Είναι πολλά τα λεφτά, Μίμη… (το ’παν ο Παππάς και η Τουλουπάκη…)


Μετά το «τσουνάμι» του Ν. Παππά, για «πολλά λεφτά» και «ατζέντα εκτός μαγαζιού» του Δ. Παπαγγελόπουλου, ήλθε και η «καταιγίδα» με σημερινό υπόμνημα του Ν. Μανιαδάκη στον ΑΠ, για προτροπή της Ελ. Τουλουπάκη να καταθέσει στις ΗΠΑ όπου «υπάρχει αμοιβή»…

Ότι το χρήμα κινεί τα πάντα δεν είναι κάτι το καινούργιο. Απλά είχαμε την εντύπωση ότι όταν το χρήμα «εμπλέκεται» με πάρε-δώσε πολιτικών προσώπων, κρατικών υπαλλήλων,
δικαστικών λειτουργών, δηλαδή με πρόσωπα της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, όλο και κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες θα υπάρχουν ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις χρηματισμού.
Με τα πρόσφατα γεγονότα, όμως, πρέπει να τοποθετηθούμε δημόσια ότι πέσαμε έξω!!!
Η περίπτωση του Νίκου Παππά, στο ηχογραφημένο ντοκουμέντο που κατέθεσε ο Σάμπυ Μιωνή, όπου ο πρώην υπουργός με ολύμπια ηρεμία αναφέρει ότι «ο Παπαγγελόπουλος είχε δική του ατζέντα», ότι «το μαγαζί είχε άλλη ατζέντα», ότι «ξέρει, καταλαβαίνει και οσμίζεται που κάποιοι βγάζουν λεφτά, πολλά λεφτά», επιβεβαιώνοντας τη δύναμη που έχουν τα «πακέτα»…
Παραθέτουμε επ’ ακριβώς το σχετικό απόσπασμα:
ΠΑΠΠΑΣ: Απλά μην ανοίγεις τώρα… ο Παπαγγελόπουλος, εντάξει…
ΜΙΩΝΗ: Τι; Πώς τον διαβάζεις;
ΠΑΠΠΑΣ: Εχει τη δική του ατζέντα, και αυτό το σημείο το δικό σου… Μαθαίνω για ποιον είναι, αλλά το σημείο το δικό σου είναι που γίνεται το conflict… Oτι με τη δική του ατζέντα κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού. Εγώ δεν είμαι αφελής. Ξέρω και καταλαβαίνω ότι σε αυτό το επίπεδο της πολιτικής (ακατάληπτο). Καμία αντίρρηση! Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω, ότι κάποιοι βγάζουνε λεφτά. Λεφτά!
ΜΙΩΝΗΣ: Βγάζουν λεφτά;
ΠΑΠΠΑΣ: Πολλά λεφτά, δε μιλάμε τώρα για… βγάζουνε λεφτά!
ΜΙΩΝΗ: Ναι, ναι. Το έχω ακούσει και εγώ αυτό.
ΠΑΠΠΑΣ: Μπράβο. Και αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε. Το no go είναι όταν η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού. Εκεί δεν είναι… Δεν υπάρχει δηλαδή έτερο… Μεγάλε, εάν κρίνουμε ότι το μαγαζί το βοηθάς, μπορείς να είσαι εδώ και να κάνεις και το outsourcing το δικό σου ας πούμε. Κατάλαβες;
ΜΙΩΝΗ: Ναι, ναι, καταλαβαίνω… Real politic λέγεται αυτό.
ΠΑΠΠΑΣ: Ναι, αλλά το να έρθεις και να βάλεις στο μαγαζί μας ατζέντα που δεν έχουμε επιλέξει, η οποία μας δημιουργεί και δυσκολίες, ε, όχι ρε! Κάτσε ρε!
Και η Τουλουπάκη ήξερε για λεφτά…
Σήμερα όπως έγινε γνωστό, σε συμπληρωματικό υπόμνημά του προς τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Ζαχαρή και Σοφουλάκη, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, Νίκος Μανιαδάκης (που φρόντισε η κα Τουλουπάκη να αποχαρακτηριστεί και να του ασκηθεί ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία, ενώ δεν είναι κρατικός υπάλληλος, όταν δεν ενέδωσε στην εκβιαστική προτροπή της να καταθέσει ψευδώς ότι χρημάτισε πολιτικά πρόσωπα), κατέθεσε ότι:
«Τρίτον, οι Εισαγγελείς απολύτως γνώριζαν ότι υπάρχει προσδοκώμενη αμοιβή, αφού όταν με προέτρεψε η κ. Τουλουπάκη να υπαχθώ στο πρόγραμμα της Αμερικής και σε δυο περιπτώσεις μου ανέφερε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο για να με υποκινήσει «μπες στο πρόγραμμα υπάρχει και αμοιβή».
Εδώ η κα Τουλουπάκη, σύμφωνα με την κατάθεση Μανιαδάκη, «συνελήφθη με τη γίδα στην πλάτη»!!!. Κι αυτό επειδή σε προηγούμενες τοποθετήσεις της έχει υποστηρίξει ότι δεν είναι υποχρεωμένη να γνωρίζει διατάξεις του σχετικού νόμου των ΗΠΑ!!!
Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι υπήρχε αμοιβή από τους Αμερικανούς, αν ο μάρτυρας Μανιαδάκης κατέθετε στοιχεία εις βάρος πολιτικών προσώπων, που θα βοηθούσαν την αμερικανική Δικαιοσύνη στην έρευνά της για τη Novartis, τον προέτρεψε, με δέλεαρ την αμοιβή, να καταθέσει στις ΗΠΑ, ώστε μετά να δικαιολογήσει όλες τις καταθέσεις Μανιαδάκη, με το όνομα «Γιάννης Αναστασίου», με το ακλόνητο(!!!) πλέον επιχείρημα ότι: «Τα ίδια έχει πει και στους Αμερικανούς»(!!!)
Δεν της «βγήκε» όμως, και όταν ο μάρτυρας δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς της, του μπλόκαρε τους λογαριασμούς του, του άσκησε δίωξη, και τον αποχαρακτήρισε από την ιδιότητα του «προστατευόμενου μάρτυρα» και του «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος».
Και στην παρούσα περίπτωση τα λεφτά ήταν το κίνητρο, με τα οποία η κα Τουλουπάκη προσπάθησε να «τουμπάρει» τον Μανιαδάκη.
Για «πολλά λεφτά», με δική του «ατζέντα», και όχι με την «ατζέντα του μαγαζιού», έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Για λεφτά (αμοιβή) έκανε λόγο η Τουλουπάκη στον Μανιαδάκη.
Εμείς εδώ θα προσθέσουμε και την ατάκα του Σπύρου Καλογήρου στον Νίκο Κούρκουλο από την ταινία «Λόλα»: «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη».
Παραθέτουμε αυτούσια τη σχετική παράγραφο Γ΄ του υπομνήματος του Νίκου Μανιαδάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:
Γ.
ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ
Κατά το άρθρα 45Β του Ποινικού Κώδικα και 9 Ν. 2928/2001, για να χαρακτηρισθεί κάποιος ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος (προστατευόμενος), πρέπει, «χωρίς να αποβλέπει σε ίδιον όφελος, να συμβάλει ουσιωδώς στην αποκάλυψη των διωκόμενων πράξεων». Ως προς το θέμα της ύπαρξης του οικονομικού οφέλους για τους προστατευόμενους μάρτυρες, η κ. Εισαγγελέας Διαφθοράς, στο υπόμνημα της προς Εσάς αναφέρει ότι «Ο Έλληνας Εισαγγελέας ούτε υποχρεούται ούτε είναι πρακτικώς δυνατόν να γνωρίζει αν ο μάρτυρας προσδοκά οποιοδήποτε όφελος στο εξωτερικό ούτε οφείλει να γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο περί προστασίας μαρτύρων σε άλλες έννομες τάξεις».
Η κ. Τουλουπάκη και ο κ. Ντζούρας ψευδώς αναφέρουν ότι δεν γνώριζαν αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες καταθέτουν στην Αμερική, τι καταθέτουν και εάν υπάρχει προσδοκώμενο όφελος. Πρώτον, στην περίπτωση μου με προέτρεψαν να υπαχθώ στο εκεί πρόγραμμα, αναφέροντας μου πως και οι άλλοι μάρτυρες έχουν υπαχθεί σε αντίστοιχο πρόγραμμα στο πλαίσιο συνεργασίας των δυο πλευρών (Ελλάδα – Αμερική).
Επιπλέον, στην περίπτωση μου ο ίδιος ο κ. Ντζούρας συντόνισε τις επαφές μου με το FBI  και συγκεκριμένα μου οργάνωσε ραντεβού στο κτίριο της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην Λουκάρεως  με τον Special Agent του FBI T.J.B, του οποίου τα λοιπά στοιχεία διαθέτω και δύναμαι να καταθέσω. Ο κ. Ντζούρας έκανε τις τηλεφωνικές επαφές, οργάνωσε το ραντεβού και με σύστησε. Τρίτον, οι Εισαγγελείς απολύτως γνώριζαν ότι υπάρχει προσδοκώμενη αμοιβή, αφού όταν με προέτρεψε η κ. Τουλουπάκη να υπαχθώ στο πρόγραμμα της Αμερικής σε δυο περιπτώσεις μου ανέφερε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο για να με υποκινήσει «μπες στο πρόγραμμα υπάρχει και αμοιβή».
Τέταρτον, στην περίπτωση μου ζητούσαν  γνώριζαν για τις καταθέσεις μου, και με δήλωση τους και των άλλων μαρτύρων στην Βιέννη και στο New Jersey, και στην περίπτωση μου ήρθαν σε επαφή και οργάνωσαν συνάντηση στην ΓΑΔΑ προκειμένου να τους ενημερώσω ενδελεχώς για την συνάντηση μου με το FBI.
Επιπλέον στην διάρκεια της κατάθεσης μου στην Βιέννη επικοινώνησα με την ΓΑΔΑ προκειμένου να λάβω την άδεια τους να δώσω στοιχεία στην Αμερικάνικη πλευρά. Τα άνω περί γνώσεων των Εισαγγελέων των κινήσεων των μαρτύρων και των επαφών τους με τις ξένες αρχές, δύναται να επιβεβαιώσει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας μαρτύρων Περικλής Μανωλίδης.
Επιπλέον, σε πρόσφατη αναφορά της προς τον εποπτεύοντα Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  η οποία διέρρευσε στα ΜΜΕ, η κ. Τουλουπάκη, δηλώνει ότι ο ένας μάρτυρας (Μάξιμος Σαράφης – Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης) μετά βεβαιότητας έχει καταθέσει στην Αμερική, κάτι που έχω υποστηρίξει εξ’ αρχής στις αναφορές που έχω καταθέσει ενώπιον του Αρείου Πάγου. Συνεπώς η κ. Τουλουπάκη και οι Επίκουροι Εισαγγελείς γνωρίζουν για τις καταθέσεις των μαρτύρων στην Αμερική και για την προσδοκία οικονομικού οφέλους.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το Αμερικανικό Δίκαιο –  το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – η Επιτροπή, σύμφωνα με τους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί από αυτήν, καταβάλλει αποζημίωση σε έναν ή περισσότερους καταγγέλλοντες οι οποίοι παρείχαν οικειοθελώς στην Επιτροπή πληροφορίες οι οποίες οδήγησαν στην επιτυχή επιβολή της καλυπτόμενης δικαστικής ή διοικητικής δράσης ή σχετικής δράσης, σε συνολικό ποσό ίσο με: α.) τουλάχιστον το 10 τοις εκατό, συνολικά, των εισπραχθέντων χρηματικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν, β.) όχι περισσότερο από 30 τοις εκατό, συνολικά, από ό,τι έχει συλλεχθεί από τις χρηματικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν και άλλες επιβραβεύσεις.
Από τα ως άνω προκύπτει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα έχοντας την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα (whistleblower) στην Αμερική, διατηρούν δικαίωμα αποζημίωσης κατά το αμερικανικό δίκαιο από 10 έως 30% του τελικώς τυχόν επιβληθέντος προστίμου, γεγονός που δημιουργεί σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο και συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 45Β του ΚΠΔ, σύγκρουση με την προϋπόθεση που θέτει το ως άνω άρθρο, ήτοι  της μη ύπαρξης έννομου συμφέροντος στο πρόσωπο των προστατευμένων μαρτύρων.
Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η ιδιότητά μου ως προστατευόμενου μάρτυρα ήρθη και ασκήθηκε η ποινική δίωξη σε βάρος μου, μόνον επί τη βάσει των τελευταίων καταθέσεων (27.11.2018, 28.11.2018 και 12.12.2018) του «Μάξιμου Σαράφη –  Φιλίστωρ Δεστεμπασίση», ο οποίος έχει καταθέσει στην Αμερική, προσδοκά οφέλη, και κατέθεσε ότι δεν είχε ιδία γνώση των γεγονότων αλλά του μεταφέρθηκαν.
Επιπλέον ο μάρτυρας αυτός κατέθεσε 10 μήνες μετά ην αρχική κατάθεση και «όταν ο μάρτυρας το επέλεξε» άλλαξε ριζικά την αρχική του κατάθεση,  αφότου αφενός δεν είχα δεχθεί να συνεργαστώ με τον δικηγόρο του και αφετέρου δεν είχα εισφέρει τις μαρτυρίες που επιθυμούσαν οι Εισαγγελείς διαφθοράς, οι οποίοι ακόμη και σήμερα ενώπιον σας δηλώνουν με περισσή βεβαιότητα ότι αποκρύπτω πληροφορίες και προστατεύω τρίτα πρόσωπα, χωρίς αν εξηγήσουν από που απορρέει αυτή η πεποίθηση.      .iapopsi.gr/