, τα χέρια ή αν πάσχετε από κάποιου είδους καρδιακή ή αναπνευστική νόσο. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται να καλύπτετε την συγκεκριμένη περιοχή με βρεγμένο, κρύο πανί καθώς περιμένετε να σας φροντίσει κάποιος γιατρός.
Ανακαλύψτε: 8 κόλπα ομορφιάς για ένα τέλειο πρόσωπο

Σπιτικές θεραπείες για εγκαύματα

Αυτές οι θεραπείες συνιστώνται μόνο στην περίπτωση ελαφρών, πρώτου βαθμού εγκαυμάτων:

Φέτες πατάτας, θεραπείες για εγκαύματα

Η φέτα της πατάτας είναι πολύ αποτελεσματική για τον περιορισμό της αίσθησης του καψίματος που προκαλείται από εγκαύματα. Τοποθετήστε την φέτα στην περιοχή που έχετε καεί και αφήστε την για τρία λεπτά. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία τρεις φορές την ημέρα.

Μέλι, θεραπείες για εγκαύματα

Θεραπείες για εγκαύματα - Δοχείο με μέλι
Άλλη μια από τις αποτελεσματικές θεραπείες για εγκαύματα είναι το μέλι. Αυτό μας λέει ο Andrei Zbuchea έπειτα από εργαστηριακές μελέτες. Το μέλι είναι ένα πανίσχυρο αντιισταμινικό που προλαμβάνει τις μολύνσεις ενώ παράλληλα επιταχύνει την διαδικασία επούλωσης. Για γρήγορα και αποδοτικά αποτελέσματα πρέπει να βάζετε αρκετή ποσότητα μέλι στην περιοχή που έχετε καεί αρκετές φορές την ημέρα, ξεπλένοντας την περιοχή με ζεστό νερό κάθε φορά που εφαρμόζετε το μέλι, αλλά να προσέχετε πάντα να μην βλάψετε το έγκαυμα.

Κάψουλες βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε είναι πολύ αποτελεσματική με την φροντίδα εγκαυμάτων, ειδικά για την πρόληψη των ουλών. Σπάτε την κάψουλα και απλώνετε το υγρό της στην περιοχή που έχετε καεί δυο φορές την ημέρα.

Αλόη βέρα

Θεραπείες για εγκαύματα - Κομμένα φύλλα αλόη βέρα
Αυτό το φυτό περιέχει κρυστάλλους που το καθιστούν μια από τις ιδανικές θεραπείες για εγκαύματα. Βοηθά στην ανακούφιση από την αίσθηση του καψίματος κι επιταχύνει την διαδικασία επούλωσης. Μπορείτε να εφαρμόζετε τρεις φορές την ημέρα και ξεπλένετε με ζεστό νερό. Η αλόη βέρα έχει αποδείξει τις ικανότητές της στο συγκεκριμένο ζήτημα όπως μας λέει η Thirawarapan S σε μελέτη της για το Κέντρο Πληροφοριών Φαρμακευτικών Φυτών.

Να θυμάστε…

Οι σπιτικές θεραπείες για εγκαύματα είναι απλές, εύκολες και ανέξοδες, αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι ότι συνήθως δεν έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες και είναι πολύ αποτελεσματικές καθώς όλες τους είναι φυσικές. Επομένως, όποτε αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε είδος εγκαύματος, πλέον ξέρετε τι να κάνετε αφότου πρώτα συμβουλευτείτε ένα γιατρό. Μην τις ξεχάσετε!meygeia.gr